roterende banner

zaterdag 26 november 2016

Vierde wint fors

Het vierde achttal heeft met grote cijfers gewonnen van Amsterdam West 8: 6-2. De ploeg nestelt zich daarmee ongedeeld aan de kop van de poule.

De eerste drie punten stonden vrij snel op het scorebord. Rene won als eerste. Hij speelde tegen een geisoleerde zwarte pion op d6 en kwam twee pionnen voor. Er volgde een eindspel waarin zijn loper een zwart paard totaal buiten spel zette: 1-0. Berts tegenstander vergaloppeerde zich in de opening, boette een stuk in en verloor. Johan, als altijd met zwart, won eerst twee pionnen. Daarna bracht hij met een loper op h6 een vijandelijke toren op e3 in onoverkomenlijke moeilijkheden. Tenslotte stond hij ruim een toren voor en kon de winst hem niet meer ontgaan.

Toen spande het er nog even om. Tony, terug van weggeweest, dreigde aanvankelijk reddeloos overlopen te worden, maar verdedigde zich hardnekkig en maakte met twee pionnen minder remise dankzij ongelijke lopers. Albert vroeg en kreeg toestemming remise te accepteren in een stelling die iets minder voor hem was, gezien het sterke zwarte centrum.

De gewonnen stelling van Har
Vier punten. Har bracht uitkomst. Hij veroverde de open d-lijn, ruilde zware stukken en pakte door middel van een venijnig loperschaakje de witte pion f2 mee. Daarna gaf hij zijn paard de sporen en veroverde pion a5. Het aanzicht van de vrije zwarte a-pion was te veel voor zijn tegenstander: die gaf op.

Dirk verbruikte geweldige hoeveelheden tijd in een moeilijke partij met witte pionnen op c4 en d4 en zwarte op c5 en d5. Uiteindelijk kostten tijdnood en een pion- en een paardvork hem materiaal en de partij. Naderhand vertrouwde hij me toe dat hij zijn tegenstander wel kende en nog altijd op zoek was naar de goede aanpak. Daan won als laatste. Hij voerde een doeltreffende aanval tegen de langgerokeerde witte koning over de lange diagonaal, met matdreigingen op b2 en a1.

Victor, 26/11 2016
ENPS 4             – Amsterdam West 8: 6 - 2
Bert Wijchgel – Henk van de Berg 1 – 0
Rene Nooteboom – George Tadrous 1 – 0
Daan Poldermans – Willem Visser 1 – 0
Tony Slengard – Nanne Kingma 0,5 – 0,5
Johan van der Maas – Bert Dreef 1 – 0
Albert de Roo – Cees Heijnis 0,5 – 0,5
Har Lesmeister – Ernst terSchegget 1 – 0
Dirk de Graaff – Marjolein Aarten 0 - 1

4 opmerkingen:

  1. Leuk verslag van een knappe zege, Victor. Het wordt tijd dat we de gebruiksaanwijzing van de nieuwe klok gaan lezen, want straks hebben we er misschien wel twee? ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De eerlijkheid gebiedt te zeggen, dat mijn tegenstander het mat had kunnen voorkomen door zetherhaling, maar goed.
    Slecht spelen en toch winnen is het kenmerk van de ware kampioen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Even terugkomen op het incident Tony versus bord 4 van A,West.Tony begon plotseling te brullen tegen die vent,Ik voelde me geroepen sorry te zeggen tegen mijn tegenstander ,die ook hun teamcaptain was,die zei tot mijn verbazing dat hoeft helemaal niet want hij is niet begonnen dat was onze speler,die zei wat over het drinkgedrag van Tony ( gaat hem geen moer aan )Tony zei weer wat over die mobiele telefoon die afging tijdens de partij ( diskwalificatie )Nou blijkt bord 4 van hun een boek te hebben geschreven voor de gedragsmatige zorgsector .nou zeg maar mensen met een makke .leuk voor hem ,maar hij had niet meteen een oordeel moeten vellen ,terwijl ie zelf fout zat met zijn mobiele telefoon Gelukkig was hun captain (Henk)een wijs man en bekeek hij de zaak van 2 kanten ,maar al bij al was ik toch blij dat Die dronken neger weer bij ons speelt.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het was prachtig om te zien hoe Har vastberaden het eindspel in winst omzette, chapeau!

    BeantwoordenVerwijderen