roterende banner

maandag 26 januari 2015

Tata

De filmpjes van het Tata toernooi waren dan wel superleuk en kwalitatief buitengewoon goed, maar opmerkelijk was dat er voor het eerst gebroken werd met de lange en geweldige traditie van het dagverslag. Hopelijk wordt daar volgend jaar iets aan gedaan. Natuurlijk kun je op andere plaatsen veel goeds lezen over het toernooi, o.a. op:
NRC (maandag) - NRC (zaterdag)
Volkskrant
Schaaksite.nl

In de rechterkolom zie je op twitter foto's en commentaren van mij en Tom B van/over de ENPS-ers.

Tienkampen
Victor Bartman, 4½/9 
Daan Poldermans, 6/9 
Huib Vriens, 3½/9
Jan Velde, 5/9 
Pieter Oldenhove, 3½/9     
Dagvierkampen
Jord Hendriks 2/3
Arjan van Tuijl 2/3
Chiel Reemer 1½/3
Ruud van Caspel 2/3     
Weekendvierkampen
Dirk de Graaff 2/3
Johan van der Maas 2/3
Marike Dokter 1½/3
Clive Wismayer 2½/3
Peter Hoekstra 2/3
Steve Michel 1/1

Update maandag 26 jan: ik was er wel, afgelopen zaterdag, maar al tijdens mijn eerste twitterpoging kwam een dreigende official mij vertellen dat smartphones verboden waren. Vandaar dat het hier stil bleef, ondanks mijn aankondiging te gaan twitteren. Ik heb nog wel Jan kunnen vastleggen, zie de foto rechts. Jan verloor de laatste ronde maar scoorde toch +1 en won Elopunten. Van de tienkampers sprong alleen Daan Poldermans er voor ENPS echt uit, met 6 uit 9 werd hij ongedeeld tweede in zijn poule (6G). Victor bleef op 50% steken en Huib en Pieter zullen deze editie van het mooiste toernooi op aarde snel willen vergeten.

Update donderdag 22 jan: de grootmeesters en de tienkampers hebben vandaag een rustdag. Tijd voor een overzichtje dus. Daan Poldermans doet het voorlopig het best van de ENPS-tienkampers met 4½ uit 6. Jan Velde volgt met 4 uit 6 en Huib Vriens (die dit seizoen een jaartje voor Caissa speelt) heeft 3½ uit 6. Victor Bartman liet een droomstart van drie uit drie volgen door een nachtmerrie van 0 uit 3. Met een tussenstand van 3 uit 6 is hij dus nog mooi in balans, maar ik hoop dat de laatste drie rondes weer punten gaan opleveren voor de sympathieke captain van ENPS3.
En dan een verdrietig geval, de beklagenswaardige Pieter Oldenhove. Hij is tot nu toe de enige van al de 15 ENPSers die meedoen met Tata die een negatieve score heeft. Hij haalde tot dusver 2 punten uit 6 partijen. Zet 'm op Pieter, kop op, trek nog even een eindsprint! Ik ga zaterdag kijken en aanmoedigen, jullie lezen het terug op twitter.

Tot slot: van de week kwam mijn zoon terug uit school en vertelde dat ze hem tatta noemen. 'Goh, leuk zeg', zei ik, tevreden aan ons mooie toernooi denkend. Het bleek echter een scheldwoord te zijn. De betekenis schijnt bij de jongeren overbekend te zijn, het is iets als kaaskop, en er staan ook soms best grappige dingen over op internet. Nu vraag ik mij af: is dat woord nou onbekend of ligt het aan mij, dat ik als oude man gewoonweg niet meer weet wat er speelt... kenden jullie het al?

Een Zeeuw in Wijk aan Zee
Update 14 januari: Tot nu toe doen alle ENPSers het geweldig bij Tata. Er is er niet één met een negatieve score, en samen behaalden al onze vierkampers 18,5 uit 25. Dat komt neer op een superbe totaalscore van 74%. ENPS heerst! Vandaag wonnen Jord, Arjan en Ruud, die alledrie op 2 uit 3 eindigden. Ruud was de enige die daaraan genoeg had om zijn groep 3H te winnen. Als er zoveel gewonnen wordt zijn er vast spelers die hun partij hier trots willen laten zien. Dat kan, stuur me de zetten! (liefst in PGN).
Niek

18 opmerkingen:

 1. dirk wint zijn poule met 2 uit 3, wordt eerste op TPR.
  Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik zag dat de tegenstander van steve de eerste ronde verstek liet gaan.
  Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Huh? Steve won de eerste partij gewoon.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Steve won inderdaad de eerste partij. Zaterdag zag ik Steve weglopen na 5 minuten of zoiets. Ik meen me te herinneren dat het over de plek ging waar hij zijn partij moest spelen. Zoals gebruikelijk zit het wel eens krap en oncomfortable bij de Hoogovens. Ik neem aan dat Steve zich heeft terug getrokkenm, maar waarom zijn eerste partij nu niet geldig is, dat is me een raadsel.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het is inderdaad een mysterie, wat is er toch gebeurd. Waar was Steve? Waarom zegt Steve zelf niks? Is hij gaan demonstreren in Parijs? Is er ooit nog iets waargenomen van de fransoos na de eerste ronde? Wat is er überhaubt gebeurd die eerste ronde? Vragen, vragen, vragen! Het ENPS-blog hoopt spoedig alle antwoorden te kunnen publiceren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zat inderdaad heel oncomfortabel, vrijdag kon ik nog op een andere plek zitten, zaterdag kon dat helaas niet (zaal propvol), ik heb mij dus teruggetrokken.

   Verwijderen
  2. Jeetje wat een drama. Een wanklank op het verder zo weergaloos superieur georganiseerde toernooi! Ik ben benieuwd wat de verantwoordelijken er op te zeggen hebben. Tom, Gerie, lezen jullie mee?

   Verwijderen
  3. Dat zal ik overleven Niek.
   Ik denk dat de speelcondities acceptabel zijn voor 95% van de spelers, en slecht voor de resterende 5%, zeker tijdens het weekend. Om iedereen tevreden te stellen zou je minder deelnemers moeten aannemen, maar dit betekent natuurlijk minder geld in de kassa (20,00 € voor maar 3 partijen). Mijn indruk is dat er wordt geprobeerd zoveel deelnemers mogelijk te laten inschrijven (de lagere groepen spelen in een achterzaaltje of zelf in een cafe!) en dat de speelcondities geen prioriteit is.

   Verwijderen
 6. Iedereen heeft goed gepresteerd, komen er nog partijen op de blog? Mijne is niet zo interessant. Ik speelde de opening (slawisch met wit) onnauwkeurig en verloor een kwaliteit. Mijn tegenstander moest nog wat problemen oplossen (paard in gevaar en ontwikkeling achterstand), was te haastig, gaf een pion cadeau en ik belandde met geluk in een gewonnen toreneindspel.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuk om de twitterfoto's te zien, en zet em op Jord! En de anderen natuurlijk ook toi toi toi voor de laatste ronde, we leven met jullie mee......

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Tatta,een scheldwoord ? Nauwelijks het komt van petatta ( petat ) en refereert aan de hollandse gewoonte om aardappelen te eten , net zoals ze mij een rijstepikker noemen,wat ik geen scheldwoord vind,overigens noemden de Surinamers de Hollanders vroeger Bakra.Er is 1 woord waar de Surinamers ( Creolen ) allergisch voor zijn en echt NIET waarderen,het woord Neger.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Je wordt oud.
  Ze zeiden het vijftien jaar geleden tegen mij ook al. (En bakra ook)

  Sanne

  BeantwoordenVerwijderen
 10. zo leer je nog eens wat. oom bert vertelt.
  rr

  BeantwoordenVerwijderen
 11. ENPSer's hebben in het algemeen goed gepresteerd (ik ben de enige met 100% :p), maar niemand (behalve Ruud) heeft partijen naar Niek opgestuurd voor de website. Dit is zeer teleurstellend :(

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik zal mijn winstpartijen naar Niek opsturen, Steve. Ik was er door drukte niet aan toegekomen, en zo interessant vond ik ze ook weer niet, maar goed, u vraagt, wij draaien.

  Groeten uit Middelburg,

  Arjan

  BeantwoordenVerwijderen
 13. En die van Daan! En Clive, Dirk, Johan, Peter, etc. kom maar op! Liefst natuurlijk met wat (lichte) analyse, maar als jullie sturen, AUB in PGN, anders is het een beetje veel werk voor me.

  BeantwoordenVerwijderen