roterende banner

zaterdag 12 december 2015

Amstelveense avonturen

Waar VAS2 een spoor van vernietiging trekt in de promotieklasse houdt ENPS1 het op uitermate bescheiden scores. De pijnlijke executie van ENPS2 (7½-½) overtrof VAS afgelopen donderdag door van Oosten Toren te winnen met 8-0. De prestaties van ENPS1 steken daar maar magertjes bij af. Wíj wonnen van diezelfde ploegen met maar 4½ punt. En gisteren werd Zukertort in Amstelveen ook met het minimale 4½-3½ verslagen. En dat was nog enorm moeilijk ook:

We kwamen 1-0 achter door een smadelijk verlies van Steve. Wat heeft onze kampioen toch veel pech de laatste tijd, in een gewonnen stelling liet hij een kleinigheidje toe dat dramatisch uitpakte. Heel erg verdrietig liet hij ons achter.

Ondertussen was Tom verschrikkelijk in de tang genomen door het jonge (afgelopen donderdag 18 geworden) talent Schilstra (zie verliezenof google) Toen de nood het hoogst was was er gelukkig redding. Laurens werd te gretig en bood Tom een kans waardoor hij nog bijna gewonnen kwam te staan ook, maar het werd remise. Gelukkig werd Tom een derde nul op rij bespaard!

Nu kwam een lekkere fase, we wonnen drie punten op rij. Mark en Peter N speelden op de laagste borden tegen mindere ELO's, maar punten zijn punten, en we hadden ze hard nodig. Aran won ook, zie partij hieronder. 3½-1½ voor ons. Lekker! We zouden het nu toch moeten halen!

Invaller Kees op het eerste bord mocht tegen hun hoogste Elo Michiel Harmsen (2092) en was lang goed bezig. Hij  had de hele avond een remise op het bord, maar het lukte hem uiteindelijk niet, helaas. Wat had ik hem en ons een (half) punt gegund.

Over waren onze middenborden Peter H en Bas op 4 en 5. Dat werden (voor de toeschouwers - ook Ronald Post was binnen komen wandelen) hele zware minuten. De stelling van Peter was mij te ingewikkeld, met diverse vrijpionnen, dus ik moest het hebben van het uiterlijk vertoon. Dat was niet best. Peter zat te zwaaien op zijn stoel, met een verbeten blik en onvaste hand. In combinatie met de 15 tot 30 seconden die hij steeds op de klok had was helemaal niks nog zeker.

Bas, tegen de sterke Olav Lucas (2004), stond een pion achter. Maar de dichtgeschoven stelling liet weinig kansen toe. Zou Bas de zware druk aan kunnen? Met gemak. Ook hier sprak de lichaamstaal boekdelen, Bas wist precies wat hij deed, bleef rustig noteren terwijl hij zijn tijd keurig netjes boven de 5 minuten hield.

Je hebt genoeg aan remise fluisterde ik Peter toe. Daar kon hij direct wat mee, hij gaf een stuk en ruilde alle pionnen naar een K+P tegen K stelling. En minuten later maakte Bas de belofte waar. Met deze twee remises erbij maakte we de stand af op andermaal een 4½-3½ zege. We zijn nog in de race!
Niek

6 opmerkingen:

  1. Ik moest trouwens weer tegen die speler tegen wie ik er al twee keihard was afgegaan. (Zie bijvoorbeeld het linkje 'verliezen'.) Ik was dus meteen niet blij. Aan de andere kant mocht ik tussen Steve en Peter. Een eervol plaatsje! Verloor al vroeg mijn aanvalskansen en heb me vervolgens drie uur lang schrap gezet. (En dan gaan de toeschouwers klagen over een paar zware minuten?!) Blij dat het team weer heeft gewonnen. Zo zonde dat we ons hebben verrekend tegen Laurierboom!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. derde nul op rij? dat klopt niet Niek, ik had tussendoor nog in de interne gewonnen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja maar die tegenstander telde niet zo mee , dacht Niek waarschijnlijk. :)

      Verwijderen
  3. Zeg jongens, jullie zitten mij toch niet te plagen hè?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Tom zit lekker aan het biertje maare die arme Laurens heeft niks te drinken ! bij mij had ie al tig biertjes gehad ( nu mag het 2 jaar geleden nog niet ) Bert

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De Amstel heeft 4-4 gespeeld tegen die jongens waar wij van verloren

    BeantwoordenVerwijderen