roterende banner

dinsdag 8 december 2015

LSG - ENPS 4-0

Toen we vorig jaar voor het eerst KNSB mochten gaan spelen was ik zó blij want ik had een romantisch beeld van allemaal clubs in leuke zaaltjes in oude stadskernen. Op loopafstand van diverse gezellige cafés en restaurantjes. Sjonge jonge, het tegendeel was waar. Neem bijvoorbeeld Arnhem. Bert schreef: Arnhem heel leuk oud centrum en waar spelen we ? op het meest saaie industrie terrein in een "" Grand Cafe "" Het enige Grand waren de prijzen !

En het was nu ook weer zoiets. Het grote LSG uit het gezellige Leiden schaakt in een achterbuurt tussen de flats in een vierkante doos. We moeten ons gelukkig prijzen, we hebben het bepaald niet slecht getroffen met onze SGA: Caissa, Amsterdam West, Fischer Z om er een paar te noemen, ze hebben prachtlocaties, en wijzelf natuurlijk ook.

De schakers van LSG waren wel leuk, daar ligt het niet aan! We werden warm ontvangen en verder was het een gezellige avond. Op sportief gebied deden we het geweldig, wat je niet aan de uitslag kunt aflezen. Maar de vier meesters tegenover ons hebben zitten zweten.

Tom was tevreden over zijn spel, hij had weliswaar iets overzien waarna het snel over was.

Peter Hoekstra speelde de hele avond een iets moeilijkere stelling, hij keepte heel knap en er was geen doorkomen aan voor IM J.W. de Jong. De beide spelers hadden nog maar tientallen secondes op de klok toen Peter in een theoretisch remise toreneindspel met een pion minder misgreep.

Ook Arnth gaf op met 4 sec op de klok in een stelling die remise leek. Arnth had geweldig gevochten. Na in de opening helaas veel tijd te hebben gebruikt, kwam hij onder druk te staan en moest een kwaliteit offeren. Dat was het begin van actief spel, Arnth won een pion en bleef gevaarlijk. IM Wiersma zat zichtbaar te zwoegen. Hij was opgelucht toen het voorbij was.

Aran kwam minder te staan tegen IM van Haastert, een 'theorievreter' zoals LSG-captain Folkert Geertsma hem noemde. Aran kwam inderdaad snel in een voor hem onbekende variant van de Siciliaanse Najdorf. Maar hij maakte er het beste van, het leek mooi (een typische Aran-aanval) maar achteraf was de conclusie dat het nooit voldoende was geweest. Hieronder zijn partij, hij stuurde hem, met analyses, afgelopen nacht al.
Niek
1. IM Arthur Pijpers     2436  -  Tom Bottema      2196  1-0
2. IM Edwin van Haastert 2433 - Aran Kohler 2173 1-0
3. IM Jan-Willem de Jong 2453 - Peter Hoekstra 2058 1-0
4. IM Eelke Wiersma 2343 - Arnth van Tuinen 2019 1-0

In ieder geval een leerzaam potje voor me....voortaan maar weer braaf de torens verbinden!

17 opmerkingen:

  1. vier IM’s waarvan drie boven de 2400. wauw!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je zou bijna denken dat ze bang voor ons zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mijn inschatting is dat we nog goed stand houden, het lijkt me op alle borden nog meer dan spannend.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Jammer dat Peter die doorgebroken e-pion niet heeft weten te behouden. Die zag er sterk uit, ondersteund door de f-pion en evt zijn paard.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ja Arjen ik kon niet echt iets bedenken dat dit niet zou worden opgeblazen. Maar dat opblazen van het centrum gebeurd vaker in deze opening. De troef van wit is meestal de blokkade van het pionnencentrum van zwart over de zwarte velden (d4 en c5). Ik kon de juiste zetten echter niet vinden waarna mijn tegenstander beter kwam te staan en misschien zelfs wel gewonnen, maar ik wist uiteindelijk toch naar een remise eindspel af te wikkelen. Hij had nog 2 pionnen en ik eentje met allebei nog een toren (h6,g5 voor zwart en wit h4) Echter had ik niet genoeg tijd meer om een eenvoudig remiseplan te bedenken. 5 seconden erbij krijgen is toch wel weinig. Ik ging namelijk door me (irritantste woord van 2016) vlag in remisestelling. Ik tastte mis bij het pakken van mijn koning waarna het fysiek onmogelijk was om deze nog binnen 1 seconde te zetten.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dus nog even voor de duidelijkheid: Ik greep niet mis omdat ik een foute zet deed, maar omdat ik echt letterlijk misgreep naar mijn koning

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Op het hoogste niveau gaan alle details tellen, mooie ervaring voor onze toppers!
    Ik heb genoten van het verslag, thx.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Goed gestreden en we weten onze plaats weer. Die Niek is af en toe wat overenthousiast; PSV-Moskou was uiterst vermakelijk en spannend op het eind.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ach Ach ! Toen ik bij ENPS begon te spelen was het eerste ! 1 eerste klasse onderbond niet erg sterk maar ENPS is nooit erg sterk geweestlaten we eerlijk wezen !En nu spelen tegen 4 I M meesters ! Kom op jongens dat is ons niveau niet !Die spelers van LSG zijn echte schakers ! Wij gelukkig NIET !! ENPS is en blijft een gezelligheids club waarvan amen !

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Maar Bert wij kunnen er toch niks aan doen?! Het was LSG die die meesters heeft opgesteld!

      Verwijderen
    2. Ja je hebt gelijk ! wel een luilebal die die meesters opgesteld heeft hij had ook een paar 1400 elo spelers kunnen opstellen ( envelop onder de tafel ) misschien hadden we dan wel gewonnen misschien ook niet !

      Verwijderen
    3. Ik moet zeggen dat het voor mij persoonlijk een goede ervaring was. Iets waar ik misschien nog wel harder door en een volgende keer zal ik misschien iets minder zenuwen hebben en wel de remise binnenhalen ipv op een sullige wijze door mijn vlag te gaan. We worden hier alleen maar beter van lijkt mij.

      Verwijderen
  10. alleen van sterkere tegenstanders wordt je beter. (Johan Cruyff)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. jOHAN cRUYFF ?? bIJ WELKE SCHAAKCLUB SPEELT DIE GOZER ?

      Verwijderen