roterende banner

zaterdag 22 november 2014

Verslag Bas: ENPS 2 wint wel

Het gaat niet zo lekker met ENPS in de SGA dit jaar. Alleen ENPS 2, sterker dan ooit, lijkt nog kans te maken op een klokje. Na gisteravond heeft het team zelfs meer matchpunten dan de andere drie teams bij elkaar. Dat is toch wel ernstig!
De tegenstand kwam gisteravond van Zukertort 5. Een jeugdteam waarschijnlijk, want het had met veel spelers zonder rating de eerste wedstrijd met ½ - 7 ½ verloren. Ik verwachtte een ruime overwinning voor het team en een snelle overwinning voor mezelf.
Ik had er zin in. Ik had bord vier, met wit, totdat ik binnenkwam. Captain Niek had zorgen: Hij had niemand meer voor bord 1, want Tom kwam niet en Arnth wou per se wit. Oke, ik doe het wel. Mmm, dan speel ik opeens tegen Olav Lucas, van hem heb ik al twee keer verloren, minstens.
Het team van Zukertort had helemaal niet zoveel jeugdspelers. Ik telde er hoogstens drie. Het team had sowieso niet zoveel spelers. Ja, ze waren wel met negen man, maar twee van hen gingen op de bank hangen, chauffeurs zeker, of vaders, of allebei, en niemand kwam tegenover mij zitten.
Ik dacht eerst: Wat treuzelt hij toch. Wie van hen is het eigenlijk? Daarna: Mmm. Nou, misschien komt hij nog. Na een half uur wachten dacht ik ook dat niet meer. Teleurgesteld ging ik eens rondkijken. Het zag er naar uit dat ik niet eens het eerste punt zou maken, want ik moest nog tot negen uur wachten en Chiel kreeg al simpel een stuk cadeau. Het is mij ook eens overkomen - intern, ik zal niet zeggen tegen wie : Als je tegelijk een stuk en een pion aanvalt, zijn er tegenstanders die de pion gaan verdedigen, ik zou zeggen probeer het eens (en vergeet niet in je ongeduld vervolgens het stuk te slaan in plaats van meteen zonder te kijken op de pion in te hakken als je eindelijk weer aan de beurt bent).
Ik hoopte dat het daar gauw afgelopen zou zijn en dat Chiel misschien nog een potje tegen mij zou willen spelen, maar hij speelde tegen de jongste van het team, en die vertoonde nog meer kenmerken van jeugdspelers (behalve jong zijn dus): het zijn snelle beslissers met een groot incasseringsvermogen. Chiel was dus nog lang niet klaar.
Om negen uur scoorde ik balend het eerste punt. Ik moest de rest van de avond tandenknarsend diverse welgemeende complimenten voor mijn 'fantastische overwinning' met 'foutloos spel' in ontvangst nemen. De vorige keer kon ik ook al niet meespelen. Bah!
Niek bombardeerde me tot verslaggever en ik vermaakte me een beetje met de combinaties die ik wel zag en de spelers niet. Chiel bijvoorbeeld miste een simpele torenwinst maar kun je het hem kwalijk nemen als hij op dat moment de tweede loper zomaar op kon rapen? Rond kwart voor tien konden we eindelijk het punt noteren. Op dat moment was het eigenlijk ook al duidelijk hoe de andere zes partijen zouden aflopen. Net doen alsof het bij Sanne en Arnth spannend is.
Bert had al op knullige wijze een stuk gewonnen: je mag als de tegenstander een stuk probeert te ruilen, namelijk ook ijskoud eerst iets anders slaan. Bert sloeg dus met een  pion een stuk en viel meteen het volgende aan - ze staan vaak zo schattig schuin achter elkaar, op f6 en e7 bijvoorbeeld.
Ja, toen stonden er dus twee stukken in! Zoiets moet je toch eigenlijk wel zien in de eerste klasse.
In het vervolg was de tegenstander volkomen kansloos, maar ook hij wist wel van weggeven, maar niet van opgeven. Bert kreeg de open c-lijn er nog bij, vrijpionnetje, het ging gemakkelijk maar het duurde wel even. Uiteindelijk kwam de koning in de verdrukking en konden we het punt bijschrijven.
Niek had inmiddels voor 3-0 gezorgd. Hij had al gezegd dat hij goed stond, maar dat zegt niet zoveel want dat vindt hij altijd. Zijn tegenstander liep met de witte stukken inderdaad nogal achteruit. Toen de g-pion ging oprukken, offerde hij daarvoor een stuk. Ik bleef even staan om te kijken of er een pointe kwam. O ja, eerst f3 en dan h4 en dan heeft Nieks paard geen velden. Maar Niek had nu twee zetten voor het volgende plan: dame verjagen en dan zijn twee paarden ruilen voor een toren en twee pionnen. Zijn tegenstander had er na zijn mislukte stukoffer al niet veel zin meer in en vond het zo wel genoeg.
Zo stond het 4-0 met samen 0 ratingpunten winst: Ik een reglementaire 1, Chiel een 1 tegen rating 984 (winstkans 1) en Bert en Niek tegen ratinglozen (tellen niet mee).
Dan nu over tot het verslag van de serieuze partijen.
Ron en Jan gingen verliezen. Ron speelde tegen de sympathieke veelschaker Dirk Goes. Als je hem kent, kom je hem overal tegen. Ik heb ooit met hem in een team gespeeld, in mijn tijd bij AAS in de Leidse onderbond, daar kijk ik met plezier op terug. Als tegenstander trof ik hem met mijn arm in het gips. Het werd gelukkig een snelle remise, genoteerd in bibberend linkerhandschrift.
Dirk had voor Ron, die zijn rokade had uitgesteld, Pxc6 in petto, en toen kwam Ron pas tot de ontdekking dat Dxc6 niet ging vanwege Lb5 en de dame staat gepend. Pion kwijt. Ook in het vervolg bleek Dirk de sterkste en hij haalde voor Zukertort 5 het eerste punt van het seizoen binnen.
Olav Lucas was aan bord 3 gaan zitten en speelde dus tegen Jan.  Jan was ergens een pion kwijtgeraakt en met ieder een toren en twee lichte stukken nog op het bord trok hij dapper ten strijde over de koningsvleugel. Zijn koning? Die ging gewoon mee en trok het centrum in. De vijandelijke koning keek het allemaal hoofdschuddend aan vanaf f1, veilig achter zijn paaltjes. Loop je zo niet regelrecht een matnet in, jongen? Nou dat viel mee , maar de partij kon Jan er ook niet mee redden.
Sanne had lange tijd alleen het meeste 'spel' (noem je dat '(n)iets concreets'?). Mijn inschatting dat het een punt zou worden, was vooral: Volgens mij is Sanne veel beter dan hij.
Met alle stukken op het bord raapte Sanne  onderweg met zijn dame een pion op van d6, ook een weggevertje volgens mij. De tegenstander kon niettemin enigszins gelijke tred houden en beet flink van zich af, ook tegen de omstanders, die naar zijn zin al te luidruchtig waren. Ik gaf hem groot gelijk en probeerde het voor hem op te nemen. Gezelligheidsvereniging oke, maar wel met respect voor de geestelijke inspanning van serieuze schakers! Sanne haalde het punt op degelijke wijze binnen.
Nu nog een zuur stukje over Arnth schrijven, want die wou per se met wit spelen, waardoor Niek zijn plannen moest wijzigen en ik aan bord een terechtkwam enzovoorts.
Oke vooruit maar. Arnth speelde tegen de enige dame in het gezelschap. Het had wel wat sneller gekund naar mijn mening maar Arnth is een bedachtzame speler. Behoedzaam wacht hij zijn kansen af en deze keer sloeg hij toe door zijn paard tussen zijn loper en haar dame weg te halen. Hij dreigde nu op twee manieren een vork te geven (met het paard en met de andere loper). De dame bracht zichzelf nog met schaak in veiligheid, alhoewel, ze ruilde zich af, maar nu raakte de dame achter het bord helemaal in de verdrukking. Arnth kon met Lb6 de genadeklap toedienen maar liet dat na. Toren op c7 heeft geen vluchtvelden op de zevende rij, maar moet wel de loper op e7 blijven verdedigen. Hoe red je je daaruit? Volgens Arnth zou Txc6 en Txb6 volgen, maar dan zou hij na tussendoor Txe7+ Kf8 wel zijn loper in moeten laten staan, waar of niet?
Ik verdacht hem ervan 'er nog even van te willen genieten', hij kan het toch niet niet gezien hebben? Hij had echter een vernederender plan: hij lokte haar in de val en saboteerde haar reddingsboei. Hij liet zijn toren in staan want hij zou met mat in 1 kunnen antwoorden. Haar toren was dubbel gepend.
Er was gee n redding meer, maar Arnth, zo ga je niet met vrouwen om he? Of op een galante manier winnen, of gewoon remise geven, zo heb ik het geleerd van Bert.
Bas
 
