roterende banner

zaterdag 4 mei 2024

Standvastig tweede zegeviert

Het tweede achttal heeft bewezen uit hard hout gesneden te zijn. Het team herstelde zich van een onverwachte nederlaag thuis en won uit van het sterke Amsterdam West 2. Het is daamee kampioen van klasse 1, poule B van de SGA en promoveert naar de Hoofdklasse.

De ontknoping van de strijd om de eerste plaats was buitengewoon spannend. Naaste concurrent De Raadsheer 1 had zijn wedstrijd in de laatste ronde gewonnen en was daarmee op 11 matchpunten gekomen. Wij hadden er 10 en moesten winnen. Gelijk spel was onvoldoende, daar De Raadsheer ons dan op bordpunten voorbij zou gaan.

Kleine voorsprong
Het achttal begon de wedstrijd met een kleine voorsprong. Twee vooruitgespeelde partijen aan het vijfde en zesde bord hadden anderhalf punt opgeleverd. Mark Hecker nam een remiseaanbod van zijn tegenstander aan. Hij had diens activiteit op de damevleugel beantwoord met een operatie op de koningsvleugel, met evenwicht als resultaat. Kees Bakker moest zich met zwart verdedigen tegen een verwoede koningsaanval van zijn ervaren tegenstander Iwan Bonoo. Beide spelers kwamen niet aan rokeren toe. Iwan moest een schrikreactie onderdrukken toen hij zwart onbedoeld de gelegenheid gaf tot dameruil, wat zijn aanval abrubt deed stranden. Kees was intussen een paar pionnen voorgekomen en gaf de winst niet uit handen. (zie partij)

Verbijstering en schrik
Uit de resterende zes partijen moesten we dus tenminste drie punten scoren. Dat leek aanvankelijk totaal niet te zullen lukken. Na een uur spelen spraken diverse vertegenwoordigers van het ENPS-kamp hun verbijstering en schrik uit over de ontwikkelingen op de borden. Stefan Lehmann had een verraderlijke pionwinst over het hoofd gezien en vocht voor remise. Bas Jonkers was een stuk achter gekomen en de tegenstander van Jildo Kalma had hem in de tang.

Jildo had de opening onorthodox aangepakt, denkelijk om het Hollands van zijn tegenstander Rob Kotmans te vermijden. Het leidde tot een moeilijke stelling. Rob was ongetwijfeld uit op wraak voor de nederlaag die hij een maand eerder tegen Bas had geleden. Twee zwarte torens waren oppermachtig op de d-lijn en maakten de ontwikkeling van de witte damevleugel buitengewoon moeilijk. Jildo vond een gewiekst geitenpaadje, dat hem naar eigen zeggen een gewonnen stelling opleverde. Een onnauwkeurigheid kostte hem echter een loper, waarna een veelbelovende poging om met een pion op de koningsvleugel te promoveren vastliep op een precieze en tijdige zwarte paardmanoeuvre. Het moet gezegd dat Jildo op zeer korte termijn het verzoek had gekregen om te spelen. Hij nam plaats achter het bord van ons geheime wapen Bert Wijchgel, die door persoonlijke omstandigheden moest afzien van deelname. Het was de tweede keer dit seizoen dat Jildo het team op die manier uit de brand hielp.

In de wedstrijd stond het nu gelijk: 1½ - 1½ . Maar er kondigde zich een kentering aan. Steve Michel won van Frans Schoffelmeer, uit zijn mimiek af te leiden met een beetje geluk. Eerder in de partij had Steve de teamcaptain geïnformeerd dat hij een remiseaanbod had gekregen, om er meteen aan toe te voegen: 'dat kan eigenlijk niet denk ik?’, iets wat de man alleen maar kon beamen. Steve speelde door, met succes. 1½ - 2½.

Bas verloor. Hij had een stuk verspeeld en begon een wanhoopsoffensief met dame en loper tegen de ongerokeerde witte koning dat warempel vruchten leek af te werpen. In de slotfase leken oprukkende vrijpionnen het stukverlies goed te maken, net als bij Jildo. Maar net als bij Jildo was het niet voldoende: 2½ - 2½.

Naar vier punten
Dirk van der Meiden had het verloop van de andere partijen met groeiende zorg gevolgd. Het was hem duidelijk, naar hij later vertelde, dat de uiteindelijke winst van heel ver zou moeten komen: ‘Ik besloot enorme risico’s te nemen met 26 ... f6 om een beslissing te forceren. Het pakte goed uit, maar objectief goed was het niet.’ Wit begon een aanval tegen de kortgerokeerde zwarte koning met Lb2 en Pg5. Dirk weerde die af met h6. Er volgde een gecompliceerde slagwisseling, ingeleid door een zwarte paardvork op b3 tegen twee torens en een ongedekte loper. Het leidde tot groot materieel voordeel voor zwart, die kon bogen op een paard meer en twee vrijpionnen. Dirk dwong dameruil af en het pleit was beslecht. (zie partij) 2½ - 3½.

