roterende banner

zondag 17 december 2017

ENPS 2 smijt met haar krachten

foto Marcello
ENPS 2 is bezig met een grote zegetocht in de eerste klasse (1B) van de SGA. We hebben nu al, na drie grote zeges, de concurrentie flink achter ons gelaten. Na drie ronden (23 partijen) is de team-TPR 2031. Wat een overmacht! Vergelijk dat eens met ons eerste. Die beleven minder gelukkige tijden en hebben na vier ronden (32 partijen) een team-TPR van 1978. Het tweede treedt voorlopig een stuk sterker op dan het eerste!
We zijn nog niet op de helft van de competitie, er zijn nog vier rondes te gaan, juichen is dus veel te vroeg, maar toch ... het lijkt er al wel een beetje op dat er een redelijk kansje is dat we aan het einde van het seizoen met champagnekurken ploppen gaan.

Vrijdag was het sterke Laurierboom 2 aan de beurt. Ze traden helaas enigszins verzwakt aan. Twee sterke spelers konden niet en er bleef zelfs een bord leeg. Opmerkelijk was dat onze hoge score NIET te danken was aan ons Elo-overwicht. Heel gek, zie tabel:


Ik heb de volgorde gesorteerd op verschil in Elo. Je ziet dat alleen degenen met minimaal Eloverschil wonnen (m.u.v. Bas) en dat degenen met groot Eloverschil remiseerden (m.u.v. Bas).

Er lopen vele helden rond in het team, bekijk de topscorerslijst van onze klasse eens! Bijna het hele team staat elkaar te verdringen in de top 10. De uber-ENPS-twee-schaker is Kees Bakker. Hij ontmoette van iedereen de hoogste gemiddelde tegenstand (1893) en scoorde desondanks de meeste punten van allemaal: 3 uit 3.

Ik heb Kees naar zijn partij van vrijdag gevraagd. Hij schreef er bij: "het spannendste deel heb ik ivm tijdnood niet genoteerd. 16. Dxe6 is te gretig en niet goed, op vele manieren kan zwart het initiatief pakken en komt wit in moeilijkheden. Ik kwam er goed mee weg. Het gaat overigens pas mis voor zwart op zet 28 tot die tijd is het nog allemaal in evenwicht. 28. ... Te8 is helemaal niet goed. Met welke andere zet maakt zwart direct remise? Ik denk niet dat deze makkelijk te vinden is, zelfs met de kennis dat de zet erin zit. Het is namelijk (......*) Wat een mooie stille zet....."
Tot slot wil ik nog even de foto's van Marcello onder de aandacht brengen. Echt topwerk, maar helemaal buitengewoon te gek zijn zijn filmpjes. Klik hier. Het filmpje moet even laden, dus even geduld hebben .... als het er eenmaal is, loop je met Marcello aan de hand door de speelzaal. Als je met je muis over het filmpje beweegt kijk je alle kanten op. 360-graden film!

Niek

PS (*) ik heb de 28e zet uit Kees' artikel weggehaald. dan kunnen de lezers zelf er op puzzelen! 
PS 2, over de gameviewer: zie commentaar bij de partij van Robin

11 opmerkingen:

 1. Joost van Steenis was in zijn toptijd een elo 2150 speler ,Pieter Schmidt was vroeger elo 2000 ,sterke spelers geweest maar de jaren tellen .

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Die wachtzet intrigeert me al 2 dagen.
  Come on!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het antwoord is 28. ... Tf3!
   Ik weet dat omdat Kees het zei. Ik ken de varianten niet, en die zijn volgens mij heel moeilijk. 29.Txf3 en 29.Dxf3 kunnen niet, dat zie ik wel.
   En ook dat er 30.Pf2+ dreigt.
   Maar ik had het er nog even met Tom over, die andere zetten zoals 29.e7 en 29.Pe4 bedacht, waarna ik het spoor bijster was.

   Verwijderen
  2. Dank je wel Niek.
   Mooie krachtzet inderdaad!

   Verwijderen
 3. Heel mooi dat je het intrigeert! Ik ga het je geven, maar eerst wil ik nog wel een 'best guess' van je horen anoniem. Of heeft iemand anders nog een goed idee?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vermoed TF6 , er dreigt dan mat.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De eerste keer muv moet zijn muv Niek, Niek!
  Het slechte nieuws is dat E4 gisteren niet alleen een punt maar ook een speler te kort kwam. Het goede nieuws is dat E4 met 4 zeges kampioen is. We houden de moed erin!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar heb je wel gelijk in Bas. Ik had eigenlijk willen zeggen:
   "Je ziet dat degenen die wonnen minimaal Eloverschil hadden (m.u.v. Bas)" ...
   Dan klopt het wel. Zo zie je maar, moeilijk hoor, goed formuleren!

   Verwijderen
 6. De variant van Stockfish is 28 ... Tf3 29 Txf3 Pxh2 30 g4 Pxg4+ 31 Th3 Pf2+ 32 Dxf2 Dxh3+ met eeuwig schaak

  BeantwoordenVerwijderen