roterende banner

zaterdag 19 mei 2018

2e avond summerschool

De avond begon met twee flessen champagne, om het kampioenschap van ENPS6 te vieren. Kees vroeg zich hardop af of we naast de jaarlijkse externe kanjer ook niet de beste captain zouden moeten kiezen. Er zijn 7 ENPS teams, en ook een voor de beker, dus al acht kandidaten. Met zijn champagne-campagne heeft Kees al aardig wat stemmen gestolen lijkt me. Dit is je reinste corruptie! Het lijkt de FIDE wel.

Jeannot, Steve, Sanne en Marcelo gaan met 2 uit 2 aan kop in de zomercompetie. Een van hen zal waarschijnlijk zomerkampioen gaan worden. Geestelijk vader van het zomerschaken, Pieter Oldenhove, kwam gelukkig ook weer eens en won.

       Partijen ronde 1       |       Partijen ronde 2       |       Stand na twee ronden       |      

En Victor maakte remise met Har in de finale van de C groep. Omdat hij vorige week had gewonnen is Victor matchwinnaar en C-kampioen!


Kees verzorgde de les van de avond. Hij besprak einspelen op een zo elementair mogelijk niveau. Kees, een berucht eindspeltalent, put al zijn kennis uit zijn lievelingsboek "Chess Endings" van de rus Yuri Averbakh. Na afloop verlootte hij dit boekje, en Wijnand Wortelboer werd de gelukkige. Voor de teleurgestelde verliezers van de loting: het boek is uit 1966 maar is nog steeds te koop, voor maar €15,-


Hierboven een van de stellingen. Wat is de goede zet: Tc3 of Ke6?

De thema's die Kees behandelde waren o.a. deze eenvoudig te onthouden wetten:
 • Zet je toren achter en niet voor of naast de vrijpion (*) (dit geldt voor zowel de aanvallende als verdedigende partij);
 • Gebruik de koning als actief aanvalsstuk, tenzij het een dame-eindspel betreft;
 • Niet varianten berekenen maar velden tellen;
 • Spreek vooraf met jezelf een duidelijk moment af vanaf wanneer je stopt met piekeren en gaat vluggeren.
 • Activiteit belangrijker dan materialiteit;
 • Zolang er een paard is, is er een vork;
 • Een loper wordt sterker in het eindspel;
 • Lopers van ongelijke kleur maakt sneller remise.
 Niek

(*) Update zondag 20 mei - Het was voor deze regel dat Kees dit diagram liet zien:
Wit aan zet. Pieter riep vrijdag gelijk de zet Td5! maar het juiste antwoord was Ta4. Pieter hield nog even vol dat Td5 ook goed zou zijn.

Gisteren mailde hij me:
"Houdini vindt na een kwartier rekenen nog steeds dat Td5 (+0.76) ietsje beter is dan Ta4 (+0.45). In de analysereeks is er na een zet of 10 geen duidelijk winst voor wit op het bord."

Ik heb het gecontroleerd met Stockfish (die is toch  veel (?!) sterker dan Houdini) en die geeft na 10 minuten Td5 de waardering 1.97 en Ta4 1.65

Desgevraagd zei Kees: "Computers zijn geen mensen, voor een computer maakt het niet uit, winnen is winnen, voor mensen is het ene veel makkelijker dan het andere...."

Ik denk dat de conclusies zijn:
 1.    Pieter is een eigenwijze man;
 2.    Td5 is een goede & interessante zet;
 3.    Kees' vuistregel blijft overeind;
 4.    De stelling is gewonnen voor wit, of de toren naar d5 of a4 gaat maakt niet uit.
mee eens iedereen?

10 opmerkingen:

 1. activiteit belangrijker dan materialiteit
  zolang er een paard is, is er een vork
  een loper wordt sterker in het eindspel
  lopers van ongelijke kleur maakt sneller remise
  etc...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt Kees! Ik heb ze er bij gezet.
  Het werd gisteren in de zaal al even genoemd, maar 'materialiteit', dat is een nieuw woord?! Ik kende het in elk geval nog niet.
  Ik ben trouwens ook nog nieuwsgierig naar de 'etc...' !

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het woord staat in de Dikke Van Dale, Niek. Niet dat dat alles zegt. Het is ontleend aan het Franse matérialité en het betekekent 'het materieel-zijn', ofwel 'stoffelijkheid'. Zou Kees bedoelen dat activiteit in het eindspel belangrijker is dan het stoffelijke (aardse) leven zelf?

  Groeten uit Middelburg,

  Arjan van Tuijl

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. haha, goed speurwerk en ja, dat kan misschien, het geldt vast&zeker in Middelburg, maar ik denk dat in Amsterdam de stelling "activiteit is belangrijker dan materiaal" meer hout snijdt

   Verwijderen
  2. taal leeft en wellicht is een nieuw begrip geboren....

   Verwijderen
 4. Ta4 is de principiele goede zet. Computer heb je in deze situatie niks aan. Een beoordeling van 1,8 of 1,6 is raar aangezien een engine zoveel Zou moeten kunnen rekenen om +100 of +0.00. Engine geeft hier wellicht een hogere beoordeling omdat de toren actiever staat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat het te ver gaat om de stelling gewonnen te noemen. Toren achter de pion is de enige zet hier voor wat mij betreft

   Verwijderen
  2. Wat Peter zegt over dat je aan de computer in deze situatie niks hebt onderschrijf ik wel. Ik volg zo nu en dan de kandidatenmatches e.d. op Chess24 en dan merk je ook dat het commentaar van de gasten veel meer hout snijdt en dat vooral Stockfish (dat programma gebruiken ze daar) er in eindspelen (vooral als er nog meer dan alleen maar 1 of pionnen over zijn) een hele rare waardering geeft.

   Verwijderen
 5. Nog een andere overweging: na Ta4 kan de zwarte toren nooit weg wegens a6. Na Td5 kan zijn toren nog zetten doen.

  BeantwoordenVerwijderen