roterende banner

zondag 2 februari 2014

(1) Hutje mutje schaken

Jan de Fries vroeg of ik de interne wilde doen. Het zal waarschijnlijk niet zo druk zijn, want het 2e en 5e spelen extern schreef hij. De realiteit is echter dat schaken bij ENPS erg populair is. Er waren 11 interne partijen. Omdat we niet de gehele ruimte ter beschikking hadden speelde het 2e al in de Oranjekerk (4-4) en moesten we de interne + het 5e in de verkleinde pastorie proppen. Dat was dus inschikken geblazen met 3 partijen op 2 tafels. Volgens Johan hadden nog nooit zoveel ENPS-ers op een avond geschaakt (34 in totaal).
De topper was Peter Hoekstra - Peter Nitschke en vreemd genoeg waren ze na 2.5 uur pas bij zet 12. Kennen ze hun openingen niet of hebben ze zo veel rijke gedachtes over het schaakspel dat ze niet van ophouden weten. Ze kwamen nog tot zet 30 voordat ze tot remise besloten. Ik kwam tegen Roeland een pion voor te staan, maar had kennelijk zo goed les gegeven over zwakke pionnen, dat Roeland mijn zwakke pion aanviel en ik in een eindspel niet voldoende overhield. Ook al remise. Oud kampioenen Kees, Steve en Mark wonnen. Nieuweling Arjen Wiering won van Asha en liet ook in de vluggertjes tegen Mark en mij zien dat hij schaaktalent heeft.


Ik gaf zelf de les over zwakke pionnen en werd goed geholpen door Peter Hoekstra. Ook hier was het vol en moesten de laatkomers staan. Ik liet 2 voorbeelden uit eigen partijen zien. In diagram 1 speelde mij tegenstander Raymond Altman van ES pion 10.... c5. Hierdoor wordt de pion op d6 zwak, het veld d5 voor wit sterk en is zijn loper op e7 ook slecht geworden. Zwart heeft weinig goede zetten en wit kan lekker na Dd3, Lf4 en Tad1 de pion onder druk zetten.
Diagram 2 komt uit een recente partij bij Tata, waarbij ik met zwart aan zet ben. Door het ruilen van beide pionnen in het centrum krijgt wit een zwakke pion op d4 die na Db6 en Td8 constant verdediging behoeft, waardoor wit beperkt is in zijn mogelijkheden. Uit de reacties tijdens en na de les bleek dat op deze manier naar het spel kijken voor velen nieuw was. Hierna deden we nog wat opgaven over zwakke pionnen uit de stappenmethode stap 4 (diagram rechts). Volgende week geeft Sanne een les (over openingen).
Pieter

Diagram 1Diagram 2
Pieter Oldenhove – Raymond Altman (1440)     
na 10. Dxd4
Reinier Bodemeijer (1805) – Pieter Oldenhove
na 9. a3.

3 opmerkingen:

  1. Ook bij de bridgers was het volle bak, dat hebben de schakers van E2 wel gezien
    58 mensen intern
    12 mensen extern
    12 externe tegenstanders (waarvan er veel nevenlid zijn van ENPS)

    34 ENPS schakers
    70 ENPS bridgers
    104 bij elkaar, mooi hoor!

    en 1 hondje!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Alle regard voor jou Ronald en natuurlijk Mieke ! Nu zie je waar al jullie inspanningen tot geleid hebben zowel een goede bridge en schaakclub ! ENPS VADER een mooiere titel dan erelid ! Maar ja nou even over dat hondje ! volgende keer maak ik nasi goreng van dat beest ! hij beet me bijna in mijn poot ! ja lachen ! maar niet voor mij ! Ik had zeker de verkeerde pet op ! Bert

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Moet ook 105 zijn.
    104 + 1 trouwe supporter!

    BeantwoordenVerwijderen