Een grote opluchting volgde. Stefan en zijn tegenstander kwamen remise overeen. Stefan was in het eindspel met ongelijke lopers en een pion minder actief geworden met een toren achter de zwarte linies.

We hadden vier punten. Alles hing nu af van Michiel Smit. Hij had wit tegen de geduchte Aldo van de Woestijne en zette een Alapin Siciliaan op het bord met Pa3. Er tekenden zich potentiële aanvalskansen voor hem af met dame, toren en loper, maar hij moest zich verdedigen tegen een vijandelijke aanval over de d-lijn en tegen pion f2. Na dameruil liep dit uit op remise. Kampioen!

Speciaalbierdrinker
Hartelijke felicitaties van tegenstanders en toeschouwers volgden. Van Bert, die kans had gezien ons te komen aanmoedigen en in ieder geval aanwezig wilde zijn voor het geval dat. Niet te missen: speciaalbierdrinker Daan Poldermans, die in de tram naar huis durfde te beweren dat zijn aanwezigheid het beslissende steuntje in de rug was geweest en dat graag in het verslag vemeld wilde zien. Ok Daan, en nog bedankt.

Raadsheervoorzitter Olaf Cliteur wenste ons geluk en veel sterkte in de Hoofdklasse. Hij kon zijn club heet van de naald laten weten dat ons tweede hun eerste voor had weten te blijven. En we mochten ter plekke de felicitaties in ontvangst nemen van de voorzitter van de SGA, René Pijlman, tevens een van de drijvende krachten achter sv Amsterdam West.

Hecht en enthousiast
Het tweede is een hechte ploeg. Het heeft dit seizoen nauwelijks een beroep hoeven doen op invallers (dank, Boudewijn, Kjell, Niek en Erik). En de leden voelen zich stuk voor stuk verantwoordelijk voor een complete opkomst. Zijn ze niet opgesteld, dan komen ze voor alle zekerheid, en zien ze aankomen verhinderd te zijn, dan nemen ze tijdig maatregelen om vooruit te spelen. Dit moet een belangrijke oorzaak van het succes zijn; een andere het enthousiasme waarmee alle ploeggenoten het spel beoefenen. Diverse ploeggenoten lieten weten aan zomertoernooien deel te gaan nemen, in verre oorden als Berlijn en Italië.

'Geen van de ploegen die in 1B om de eerste plaats streden, heeft iets te zoeken in de Hoofdklasse’, was een geluid dat hier en daar viel te beluisteren. Maar je neemt deel aan een schaakcompetitie omdat je wilt weten hoever je kunt komen, wilt weten of je jezelf nog kunt overtreffen. Daarvoor biedt de Hoofdklasse een uitgelezen kans.

Victor, 4 mei 2024

18 opmerkingen:

  1. Die Hoofdklasse SGA kun je rustig vergelijken met de Eerste Klasse KNSB ,je ziet ook overal bekende namen opduiken .Kijk eens naar degradant Laurierboom met 2 Internationale meesters in de gelederen degraderen ze zelfs nog uit de Hoofdklasse ! Overigens goed artikel meneer de team leider ! Je prijst nu wel alle teamgenoten de hemel in maar jouw inbreng is ook niet gering ! De absolute STER ✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨ = Monsieur Steve Michel !!! Hoop dat die fles Dimple je smaakt je hebt het ten volle verdiend Victor !🎉🎉🎉

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Steve is topscoorder in 1b!

      Verwijderen
    2. Tobias Kabos staat op 7 uit 7 maar 1 wedstrijd is reglementair gewonnen ( tegenstander kwam niet opdagen ) Dat gratis verkregen punt telt niet mee ! Zodoende is Steve topscorer in 1 B , Bert

      Verwijderen
    3. Hier heb je het op papier sterkste SGA -team in de Klasse 1 B 1) Steve Michel 6.5/7 ENPS 2) Tobias Kabos 6/7 R,Heer 3) Ivo Knottnerus 5/7 R,Heer 4) Jonas Dornieden 5/7 R,Heer 5/7 5) Simon van Sloterdijck ,Isolani 4/5 6) Hemmo Ten Hoor 4,5 /7 Isolani 7) Ron Van Dijk 4,5/7 Boven IJ en 8) Tetteroo 4.5 /7 Boven IJ .Ik reken op minimaal 5 wedstrijden gespeeld .Een goede opmerker ziet meteen dat er maar 1 ENPS-er in speelt 3 van de Raadsheer ,2 van Isolani en 2 van Boven IJ . Bert

