roterende banner

vrijdag 8 november 2013

Spannende verwikkelingen bij het eerste

Afgelopen woensdag was het spannend bij mijn partij en bij de wedstrijd Amstel 1 - ENPS 1. ENPS1 trad met maar liefst vier (oud) kampioenen aan. Wie het twitter verslag heeft gelezen, zag dat Ronald me eerst veel en later weinig kans gaf in een Nitschkiaanse stelling.
Ik speel met wit tegen Carel Kok. Na de 13e zet van zwart (De8) stond het als volgt:
Ik dacht eerst aan Le7 om een kwaliteit te winnen. Ik sta echter een pion achter en na Txb2 nog een pion. Bovendien staat mijn paard dan in en valt ook de pion op c2. Het paard op h5 heeft geen velden, dus dat ziet er uit als lekker hapje. Daarom speel ik exf5, hetgeen ook de beste zet is volgens Rybka. Mijn tegenstander speelt het onverwachte Tb4 en ik moet wel mijn paard er tussenzetten (Pe4). Hij slaat de pion op f5 met zijn loper en ik besluit de spanning verder op te voeren door g4 te spelen. Dit was echter een slechte zet (-2.0 volgens Rybka)! a3 of Pxd6 leidde tot een gelijke stelling. Hij slaat mijn paard op e4 en de volgende stelling is bereikt:
Het beste was hier de loper te slaan met mijn pion (dxe4), maar ik besluit de spanning nog verder op te voeren met Tae1. De loper staat gepend, dus kan niet weg denk je, maar Lxf3 zou na veel ruilen zeer voordelig zijn voor zwart (-4.5). Achteraf zei mijn tegenstander dat hij dit had bekeken, maar dacht een kwaliteit achter te komen. Dus besloot hij tot het vreselijk f6, waarna ik Ld2 kon spelen en het ongeveer weer gelijk stond. Na 18.... g5. 19. Dxh5 Dxh5. 20. gxh5 Lxf3 21. Lxb4 Lxh5 was de volgende stelling bereikt met een kleine plus voor mij:
Ofwel een kwaliteit voor 2 pionnen. Mijn tegenstander kwam echter in hevige tijdnood en langzaam maar gestaag kwam ik beter te staan. Ik won een paar pionnen en mijn torens kwamen op de 7e rij. Zijn vrijpion werd niet echt gevaarlijk. In een gewonnen stelling viel zijn vlag.
Gelukkig voor mij en voor het team liep dit avontuur goed af. De complicaties waren voor ons beiden niet goed uit te rekenen. Het team won met 4.5-3.5, dus deze overwinning was belangrijk.

Pieter.

1 opmerking:

  1. Mooi verhaal Pieter! Spannende partij met drama. Ik heb woensdagavond trouwens ook heel erg genoten van Ronalds live twitterverslag. En wat fijn dat we weer eens gewonnen hebben!!

    BeantwoordenVerwijderen