roterende banner

maandag 16 oktober 2017

Twee partijen ENPS 2 - De Raadsheer 2

Alvast twee partijen, met commentaar van resp. Stefan en Kees.



Jack Smith - Kees Bakker Voor beide spelers geldt dat ze zo’n beetje de meest Engelse / Nederlandse naam hebben die je kan bedenken. Het werd een spannende partij. Ik dacht goed uit de opening te komen Jack verspeelde nogal wat tempi, maar niets was minder waar. Met 8 .... e5 was ik er wel goed uitgekomen, maar dat speelde ik niet en al snel drong het tot mij door dat de zwaktes op de zwarte velden op de damesvleugel niet onderschat moesten worden. Alleen met een lange manoeuvre van het paard, (Ph5, Pg7, Pe6, met als uitdoel Pd8) was de damevleugel nog te redden. Het kostte mij veel tijd, al bleek in de analyse van stockfish dat het allemaal nog net te doen was. Eenmaal het paard op e6 ging het weer een beetje en speelde ik weer mee om de punten. Die kreeg ik sneller dan verwacht na het vreemde paardoffer 31. Pbc5, het ziet er allemaal gevaarlijker uit dan het is, de teller springt meteen op -4. Een kwestie van zorgvuldig uitspelen met nog niet al te veel tijdnood.

6 opmerkingen:

  1. Leuk, interessante variantjes Stefan. Grappig dat beide raadsheren een paard weggeven!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bij Kees zou ik het niet weggeven noemen, eerder een mislukt offer. Maar uiteindelijk komt het op een stelling met een paardje minder neer.
    Al het in mijn partij iets minder invloed had dan bij Kees. Het weggeven van het paard beeindigde weliswaar gelijk de partij, maar de stelling was sowieso al technisch gewonnen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Toch lijkt het wel een beetje op elkaar Stefan, want ook Kees' stelling was heel erg goed (niet zo goed als bij jou) vlak voor het paardoffer want zwart gaat anders sowieso de witte pion op d6 winnen. Gek genoeg heeft wit helemaal niet zoveel redelijke zetten op zet 31.

      Verwijderen
  3. Ik snap even niet dat hij na Lg4 Dd3?speelt. F3 wint een belangrijk tempo.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. 4.f3 kan misschien maar het is niet zonder consequenties, elke keer dat je een pion voorschuift geef je ook velden weg. To get squares you have to give up squares zei Fischer!
    En het duurt nog even voordat je e3-e4 kan spelen na bijvoorbeeld 4...Lf5.
    Dd3 dreigt ook Db5+ en bereidt eventueel lange rokade voor.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. beste ENPS'ers, veel succes vanavond. knsb, 4 vs 5; spannend allemaal. hoop er snel iets over te kunnen lezen!

    BeantwoordenVerwijderen