roterende banner

dinsdag 1 november 2016

Verslag bekerwedstrijd ENPS - HWP Haarlem

Omdat ENPS vorig seizoen weer de SGA Cup had gewonnen, mochten we het op vrijdag 28 oktober in de landelijke beker proberen. Bij het Het Witte Paard Haarlem spelen Jaap de Jager en Bart Gijswijt en als die mee hadden gedaan, hadden we denk ik weinig kans gehad. Zonder die twee was het een open wedstrijd die met 1,5-2,5 voor ons verloren ging maar die we voor hetzelfde geld gewonnen hadden.

De nederlaag kon ik vooral mezelf verwijten. Tegen Max Merbis op bord twee kreeg ik flink wat kansen om te winnen in de aanval maar ik liet ze allemaal onbenut om vervolgens een nog altijd wat beter dame-eindspel na een verkeerde evaluatie te verliezen. Een leuke partij was het wél. Omdat ik te lang nadacht voor een partij met maar 5 seconden increment en omdat Merbis behalve wat verkeerde keuzes ook tal van goede maakte was die uitslag niet totaal belachelijk.


Alle andere partijen waren toen al afgelopen. Aran Köhler was op bord één tegen Juan de Roda Husman (of y Husman?) goed teruggekomen na een mislukte opening en had makkelijk gewonnen. Peter Hoekstra stond lang beter tegen Jan Willem van Prooijen maar zette in het middenspel zijn koning op het verkeerde veld, veel te centraal die koning op d7, en wit beschikte toen voortdurend over winnende verdedigingen met schaak en dus tempowinst of penningen van een toren op g4.

Arnth van Tuinens remise tegen Collin Boelhouwer had dus de doorslag moeten brengen als ik mijn plicht had gedaan. Bij 2-2 wordt in de KNSB-beker gevluggerd en daarom is het vierde bord in die competitie veel belangrijker dan in de SGA Cup (waar dat bord bij 2-2 als eerste weggestreept wordt). Onze man, geïnspireerd door zijn veldtocht een week eerder in de rapid-competitie, zo werd gefluisterd, wist goed terug te komen uit een positioneel mislukte Konings-Indiër en leek zelfs te gaan winnen toen hij in een toreneindspel met twee pluspionnen belandde. Dat eindspel won hij dus echter niet. Collins voornaam heb ik niet verkeerd gespeld. Ik dacht eerst dat onze wedstrijdleider een vergissing had gemaakt en dat het Colin moest zijn. Toen de spelling bleek te kloppen dacht ik nog even dat er sprake was van een anomalie maar nee, in Nederland zijn de laatste decennia weliswaar zo'n 3.300 Colins geboren maar tevens zo'n 1600 Collins. Het is maar dat u het weet.

Naar aanleiding van het mislukte bekeravontuur heb ik de volgende tips voor de spelers bedacht zodat het een volgende keer beter gaat:
  • Tip voor Peter en Arnth: bewaar jullie beste vorm niet voor de interne maar voor de externe.
  • Tip voor mezelf: alleen lang nadenken over een zet in bekerwedstrijden als ik slecht sta. Als ik gelijk of beter sta verdient wat oppervlakkigheid de voorkeur.
  • Tip voor Aran: ga zó door, jongen.

Dat wordt 4-0 volgend jaar!

Tom B

4 opmerkingen:

  1. bijna, bijna, bijna,..... in retroperspectieo alsnog super spannend
    volgend jaar beter, volgend jaar 4-0!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. dat gerucht over 'twee pionnen voor' blijkt hardnekkig. Om de laatste zwarte pion te pakken moest mijn koning naar e2; de zwarte koning staat op a5. Mijn twee pionnen voor staan eenzaam op a4 en b5. De zwarte toren kan ze nu makkelijk opruimen. Ik had wel moeten winnen, eerder. Arnth

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zeg, Tom, waar heb je die aantallen van voornamen gevonden? Ben zelf wel benieuwd naar Chiel/Giel. Vroeger schreef iedereen mijn naam vanzelfsprekend goed, maar de roem van Giel Beelen heeft roet in het eten gegooid.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik hoefde er niet ver voor te zoeken chiel, volgens mij geeft het Meertens Instituut alle antwoorden.

      Verwijderen