roterende banner

woensdag 16 oktober 2024

In Memoriam Wim Luberti


Beste allemaal,
Ik heb een droevig bericht. Vandaag kregen we het bericht dat Wim vorige week is overleden. Nadat we hem vrijdag misten bij de wedstrijd hebben we geprobeerd contact te zoeken met Wim. Vandaag lukte het Ronald, maar helaas was het contact met het uitvaartcentrum. Die hebben laten weten dat hij vorige week dinsdag in het OLVG west is overleden. Wim had chronische leukemie waar hij naar eigen zeggen goed mee kon leven. Deze zomer had hij daarbij last van zijn hart en heeft hij een pacemaker gekregen. Een paar weken geleden heb ik hem gesproken en dacht even dat hij zou zeggen dat het schaken er niet meer in zou zitten. Het tegengestelde was waar, hij had er juist enorm veel zin in en keek er naar uit om zijn gedachten te verzetten en weer lekker te gaan schaken. Wim speelde nog niet zo lang bij ENPS maar in korte tijd was hij al snel onderdeel van de club, ook omdat hij graag ook op de gewone speelavonden erbij was. Vaak tegen tegenstanders die niet per se op zijn niveau speelden, maar die hij graag mee nam in zijn inzichten in het spel. Ronald appte mij vandaag dat hij in 2003 SGA kampioen was, een jaar voordat Daan in 2004 dat werd. We zullen hem herinneren als een zeer vriendelijk ‘dude’ die goed paste in de aard van onze club.
Kees

De gemeente regelt een begrafenis. die heeft nog niet plaatsgevonden zover we weten. Ronald heeft wel contact gekregen met iemand die er namens de gemeente aan werkt. Ze vertelden dat ze Wims zus hebben bereikt. Ronald heeft haar telefoonnummer gekregen en probeert in contact te komen, oa ivm de uitvaart. later meer hierover..

In de appgroep van het eerste werd geschokt gereageerd, en iedereen roemde het vriendelijke karakter van Wim. Enkele reacties neem ik over:

Marcel
Wat een schokkend en droevig bericht.
In 1977 werd hij als 23-jarige totaal onverwacht tweede bij het Open NK, voor o.a.  Hartoch en Van der Sterren. Ik las dat als jeugdschaker en onthield deze markante naam: Wim Luberti. In de decennia daarna ben ik hem met tussenpozen regelmatig tegengekomen. Wim was altijd aardig en goedgeluimd. RIP.

Ronald
Ik ken Wim van halverwege de 80´er jaren. We speelden beiden bij de bridgeclub HOK. Uiteraard wist ik dat Wim een schaker was, bovendien was hij aan de bridge tafel ook een prettige gast.. Hij heeft destijds een paar jaar met Mieke competitie gebridged! Mieke en ik organiseerde, jarenlang op 1 januari een schaak toernooi. MAC (Morning After Cup) Vanaf 13.00 uur vluggeren met een mannetje of 14-20 Allemaal een keer tegen elkaar. Met name spelers van de Raadsheer, ENPS en wat bridgende schakers zoals WIm. Wim was op 1 januari eigenlijk altijd de beste, geloof dat ie een stuk of 5 edities heeft gewonnen. Gelukkig lukte het een paar jaar terug om hem bij ENPS te krijgen.

11 opmerkingen:

  1. Toen ik me voor het eerst een beetje in de schaakwereld begaf, ongeveer 40 jaar geleden, was Wim een held die vaak regionale toernooien won. In mijn ogen een onbereikbare grootheid. En een paar jaar geleden werd hij gewoon mijn clubgenoot!! Een jaar heb ik hem uit respect nauwelijks durven aankijken, maar langzaamaan kreeg ik contact. En wat bleek het een leuke en uiterst vriendelijke man. Dec '23 deed hij ook mee in weesp en in de kroeg na afloop zat ik naast hem en sprak ik hem uitgebreid. Hij vertelde dat hij uit de Beemster komt, en oorspronkelijk speelde bij Aris de Heer, de enige schaakclub die naar een dammer is vernoemd. Hij vertelde uitgebreid over zijn eigen schaakloopbaan en over de markante Aris... had ik maar een bandopname gemaakt, want veel weet ik niet meer, maar ik herinner me nog wel dat het prachtige verhalen waren.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja daar in Weesp na afloop bij die Pizzatent hebben we Wim pas goed leren kennen ! Hij zat in hetzelfde groepje als ik ,zeer aimabele man ! Wim had n.b Dat Toernooi in Weesp al eerder gewonnen maar zei er niets over ! De bescheidenheid himselfe ! Zeer aardige man ben wel van plan op zijn begrafenis te komen ! Hopelijk komt Ronald meer te weten !