      Verwijderen
    4. Conclusie ! : Degradant Isolani heeft 2 spelers bij de eerste 8 .Bijna degradant Boven IJ heeft er ook 2 en nummer 2 van de ranglijst De Raadsheer heeft er drie ! De fiere kampioen moet het slechts met 1 doen maar die was wel de allersterkste STEVE MICHEL .🎉🎉🎉🎉✨✨ Bert

      Verwijderen
    5. Overigens zijn zowel Topscoorder als Topscorer allebei goede Nederlandse woorden .

      Verwijderen
    6. Ha ha dank voor de lof Bert!
      Ik heb wel geluk gehad eerlijk gezegd, ik heb twee enorme swindle partijen gehad dit seizoen.
      Zoals bij de laatste cruciale ronde waar mijn tegenstander opgeeft in een remise stelling!
      Daardoor zijn wij kampioen, het scheelde een haar. Toch verdient, iedereen heeft zich ingezet en heeft met team en fighting spirit gespeelt.
      Steve

      Verwijderen
  2. Prachtig verslag Victor! Dank voor je tomeloze inzet, tactische indelingen en mooie verslagen. Ik ga op trainingskamp in de Dolomieten om hopelijk volgend seizoen meer bij te kunnen dragen en inderdaad kijken hoe ver we kunnen komen! Gr, Michiel

    BeantwoordenVerwijderen
  3. op https://www.svderaadsheer.nl/ staat ook een stukje over ons tweede, leuk om te lezen vanuit ander perspectief. Ik kopieer een stukje:

    Maar nu nog het tweede deel van het scenario. Want ENPS en AW 2 speelden een dag later, in West. Er waren al mensen van ENPS bij ons komen kijken, maar dat hoeft niet want Victor Bartman is hun teamleider! Dat was dus spannend. Diehard Olaf was ernaartoe gegaan en deed ons via de groepsapp verslag van de gebeurtenissen. Daaruit bleek dat het ontzettend spannend was en het er de hele avond om gespannen heeft. Dan waren we somber en dan leefden we weer op. Maar helaas: ENPS redde het net en won met 3,5-4,5. Dat was dus net genoeg want ze hielden een matchpunt meer. Teleurstellend natuurlijk, maar toch ook weer niet helemaal onverwacht; we hadden al eerder in het seizoen punten verspild. Jammer, we moeten het volgend jaar opnieuw proberen. ENPS natuurlijk hartelijk gefeliciteerd (en vooral de teamleider, onze eigen Victor). Volgend jaar spelen ze met twee teams in de Meesterklasse. Dat zal niet meevallen, maar wat een prestatie!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Weer zoals gebruikelijk een geweldig verslag, Victor! En bedankt voor het vermelden van mijn aanwezigheid, waarbij de vermelding speciaalbierdrinker uiteraard meer feitelijke grondslag heeft dan mijn steuntje in de rug, waarmee ik overigens niet ontken dat ik dat gezegd heb, maar de mannen van jouw team hebben het zonder enige steun mijnerzijds gefikst!!! Was blij dat ik erbij was.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. anoniem ° Daan

      Verwijderen
    2. Snapte even niet hoe het kon dat mijn reactie naamloos was, maar nu zie ik wat ik moet doen...

      Verwijderen
  5. Ja Victor is de onbetwiste kampioen stukjes schrijven! Klik op het linkje of gebruik de url http://schaakclub.blogspot.com/search/label/tweede om al zijn artikelen op rij nog eens rustig na te lezen.
    Niek

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Zo!
    Lekker seizoen heren!

    Tot in de hoofdklasse,

    Sanne

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tjonge jonge met een beetje pech moeten we weer naar Amsterdam Noord volgend seizoen.
      😜
      Steve

      Verwijderen
    2. Amsterdam -Noord was vroeger gewoon buitenland ! Maar NU niet meer ! Maar ga dan niet met de fiets of neem je fiets mee met de Metro lijn 52 ! Deed ik er vroeger een uur over nu ben je in 15 minuten ter plaatse .

      Verwijderen
    3. Sanne werd kampioen in 1A met De Volewijckers en die promoveren ook. Jullie dus ook een lekker seizoen Sanne! Jammer dattie niet meer bij ons speelt, voor mij blijft het altijd een ENPSer

      Verwijderen
  7. In dat geval mag je blijven slapen hoor Steve.
    Als je verliest bij mij en als je wint bij Niek.

    Sanne

    BeantwoordenVerwijderen