roterende banner

zondag 16 december 2007

Verslag E1 tegen Caissa 3

Zoals beloofd als nog een verslag van de 5-3 overwinning van E1 tegen de voormalig zuster vereniging Caissa 3.
 
Ronald Post, captain, coach en ENPS 1 Goeroe, was er helaas niet bij vanavond en omdat Bas mee-speelde mocht ik de honeurs waarnemen als teamleider / wedstrijdleider. Een leuke taak omdat je dan extra betrokken bent bij de wedstrijd. Zelf dacht ik altijd de regels wel goed te kennen en heb in het verleden vaak het vierde team begeleid. Dus toen Bas voor de wedstrijd vroeg of het allemaal zou lukken, zei ik dat het allemaal goed zou komen. Het is inderdaad goed gegaan, maar ik ben wel tot de ontdekking gekomen, dat ik eigenlijk veel minder van de regels wist dan ik eesrt dacht. Samen met Theo B. en Bas ben ik donderdag op cursus geweest van de SGA voor wedstrijdleiders (erg leuk) en heb daar erg veel geleerd. We kwamen tot de conclusie dat we eigenlijk heel veel niet (goed wisten) en dat we eiegenlijk een clubavond zouden moeten organizeren om wat we geleerd hebben aan de hele club te vertellen. Dus dat moesten we maar eens gaan doen........  
 
Als altijd is het een beetje spannend of alle spelers van het eerste op tijd aan de borden verschijnen. Van Clive weet ik dat hij uit Engeland komt ingevlogen, maar ondanks weer en wind is mij nog nooit meer dan een paar minuten te laat geweest. Pieter komt met de tram (dat is altijd lastig) naar de club en meestal als ik een beetje zenuwachtig begin te worden bel ik hem, waarna ik de geruststellen de woorden hoor:"ik stap net uit de tram" of "ik kan de sporthal al zien". Tony maakte het dit keer wel erg bont, om kwart voor acht had Bas hem nog gebeld en meldde hij dat hij al op de fiets zat. Om half negen begon ik me toch een beetje zorgen te maken en begon er al een beetje rekening mee te houden dat ik mijn partij tegen Duck zou moeten opgeven om als nog achter de stukken van het vierde bord te kruipen. Ik kan je vertellen, dat zijn geen goede momenten voor  een assistent-captain en was dan ook erg blij toen Tony alsnog kwam binnen lopen.
 
Het begon allemaal heel voortvarend, al snel zag ik Clive, Ben, Bas en Eric goede zaken doen. Zelfs Tony, die laat aan zijn partij was begonnen, stond nog niet eens zo slecht en zijn tegenstander zat flink in de denk modus en begon aardig van zijn tijd in te lopen. Pieter stond iets onder druk, bij Jan stond het min of meer gelijkwaardig en ik vond Mark een beetje tam beginnen. Ben was het eerste klaar, zijn paard en loper bestookten de zwarte stelling, aten drie pionnen op en daarna leek het haast wel op de automatische piloot te gaan. Tony was niet veel later klaar, na eerst beter gestaan te hebben, was zijn tegenstander sterk terug gekomen en werd hij onder de voet gelopen. Misschien was Tony iets te optimistisch geweest. Eric's partij kantelde de koningsaanval van zijn tegenstander was vernijniger dan ik in eerste instantie dacht en ondanks er sterk spel was de aanval niet te houden. Oeps 1-2 en het zag er op eens een stuk minder vrolijk uit....
 
Mark kreeg remise aangeboden in een stand waarvan hij dacht dat hij ietsjes minder stond, maar zijn tegenstandster had nog maar 7 minuten op de klok. Op aanraden van Ben vroeg ik Mark voorlopig even te wachten en niet te zetten totdat we meer duidelijkheid zouden krijgen op de andere borden. Gelukkig hebben we met Clive een topper in huis en ondanks wat kleine strubbelingen wist wij het tweede punt binnen te halen.  Bas ging inmiddels als een speer, hij kon op wel vijf manieren winnen, maar zocht een van de moeilijkere varianten. Met 4-2 op de borden kon ik Mark remise laten aannemen, ik juigde er zelfs een beetje bij totdat ik nog een keer scherp naar het score bord keek. F*ck het staat pas 3.5-2.5. Gelukkig hadden we Pieter en Jan nog. Pieter had na lang verdedigen eindelijk het iniatief gekregen en moest doorspelen op winst want bij Jan was nog moeilijk te beoordelen, zijn tegenstander had twee vrije rand pionnen en Jan de centrum pionnen. Jan speelde het heel strak en liet zien dat zo'n eindspel een kolfje naar zijn hand is. Pieter speelde als laatste nog door, kon nog bijna winnen, maar moest toch nog in remise berusten.
 
Uiteindelijk is dit een hele belangrijke overwinning om degradatie te voorkomen en op 11 Jan wordt het weer spannend uit tegen Zuckertort Amstelveen. Voorlopig zitten we nog in de race.
 
Voor de liefhebbers nog even het moment van de avond het remise aanbod van Mark:
 
 1.e4 e5 2.Pf3 Pf6 3.d4 exd4 4.Lc4 Le7 5.0–0 d6 6.Pxd4 Pc6 7.Pxc6 bxc6 8.Pc3 0–0 9.Lf4 Le6 10.Lxe6 fxe6 11.e5 Pd5 12.Pxd5 cxd5 13.Dg4 Tf5 14.Tfe1 Tb8 15.b3 Tb4 16.c4 dxc4 17.Ld2 Tb5 18.Dxc4 Tfxe5 19.Txe5 Txe5 20.Lc3 Tc5 21.Dxe6+ Kf8 22.Dh3 Lf6 23.Lxf6 Dxf6 24.Te1 Df5 25.Dh4 h6 26.Dd8+ Kf7 27.De8+ Kf6 28.f4 Tc2 29.h3 Dd5 30.De7+
 
 
 
Het is een hele interessante stelling, na lang iets minder te hebben gestaan staat Mark voor het eerst in de partij sterker. Als de torens eraf gaan wordt het snel remise maar als de dames eraf gaan heeft zwart hele goede winst kansen. Die dame gaat er ook af omdat na Kg6, De8+, Kh7, De4+ de enige speelbare zet is waarna de dames eraf gaan en de pion op a2 het haasje is.
 
Forza ENPS!
 
Kees Bakker

1 opmerking:

  1. Niek, ik had de diagram stelling ook meegestuurd, maar die is niet aangekomen, hoe krijg jij die mooie plaatjes erin?

    Kees

    BeantwoordenVerwijderen