  ENPS 2             A'veen Zukertort 5   6-2
1 Bas Jonkers - NO 1-0
2 Arnth van Tuinen - Laura Ratniece 1-0
3 Jan Velde - Olav Lucas 1952 0-1
4 Sanne Visser - Danny Kool 1570 1-0
5 Niek Verweij - Dennis Metekohy 1-0
6 Bert Wijchgel - Peter Waaning 1-0
7 Ron Heeneman - Dirk Goes 1845 0-1
8 Chiel Reemer - Rugved Adavatkar 984 1-0
Sanne won, Jan verloor, Bas' tegenstander kwam niet opdagen

5 opmerkingen:

  1. Fijn om te lezen, Bas. Het lijkt trouwens gezien de lengte van het verslag of je er al tijdens de partijen mee begonnen moet zijn...
    En dat van die toren die ik had kunnen winnen ipv het stuk, dat klopt volgens mij niet, maar ik ben te moe/lui om het op te zoeken. Bovendien ben ik bang dat je wél gelijk hebt...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bas, zoals ik al zei, zwart speelt eerst Lh4 schaak en dan pas slaan op c6. Dus die loper staat helemaal niet meer op e7. Tja, bij zulke mooie tegenstandsters is het moeilijk je hoofd koel te houden. groet arnth

    BeantwoordenVerwijderen
  3. met stip binnen gekomen in de top 10 van beste verslagen van ENPS....
    Ad Visser

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Goed verslag Bas. Dat maakt het hele weekend goed!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat een knaller van een goed verslag van Bas:!

    BeantwoordenVerwijderen