roterende banner

zaterdag 29 november 2014

Grote vis nummer 3

Na de grote vissen Hoekstra en Michel is ook vis Van Tuinen mij ontglipt. Andere vissers vangen bot, maar niet ik. Met speels gemak gooi ik mijn netten uit en ik heb sterke armen, want probleemloos trek ik de grootste vissen binnenboord. Pas bij het naar de haven varen gaat het mis. Tevreden en voldaan zet ik, dromerig mijmerend over het feest dat mij thuis te wachten staat, koers uit op een ogenschijnlijk rimpelloze zee. Maar mijn boot ligt niet erg stabiel. Als de grote vissen een heel klein beetje gaan spartelen glijden ze zo weer terug de oceaan in, en kantelt mijn bootje bovendien.

Arnth van Tuinen - Niek Verweij
1. Nf3 g6 2. g3 Bg7 3. Bg2 d5 4. O-O Nf6 5. c4 O-O 6. d4 e6 7. Nc3 Nbd7 8. Bf4 dxc4 9. e4 c6 10. a4 b6 11. Bd6 Re8 12. Re1 Nb8 13. Ba3 a6 14. e5 Nd5 15. Ne4 b5 16. Bd6 Nd7 17. h4 f5 18. exf6 N7xf6 19. Nxf6+ Bxf6 20. Be5 Ra7 21. h5 gxh5 22. Nd2 h4 23. axb5 Bxe5 24. Rxe5 hxg3 25. bxc6 gxf2+ 26. Kf1 Rg7 27. Nxc4 Nf4 28. Ne3 Qh4 29. Re4

De vorige en de komende 10 zetten sta ik dik in de plus, maar deze stelling is de climax. Ik speel hier 29. ... Txg2. Gezien de waardering van +3.5 die computerprogramma Rybka er aan geeft is de zet lang niet slecht maar na 29. ... a5 of 29. ... Tf8 is de waardering meer dan +9. Van zes andere zetten is de waardering rond de +5
Rxg2 30. Nxg2 Qh1+ 31. Kxf2 Qxg2+ 32. Ke3 Nd5+ 33. Kd3 Qg3+ 34. Kd2 Qg5+ 35. Kd3 Nf4+ 36. Kc3 Qg3+ 37. Kc4 Kh8 38. Re5 Nd5 39. Ra3 Qg2 40. Qe2 Qxe2+ 41. Rxe2 Rf8 ... er volgenden nog een boel zetten en hoewel ik meer tijd op de klok had gaf ik weer alles kado 1-0

Ik had met 8 uit 9 op de eerste plaats kunnen staan, want alleen van Chiel verloor ik terecht zonder slag of stoot dit seizoen. Wat moet ik doen? Wie helpt mij aan een stabiele vissersboot?
Niek

12 opmerkingen:

  1. Volgens mij, Niek, verlies je alleen onterecht als er vals gespeeld wordt of illegale zetten gedaan zijn... Hand in eigen boezem dus, en niet zo zielig doen! Mijn oppervlakkige analyse is dat je de iets te snel wil forceren, waar je vaak beter de spanning iets langer op het bord kan laten. Dit vergt vertrouwen in eigen beoordelingvermogen en het vasthouden van concentratie. Ik heb vaak dezelfde problemen als jij, trouwens, tenminsten als het niet gewoon projectie is wat ik hier bezig,.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hard hoor Chiel! Ergens heb je wel gelijk .. maar er zijn verschillende manieren om te verliezen. En op de een of andere manier heb ik toch wel erg vaak deze, hele verdrietige, verliesvariant te pakken. En daar doe ik lekker toch zielig over :-) en hand in eigen boezem steken, ja dat doe ik zeker ook!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik bedoel het natuurlijk niet verkeerd. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. De positieve kant van jouw verhaal is natuurlijk dat je dit seizoen iedereen kan hebben. Als je dit patroon van zelfdestructie kunt doorbreken, ligt een kampioenschap in het verschiet...

      Verwijderen
    2. Je hebt helemaal gelijk voor wat betreft terecht of onterecht winnen, dat bestaat niet, ik heb het in het stukje aangepast!

      Verwijderen
  3. Niek, je vangt zelf bot (als je mist)! Ik heb het even nagekeken en het blijkt dat ik ook niet wist waar het over gaat: niet over vissen maar over roeien! De riem over het water slaan in plaats van erin en vandaar iemand bij bezoek niet thuis treffen ->missen.
    En hier, alsjeblieft, ook nog een beetje opbouwend commentaar:
    Het viel mij vooral op dat je veel te snel speelde in zo'n cruciale stelling. Arnth had veel tijd nodig voor Te4. Ik dacht: wit heeft niets meer. En dan a tempo Txg2 (afwikkelen)? Dat voelt niet goed - tenzij je het tot mat laat voeren. Het voor de hand liggende a5 (de druk opvoeren!) had ik zeker tijd gegund! De loper zou beslissend hebben kunnen ingrijpen. Erg jammer.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik bedoelde eigenlijk dat ik de vissen tenminste nog binnenboord krijg, wat anderen niet lukt, die vangen dus sowieso bot. Is inderdaad een beetje onduidelijk Bas!

      Verwijderen
  4. Te grooot voor de vissenkom, te klein voor het ...
    Jammer Niek maar zoals Chiel al zegt is het een kwestie van focus en zenuwen denk ik? Misschien een handig hulpmiddel in dit soort stellingen is je af te vragen welk stukken misschien nog wel idealer kunnen staan of mee kunnen doen aan de aanval. Waarschijnlijk kom je dan vanzelf op kandidaatzetten als a5, Tf8 of e5.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoe langer ik naar die stelling kijk hoe meer ik me afvraag hoe je dit nog kunt verklooien? Geforceerde zettenreeksen geven ook minimaal +4 voor zwar, zelfs Pg2: Th4: Pe3+ is uit.
      Als ik niet beter wist zou ik misschien wel denken dat er sprake van omkoping was! Misschien iets voor de Teaparty om hier een onderzoek naar in te stellen.Ik zou beginnen bij het digitale contact tussen beide heren.

      Verwijderen
    2. Het is wel een kunst op zich. En deze partij gaat mij misschien de kampioenschap kosten. Wat een drama avond :(

      Verwijderen
  5. minder op gevoel spelen en meer rekenen, aan het werk!
    Ad Visser

    BeantwoordenVerwijderen
  6. :) Wat een fijne omschrijving van je vaart. Niet enkel bootjes maar ook titanics zinken als zij sneller varen dan goed voor ze is.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wel een erg mooie partij, Niek.
    Ik zou zeggen als je zo blijft spelen kan het toch niet altijd mis blijven gaan,
    Ik heb liever altijd stellingen waarbij ik op +2 of meer kom en ze dan "met de hand van de meester" weet te verkloten dan dat je nooit deze stellingen krijgt. Want uiteindelijk zul je van deze fouten leren en de partijen winnen.
    Ga dus zo door en volgende keer wil ik Sushi op het bord zien.
    Groeten uit Japan,
    Stefan

    BeantwoordenVerwijderen