roterende banner

maandag 4 december 2017

ENPS 3 krijgt een vroeg Sinterklaascadeau

Na de nederlaag in de eerste ronde bij KLM/Pegasus had het derde team iets recht te zetten. Een bezoek van WSC 1 uit Weesp, dat vorig jaar verrassend met 7,5-0,5 werd verslagen, moest ons die kans gaan geven. Het gevoel van die nederlaag dreunde blijkbaar nog na in Weesp, want er konden slechts 5 ‘dapperen' gevonden worden om de reis naar de Pijp te ondernemen (of was het de griep...?). Jammer natuurlijk voor de eerste drie borden Eric van Rijkom, Ron Heeneman en Martin Randt, die de zieke Pieter Oldenhove verving. Gelukkig waren de gasten zo netjes om op tijd te melden dat ze niet compleet waren, zodat Eric, Ron en Martin nog in de interne konden werden geloot.

Ailko v/d Veen tikte als eerste een regulier resultaat binnen, remise tegen een sterke speler. Er werd in de partij tegenovergesteld gerokeerd, maar echt scherp wilde de partij niet echt worden, volgens mij. De tegenstander had een dubbelpion maar een echte zwakte bleek het niet te zijn: 3,5-0,5. Martin Rekelhof trok de zege voor het team over de streep in een toch wel typische opening voor Martin: met lang veel pionnen op het bord. Martin had een actievere loper dan zijn tegenstander, dus een remise-aanbod werd wijselijk afgeslagen en 5 minuten later was het mat achter de paaltjes: 4,5-0,5.

Kort daarna kreeg Michiel Smit een remise aanbod van Peter Wijnand, met een rating van 1973 de sterkste tegenstander. Michiel was in een Franse opening een kwaliteit achter komen te staan, maar de vijandelijke dame was behoorlijk in haar vrijheid beperkt op het veld h8, wat Michiel de kans gaf om zich terug in de partij te knokken. Wellicht stond Michiel zelfs wel iets sterker in een eindspel met 3 kleine stukken tegen een loper en een toren, maar gezien de hem resterende tijd, was een remise een uitstekend resultaat: 5-1. Ikzelf was redelijk uit de opening gekomen door 2 stukken van mijn tegenstander tot passiviteit te dwingen. Ik zag een goede combinatie die mij een behoorlijk voordeel zou opleveren, maar draaide heel slordig de zettenvolgorde om. De 2 passieve stukken kwamen tot bloei wat mij een kwaliteit en later ook de partij kostte: 5-2. Theo Bakker bracht de eindstand het bord. Onder het motto “Als je een goede zet ziet, zoek dan naar een betere!” (Dr. Emanuel Lasker) negeerde Theo de mogelijkheid om een kwaliteit op voorsprong te komen. In plaats daarvan sloot hij de andere toren in en was het nog slechts een kwestie van het uitspelen van de partij binnen de toegestane tijd. Van het spelen in tijdnood wordt Theo, itt zijn teamcaptain, al lang niet nerveus meer: 6-2.

Donderdag 21 december mogen we weer aan de bak, tegen VAS 4, de op papier sterkste ploeg uit de competitie.

Arjen

PS Niek:  Ook WSC heeft weer, net als vorig jaar, een mooi verslag gemaakt. Mét fragmenten en analyses van alle gespeelde wedstrijden!

1 opmerking: