roterende banner

donderdag 29 januari 2015

Tata partijen van Arjan

Ik heb twee leuke partijen gespeeld in Wijk aan Zee, vol fouten, dus wel leuk voor wie van slapstick houdt. In m'n eerste partij verwisselt mijn tegenstander twee zetten in de opening en na zet 7 sta ik volgens de computer al op +3. Het voordeel breidt zich uit, na Lg7 sta ik op ruim +9, na Ke7 mis ik zelfs mat in 8. Dan geef ik bijna al mijn voordeel weer weg met een heel slordige torenzet. Gelukkig doet mijn tegenstander het ook fout en win ik. In mijn tweede winstpartij ga ik met Lg4 op avontuur. Objectief gezien stond ik even verloren (ik geloof dat Te8 in plaats van De8 ijzersterk was geweest, en het was een zet waar ik absoluut geen rekening mee had gehouden), maar mijn tegenstander doet het fout. Na Dxf3 Kh3 mis ik weer mat, dit keer in 11, zegt de computer, maar hier maakte het weinig uit: 6 zetten later gaf mijn tegenstander op.
Arjan van Tuijl

5 opmerkingen:

  1. In de eerste partij: In de Caro-Kan is h6 (of h5) een standaard zet voor zwart om een vluchtveld te geven voor de loper als hij in gevaar is. In de partij was het niet nodig (6...h6?!), je tegenstander speelde dus standaard zetten zonder ze te begrijpen, goed dat je hem keihard afstrafte.

    In de tweede partij was 9...Lg4 gedurfd inderdaad, volgens mij heeft je tegenstander jouw idee 1...d3 onderschat (of gemist?), anders had hij 10.Lb2 gespeeld (dit was toch het idee van 9.b3).
    12.Te1 in plaats van 12.De1 is moeilijk te vinden voor een mens inderdaad.

    Goed gedaan Arjan!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk hoor partijen van Arjan van Tuijl,maar waar blijven die partijen van Arend van Tuijl ? En ja Steve weet je hoe ze dat noemen in het Nederlands die Caro-kan van tegenstander 1 De klok horen luiden maar niet weten waar de klepel hangt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Arend heeft zijn eerste partij nog niet gespeeld, Bert. Ik hoop dat hij niet in het narrenmat zal trappen, in Nederland ook wel het Madonna-gambiet genoemd. Gek eigenlijk, omdat er geen materiaal wordt geofferd. 1. f3 - e5 2. g4 Dh4 mat.

    En ik moet zeggen dat ik ook niet uit mijn hoofd het verschil wist tussen Ilya Kan (van de Kan-variant in het Siciliaans) en Marcus Kann (die met Horatio Caro de Caro-Kann heeft geanalyseerd). Bedankt voor deze wijze les! En Steve bedankt voor het compliment.

    Groeten,

    Arjan

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Op de laatste foto van Arend lag hij te slapen naast een heel dik schaakboek circa 7 maanden geleden,dat boek moet ie zo langzamerhand toch uit hebben Let op het nieuwe Nederlandse wonderkind komt uit Zeeland gr Bert

      Verwijderen