roterende banner

dinsdag 11 november 2014

Derde vechtend ten onder

Het derde achttal heeft afgelopen maandagavond nipt verloren van het derde van Fischer Z: 4,5-3,5. Jammer - er is hard gevochten en met een beetje meer geluk waren we met gelijk spel naar huis gegaan. We konden niet in de allersterkste opstelling aantreden. Wel werd het team in de laatste uren van de strijd gesteund door verscheidene belangstellende enp-essers.

Zeer bezienswaardig, en beslissend voor de uitslag van de wedstrijd, was de partij van Marco Wielemaker, met zwart. Hij legde de damevleugel van zijn tegenstander lam, maar stond ook met zijn eigen koning op de tocht langs de f-lijn, wat hem materiaal kostte. Onder het motto ' pompen of verzuipen' offerde hij nog maar een stuk om de f-lijn te verstoppen en zelf een koningsaanval te beginnen. Dat lukte wonderwel, maar leidde niet tot mat. Marco kreeg een eindspel met een kwaliteit minder maar een sterke vrijpion meer. In de groeiende tijdnood van beide spelers stonden uiteindelijk alleen nog de koningen en een witte pion op het bord, een eindspel dat remise was. Toch mooi en vindingrijk gespeeld, een partij die ons bij winst een gelijk spel zou hebben bezorgd.
Martin (bord 4), André (3), Marco (2) en Peter (1)
Want intussen waren alle andere partijen beslist. Theo Bakker schonk ons nog een vol punt, naast het punt van Johan, die vooruitgespeeld had. Na ruim twee-en-een-halfuur spelen stonden er nog steeds 32 stukken op Theo's bord. Met slechts een paar minuten meer dan zijn tegenstander viel hij aan over de h-lijn en scoorde het punt.

Andre van Rijn en invaller Tom Korff de Gidts maakten remise. Andre had zijn tegenstander verhindert te rokeren, maar bleef na een onvermijdelijk ruil van de zware stukken achter met een paard tegen een loper en pionnen op beide vleugels. Tom had een eindspel met louter torens en paarden en kampte met een iets minder gunstig geplaatste toren.

De grootste teleurstelling moest misschien Martin Rekelhof verwerken. Hij zag kans vanuit een volkomen dichtgeschoven stelling een kansrijke vrijpion te kweken en bleef in hevige tijdnood nauwkeurig spelen. Zijn tegenstander verweerde zich met een tegenaanval over de g-lijn, die Martin tenslotte toch fataal werd.

Peter Kersten had met wit een ondernemend paard op d6, dat echter na een sprong naar b7 in moeilijkheden kwam. Peter leek het te kunnen redden door met alle macht een aanval op de zwarte pion c5 te beginnen, maar toen ik bij zijn bord terugkwam stond hij een kwaliteit achter en vocht hij zonder succes tegen een mataanval.

Ook invaller Har Lesmeister verloor. Hij boette een stuk in bij een wederzijdse aanval op de dames. Hij zag nog wel kans de lichte stukken van zijn tegenstander in kleine moeilijkheden te brengen, maar dat was onvoldoende om de partij te redden.
Victor
         De volledige uitslag, totaal 4½ – 3½:
Arie van der Mark – Peter Kersten 1 – 0
Henk van Ginkel – Marco Wielemaker ½ – ½
Gijs Markus – Andre van Rijn ½ – ½
Elwin Boonstra – Martin Rekelhof 1 – 0
Jaap Snoep – Theo Bakker 0 – 1
Johan Sonneberg – Har Lesmeister 1 – 0
Bart Jan Kraal – Tom Korff de Gidts ½ – ½
Alfred Ranzijn - Johan vd Maas 0 – 1

2 opmerkingen:

  1. zeker jammer, maar wel weer goed verslag van victor en niek 'twiet' verwij. zal edd nog eens wat verslaan over ajedrez eav. gr.rr!

    BeantwoordenVerwijderen