roterende banner

maandag 11 december 2017

ENPS 5 verliest van VAS 6


Een licht verzwakt ENPS 5 heeft afgelopen donderdag uit verloren van VAS 6, met 5-3. De drie punten werden binnengebracht door laatstebordspeler Albert de Roo, eerstebordspeler Marco Wielemaker en de man aan het zesde bord, Rene Nooteboom.

Daan en Victor bestuderen de partij van Marco.
Marcello maakte de foto
Opmerkelijk: alle drie winnaars boekten succes door de vijandelijke dame in moeilijkheden te brengen. Aan de andere borden ging de strijd lange tijd min of meer gelijk op, tot de een na de ander struikelde.
Peter Kersten bereikte een eindspel met ter weerszijden een dame en een paard. De betere witte pionnenstelling en het tochtige verblijf van zijn koning werden hem fataal. Daan Poldermans offerde een stuk in ruil voor maar liefst drie verbonden vrijpionnen op de damevleugel. Dat te winnen bleek te lastig in hevige tijdnood. Johan kreeg ook vrijpionnen op de damevleugel, maar de witte vrijpionnen in het centrum legden meer gewicht in de schaal. De zwarte koning legde het
uiteindelijk af tegen twee torens op de zevende rij. Martin verloor een stuk en de partij en Marcelo de kwaliteit en de partij.

Hier de eindfase van de partijen van Albert en Marco. Rene bespreekt zijn partij zelf.


Stelling na 35 Df3:
Wit Henri Francois - Zwart Albert de Roo

Albert beslist de partij met 35... Td3. Er volgde nog 36 Td1 (36 Dg4 h5) Td1 37 Db3 Dd7 en wit gaf op.

Stelling na 24...Tc8
wit Marco Wielemaker - zwart John Pex


Er volgt 25 h4 Dh6, 26 Pe7 Tc3x 27 Dc3x Dh5 28 Dc7 en zwart geeft op.Victor

Uit de mail van Rene Nooteboom: "Beste club collega's en schaakliefhebbers , hier een leuke , ietwat speculatieve maar creatieve aanvalspartij van mij voor ENPS tegen VAS die het daglicht wel enigzins kan verdragen , behalve de fout op zet 18 van mij , die gelukkig niet werd afgestraft. Ik speelde met de enigzins universele Philidor/Black Lion-achtige opstelling met zwart idg tegen een Bird(1.f4) opening. Het motto van mij en deze partij is liever strijdend ten onder dan (weer) een (laffe) remise !."

1 opmerking:

  1. Jammer dat bij die andere partijen de dames zo vroeg geruild werden...
    Die foto ook. Als iemand daar een ander gezicht op had geshopt had ik gezegd: dat klopt niet, dat moet Marco zijn!

    BeantwoordenVerwijderen