roterende banner

vrijdag 8 december 2017

Álles zal veranderen

Ik las een mindblowing artikel op chessbase.com. Er is een nieuw schaakprogramma, dat Stockfish (al jaren de nr 1 in computerschaakland) met 64-36 heeft verslagen. Zonder ook maar één nederlaag.

Misschien heeft iedereen er al van gehoord, maar ik wil er toch even bij stil staan. Dit is namelijk revolutionair. Een keerpunt in de geschiedenis. Het gebruikt een heel andere programmeertechniek met een duizelingwekkend resultaat.

En dat is ontzettend leuk en interessant voor ons, schakers. Maar het overstijgt veel meer.. We zijn nu echt de wereld van de science fiction ingestapt. De methodiek is namelijk een zelflerende computer. Ze hebben de computer die eerst in zijn eentje Go op heeft gelost, AlphaGo Zero, schaken geleerd. In 24 uur was hij zo sterk dat hij Stockfish als een klein jochie wegzet.

Denk je nu eens in dat ze het programma andere dingen gaan laten leren. De uitvinding van het vuur, de landbouw, het wiel, de complete industriele revolutie, alle mijlpalen van de menselijke geschiedenis zullen er bij verbleken. Alles zal veranderen. Brr.. de wereld van Black Mirror staat voor de deur.

(Hier is het chessbase-artikel)

Niek

11 opmerkingen:

  1. "the last invention" een machine die zelf al beter andere machines ontwerpt bestaat nu ook al, natuurlijk bij google. zie artikel:
    https://www.express.co.uk/news/science/887864/artificial-intelligence-google-brain-AI-ray-kurzweil?_sp=c59f113c-1398-4042-ab3a-3cfe2621c1e3.1512732848175&utm_medium=email&utm_source=flipboard

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ter geruststelling: die stukjes van jou, die gaan ze nooit leren!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat kunnen we er wel van leren, behalve dan kijken wat de beste zetten zijn? Als die computer goede, maar onbegrijpelijke zetten doet, kan het ons dan helpen? Misschien moeten we wel wat vaker leren van onze fouten, want dat is kennelijk succesvol.

    Overigens begrijp ik Daan's opmerking niet helemaal. Vind je Niek's stukjes zo veel ingewikkelder dan schaken, dat je denkt dat die stukjes van Niek niet te evenaren zijn?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heel twitter praat er over. Over ongelooflijke mega-lange termijn offers van AlphaZero. Zie bijvoorbeeld deze tweet

      Ik snap Daans opmerking wel hoor Pieter. Ik denk alleen niet dat hij gelijk heeft! AlphaZero kun je in de toekomst vast ook leuke stukjes laten schrijven voor op het ENPS-blog. En als je dan de parameter "gebruik superlatieven" op +10 zet heb je precies een stukje uit mijn naam!

      Verwijderen
    2. Eerst even een talige correctie: het is Daans en Nieks, de bezitsapostrof wordt alleen gebruikt om een verkeerde uitspraak te voorkomen (oma's bril), bij uitspraakproblemen en als de naam eindigt op een sisklank. Dat kun je een computer natuurlijk ook wel leren. Maar humor & talige creativiteit? Dat robot schrijfexperiment onlangs van Giphart was niet echt een succes.
      Even een zijsprongetje naar onze gemeenschappelijke passie, Pieter: de klassieke muziek. Zou AlphaZero ook een klassiek meesterwerk kunnen componeren?

      Verwijderen
    3. Daan, ken je dit artikel van WFHermans? Het stuk gaat over de "apostrophe s". Echt lachen, moet je lezen, steengoed, een historisch hoogtepunt.

      En ik ben heel benieuwd naar het klassieke muziekstuk van Alpha Zero. Er is wel eens vaker gezegd dat iets "de komende tweeduizend jaar" nog niet zou plaatsvinden. Dat zei JHDonner namelijk over de mogelijkheid dat de computer de wereldkampioen zou verslaan. ipv 2000 jaar gebeurde dat 20 jaar later!

      Verwijderen
    4. En hier is het artikel dat in Hermans'(!) verkeerde keelgat schoot.

      Verwijderen
    5. Nee, ken ik niet, ik ga het lezen. Overigens: zoals wij hier nu van alles uitwisselen en daar het nodige plezier aan beleven, op nieuwe gedachten worden gebracht etc., ik geloof er geen bal van dat zoiets met wat voor computer ook kan. Reeds!

      Verwijderen
    6. Ja. Dat dacht donner dus ook, dat iets absoluut niet kon. En 20 jaar later was het er gewoon.

      Ik denk dat over 20 jaar na nu een computer mooiere stukjes dan WFHermans schrijft en betere muziek componeert dan Mozart.
      En dat die computer criminelen in de gevangenis zet, niet na, maar vóór hun misdaad. Dat denk ik echt. Klinkt fantastisch toch.

      Alleen, op een goede dag wordt de oude Poldermans opgepakt en in de cel gegooid. De hele mensheid blij, want denk je eens in van wat voor ellende we bespaard zijn gebleven! Door slechts deze kleine ingreep! Alleen; de oude Poldermans begrijpt er zelf niks van.

      De computer wordt de nieuwe God, en een piepklein groepje mensen (de Mark Zukerbergs) worden de hoge priesters van God. Die schakelen hun verouderingsprocessen uit, leven eeuwig en behandelen de rest van de mensheid zoals wij ons vee nu behandelen.

      Verder lezen? Het ideale kestgeschenk is dan Homo Deus... voor een somber nieuwjaar, dat wel.

      Verwijderen
    7. Criminelen in de gevangenis voor hun misdaad? Daar vallen niet alleen strafrechtelijk wel de nodige kanttekeningen bij te plaatsen (mijn afstudeerrichting was ooit strafrecht met een scriptie over voorbereidingshandelingen, wat een vooruitziende blik, had ik die maar met schaken!) maar doet me ook denken aan de film Minority Report met Tom Cruise op basis van een kort verhaal van de fantastische sf-auteur Philip K. Dick. Aanrader is overigens ook de G.O.D. computer van David Gerrold uit...1972.

      Verwijderen
  4. AlphaZero kreeg enkel de eenvoudige regels van het schaakspel en negen uur de tijd om tegen zichzelf te oefenen.

    Het doorliep in zijn solipsitische trainingspartijen de ontwikkelingsstadia van de schaakopeningstheorie, zoals een menselijk embryo dat van haar eigen evolutie doorloopt in de baarmoeder.

    Na die negen uur werd het losgelaten in een match van 100 partijen tegen Stockfish, onder de allersterksten van gespecialiseerde schaaksoftware, gesteund door eeuwen aan expertise en kennis. AlphaZero versloeg Stockfish: 28 winstpartijen, 72 keer remise, niet verloren.

    Het doet me denken aan De Schaaknovelle van Stefan Zweig: een briljant man leeft maanden in eenzame opsluiting, met enkel een boekje beroemde schaakpartijen en af en toe een indringend verhoor van de SS. Hij leert, met alleen dat boekje en heel veel tijd, zo goed schaken, dat hij de wereldkampioen verslaat. Hij wordt natuurlijk ook knettergek en hij kan nooit meer een stuk aanraken.

    Dat roept bij mij de vraag op: is compassie voor AlphaZero, ons digitale monster van Frankenstein, op zijn plaats? AlphaZero heeft in elk geval niet de keus om weg te lopen, zoals Dr. B. in Zweig's verhaal. Zijn wij dan de SS, die af en toe de knop aanzetten en AlphaZero om antwoorden vragen?

    BeantwoordenVerwijderen