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Aris de Heer (wereldtop dammen) was de vader van Klaas de Heer (wereldtopper schaken en dammen) en de oudvader van oud Nederlands jeugdkampioen Machiel de Heer die tevens voorzitter van SOPSWEPS 29 is (geen wereldtop in schaken en dammen, stabiel 2200+)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Kees en anderen,

    goed gesproken mbt het overlijden van Wim Luberti! Ik heb daar niets aan toe te voegen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik begrijp dat de term oudvader niet perse bij iedereen duidelijk is, dan wel een eenduidige betekenis heeft. Ik bedoelde er 'de vader van de betovergrootvader van Machiel de Heer' mee.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Gerie Opgenhaffen17 oktober 2024 om 17:56

    Wat erg. Wim won 40 jaar geleden al toernooien van de Raadsheer; daar ken ik hem eigenlijk van. Sterkte allemaal.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Chris de Saegher17 oktober 2024 om 20:30

    In zijn tijd bij Het Witte Paard al een even sterke als markante schaker! Eén van de dragende krachten bij de eerste promotie naar de KNSB Hoofdklasse begin jaren 80. Leek qua speelstijl te spotten met alle wetten en vuistregels in opening en middenspel en genoot altijd zichtbaar van de chaos die hij veelal op het bord wist te scheppen, vooral als zijn tegenstander daarbij in verwarring achterbleef. En wat je vaker bij tactici ziet, toch ook een prima eindspeltechniek! Wim was zo'n tegenstander, waarbij je het met een glimlach kon accepteren als ie je weer eens op duivelse wijze te slim af was geweest. Ook begin jaren 90 behoorde hij nog tot de prominente spelers van Het Witte Paard, maar vreemd genoeg ging de hernieuwde periode op het hoogste niveau met de volgende generatie aan hem voorbij. Was kennelijk tevreden met een plek in het tweede, waarvan hij ooit ook nog eens als chauffeur van een heuse spelersbus fungeerde (Wim reed lange tijd op een touringcar!). Ik vond het oprecht jammer dat ik dat als basisspeler van het eerste gemist heb.
    Gelukkig heb ik hem ook nog vaak kunnen ontmoeten toen hij nadien voor andere clubs ging spelen, af en toe ook als tegenstander! Bij één van de SPA toernooien vertelde hij me dat het met de gezondheid een beetje begon te kwakkelen. Maar ook hier sloeg zijn optimisme en vrolijkheid hem er in zoverre doorheen dat hij het wedstrijdschaak is blijven beoefenen. Met zijn ideale mix van competitiviteit en gezelligheid dacht ik dat hij dat nog heel lang zou kunnen volhouden, maar helaas, het heeft niet zo mogen zijn!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat een tragisch en ontluisterend einde. Ik heb hem nog meegemaakt bij de rapidcompetitie van de SGA afgelopen zomer. En eerder tegen hem gespeeld waarbij hij mij complimenteerde voor het tegenspel dat ik bood nadat ik een pion had weggegeven in de opening. Hij moge rusten in vrede. Dank voor alle reacties, ook die van buiten onze vereniging!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. p.s. zie ook https://www.sgaschaken.nl/in-memoriam-wim-luberti/

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Weet RONALD al meer over die uitvaart ? Zal toch snel vanaf nu moeten gebeuren ! Uiteraard met een krans van ENPS .

    BeantwoordenVerwijderen