roterende banner

zaterdag 5 december 2015

Johan verslaat de dertiende ronde

Mijn mobiel met telefoonnummer van Ron van Leeuwen was ik vergeten. We konden Ron zijn nummer zo snel niet achterhalen en dus was onze back-up onbereikbaar. En volgens de wet van Murphy was het dan natuurlijk oneven.

Maarja, de avond begon verder goed met het boekengala van Steve.
Ik dacht dat hij wel met ouwe meuk zou komen, iets van : “de verzamelde werken van Smyslov” of zo. Maar nee, er lagen klassiekers bij van de bekende uitgever “gambit” die ik vorig jaar bij Tata heb gekocht en ik van mijn leven niet zou weggeven.

© Kees Bakker
De partijen dan.

Marco en Har waren als eerste klaar Har reageerde op 1. e4 met Pc6 maar al na een paar zetten snel raakte Har in deze opening een pion kwijt waarvan hij niet herstelde.

Ook Ailko moet aan het huiswerk hij speelde een frans-winawer tegen Peter H maar Ailko kende die opening totaal niet en hij verloor snel een pion zonder compensatie.

Timman (hij geeft college op 16 december in het MEC ) schrijft in één van zijn boeken dat het doen van een dubbele fianchetto onspeelbaar is. Niek heeft dat niet kunnen weerleggen hij speelde het maar Tom B pakte zoveel ruimtevoordeel dat hij niek helemaal wegdrukte. (spassky speelde het overigens wel zo nu en dan )

Dirk koos voor een strategie om het spel zo gesloten mogelijk te houden tegen het Hollands van Steve. Steve wist ergens dat spel open te breken en een kwaliteit te winnen.

Ron kennelijk geschrokken van zijn tactische misser van vorige week had ook geen zin in gevaarlijk open spel en speelde een vrij gesloten manoeuvreer partij, Boudewijn had de partij van dinsdag kennelijk nog in de benen en kon niet voorkomen dat hij pionnen en stukken kwijtraakte.

Hard gevochten werd er tussen Tom K en André. Tom nam veel risico hij speelde zijn g-pion naar voren, waardoor zijn koning onbeschermd stond . In wederzijdse tijdnood had hij zelfs met een vork de dame van André kunnen winnen maar het was juist Tom die met de vlag op vallen een stuk weggaf.

Een klein drama speelde zich af tussen Marcelo en Asha. Marcelo offerde een loper op f7, correct was het niet. Vele zetten later stond Asha nog steeds een stuk voor maar de complicaties bleken toch te groot. Ik heb helaas gemist hoe het precies eindigde.

Naast Victor , die zwart had , lag een boek over “Siciliaanse openingen andere dan de open Siciliaans”. En warempel er kwam 1 e4 – c5 2 Pc3 .. 3 f4 op het bord. Helaas voor Victor, je mag niet spieken. Victor en Jord kwamen in een Toreneindspel terecht , Jord had een verre vrij pion waar Victor geen goed raad mee wist.

De enige remise was die tussen Arjen en Albert. Albert slaagde er wel in om Arjen een geisoleerde dubbel pion te bezorgen maar het was toch niet voldoende voor winst of te ingewikkeld om te winnen.

Bas en Peter N speelde de kwalitatief beste partij van de avond. Toen Peter opgaf stond het materieel zelfs gelijk beide hadden een loper en een gelijk aantal pionnen maar Peters pionnen op de dame vleugel stonden wel op punt om van het bord te verdwijnen.

Gr Johan.

8 opmerkingen:

  1. Dat was ik vergeten met dank aan Bert voor de hapjes die maar wat graag zijn nieuwe aanwinst , een nieuwe frituurpan , wilde testen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En nu maar hopen dat ie ( de frituurpan ) volgende week er nog staat !

      Verwijderen
  2. hebben we hem nog beneden gezet? vast niet fingers crossed voor de frituur!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Schitterend verslag van Niraf Christoph over E 2 Caissa 6 op de Caissa website ( humor van de bovenste plank ) Bert

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. allemaal waar en prachtig verslag, maar wel dient te worden aangetekend dat de bar opbrengst in weken niet zo laag is geweest, stelletje thee drinkers!

      Verwijderen