roterende banner

dinsdag 8 mei 2018

Andermaal Kolder in de Polder

Of hoe ENPS 2 een zekere winst mist

Het tweede was al kampioen voordat we aan de wedstrijd tegen Almere begonnen. Toch werd het geen feestelijke avond. Tegen een team dat veel zwakker was dan wij zat er onverwacht veel tegen.

Het begon al vooraf, de drie hoogste ratinghouders konden niet meedoen: Tom (2161) was verhinderd, Sanne (1919) werd zondag vader (jaja!) en Stefan (1950) zit op maandagen altijd in Duitsland.

Desondanks waren we nog steeds favoriet, op 7 van de 8 borden hadden we Elo-overwicht. Alleen Jan had iemand tegenover zich, Ahnaf Uddin, met meer Elo (1989). Niettemin speelde Jan de sterren van de hemel. Kijk wat voor een superstelling hij kreeg (Jan met wit aan zet):
Het is een moeilijke stelling, maar het is duidelijk dat Jan prachtig staat. De zwarte koning staat vast in het midden met alle witte stukken op hem gericht. Mijn computer geeft aan dat hier 1.f5! (+ 1,5) gespeeld moet worden, of 1. Pd5! (1. ... exd5 2.exd6 Dxd6 3.Pf5!). Wit had dus twee killerzetten tot zijn beschikking. Helaas koos Jan het mindere (maar ook niet slechte) 1. Dg4, maar na 1. ... Dd7 2.f5? (nu is f5 niet meer goed helaas) 2. ... dxe5 3.Txe5 stond hij toch iets minder en verloor later ook nog.

Verder valt een reeks van vier remises in de middenmoot op:
Allemaal tegen jongens met mindere Elo’s. Kees en ik (Niek) hadden erg graag meer gewild maar we mochten uiteindelijk nog heel erg blij zijn met onze halfjes. En Boudewijn en invaller Ronald Post deden hun best maar kwamen er niet door.

Maar geen nood, want met hele punten van Bert (hij kegelde een jeugdspelertje omver), Bas (won een toren in een eindspel) en invaller Martin Randt (Blitzkrieg!! De ex-Hamburger was na een klein uurtje al klaar) werd de eindstand 3-5 voor ons. Niet heel tevreden, maar zeker niet ontevreden ging ik slapen.

Tóén kwam de klap want ik kreeg tot mijn schrik - vanmorgen dit appje van Bas:
De eindstand gaat dus 4-4 worden. Helemaal mijn schuld, want ik ben captain en was even vergeten de speelgerechtigdheid te checken. Verschrikkelijk, bah bah bah, wat een drama. Domme pech, met de nadruk op dom. Het is dus voor de 2e keer binnen één maand Kolder in de Polder.

Niek

5 opmerkingen:

 1. Ja ja Martin had ook al 2x ingevallen voor ENPS 3 en dus al 1x voor E 2 ,deze wedstrijd was dus zijn 4 e invalbeurt voor een hoger team .Misschien wist Martin dit niet dan alla maar invalkrachten mogen het ook wel een beetje zelf bijhouden en natuurlijk de team -captain maar ach het was toch een wedstrijd om de kat zijn kut !

  BeantwoordenVerwijderen
 2. het kampioensfeest zal er niet minder om zijn, ik heb gehoord dat de loempia’s al liggen te ontdooien....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja, Martin wist het wel, maar 1 van zijn partijen is nooit gespeeld. Dat was een reglementaire overwinning omdat zijn tegenstander niet opkwam. Gevoelsmatig telt die dan niet mee. Ik snap wel dat je dat denkt, maar waarschijnlijk is het niet zo. We kunnen SGA op deze grond misschien dispensatie vragen?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bespaar je de moeite een N.O geldt ook als een wedstrijd ,als je de topscorer lijst nakijkt van de viertallen ,zie je veel N.O op de lijst .

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Van de 10 topscorers van de 4 -tallen heten er 6 N.O ,de nummer 1 is de topscorer van de Raadsheer met 5 uit 6,ook genaamd N.O.

   Verwijderen