roterende banner

maandag 16 september 2024

Daan Zult scoort 7 uit 7

Tom appte onderstaand plaatje, want hij zag dat Daan alles won op het NK Bedrijvenschaak 2024. Zijn team, Fourthline, werd desondanks niet eerste.

zondag 15 september 2024

Verslag kascommissie

Beste leden van ENPS,
De kascommissie heeft gevraagd dit verslag te publiceren op de website. Zij hebben voor jullie, de leden, hun onderzoek gedaan.
Naar aanleiding van het verslag van de kascommissie heeft het bestuur in overleg met de penningmeester besloten het financieel verslag anders vorm te gaan geven. Tot nu toe, de laatste 15 jaar oid, werd de boekhouding tot aan de ledenvergadering steeds geactualiseerd en was er geen harde afsluitdatum op 1 juli, de balansdatum. Het voordeel hiervan was dat de cijfers van elk boekjaar goed op elkaar aansloten en jaar op jaar een gemakkelijke vergelijking mogelijk was. Dit was omdat de rekeningen van de schaakbond vaak tussen 1 juli en alv nog binnen kwamen. Hoewel dit dynamische systeem voordelen heeft, is het niet in lijn met hoe het officieel zou moeten. Het bestuur heeft de specialisten gevraagd de opzet aan te passen. In de overgangsperiode (dit jaar of volgend jaar) zal dat even wennen zijn, omdat eenmalig een verschuiving zal plaatsvinden.
Op de BLV van 4 oktober om 19:00 (*) is de verwachting dat we een aangepast financieel verslag en begroting kunnen presenteren. Daar wordt nu hard aan gewerkt.

Namens het bestuur, Kees

(*) NB, 4 okt, dit is dus anders dan in de notulen stond. BLV is de extra ledenvergadering met als enige agendapunt de financiële stukken
NB2, dit is de gehele interne agenda voor het komend jaar

zaterdag 14 september 2024

Verslag 2de ronde

  Partijen        Ranglijst

 

9 borden vanavond met Bert, Daan en Roeland als toeschouwers. Ron Heeneman kwam even langs.  

Stefan – Bas Siciliaans Bas mist een tactiek (15.Pcd5!) dat hem een belangrijke centraal pion kost. Stefan kan een kwaliteit (en de partij) winnen maar pakt op e7 (17.Lxe7?) met het verkeerde stuk! Hij heeft toch een extra pion en een veel betere stelling. Het wordt een eindspel met dame en 2 torens voor allebei en Bas kon terugkomen in de partij met 28...Tf8! Geeft nog een pion op b6 voor een tegenaanval met h5-h4. Gemist, Stefan kan uiteindelijk de zwarte koning aanvallen en wint als eerste (applaus van Mark ;) De partij: https://lichess.org/mDlvu32k#0

Victor – Boudewijn 0-1 Opening weet ik niet, vast wel een SOS'je van Boudewijn ;) De stelling was lang in evenwicht. Eindspel met een paard voor Victor tegen een loper voor Boudewijn. Pionnen aan beide vleugels 3+3 vs 3+3. Moet remise zijn maar Victor blundert. Hoe weet ik niet, misschien kon Boudewijn zijn a pion promoveren? 

Albert – David Opening weet ik ook niet. Ik dacht dat David beter stond omdat hij het centrum beter onder control had en vooral vanwege een achtergebleven witte pion op d3. De zwarte stukken waren ook veel actiever. Albert kon tegenspel op de damevleugel generen, het is uiteindelijk remise geworden in het middenspel in een nog complexe, onduidelijke stelling.

Bart – Arjen Sicilaans met d3 denk ik. Een spannende partij. Arjen geeft het loperpaar weg voor een betere centrum. Bart heeft een achtergebleven pion maar gaat in de aanval. Hij mist een moeilijke winnende combinatie (26.Pxh7!! ). Arjen verdedigt goed , staat een pion voor en beter maar wel onder druk. Bart blundert echter met 35.Lh3?.Laat Pe2 toe en Arjen wint meteen. De partij: https://lichess.org/odZ8Zksl#0  

Eric – Gerben 1-0 Benoni-achtig. Gerben had vanaf het begin een probleemstuk: zijn zwarte loper eerst op e7 en dan op f8. Met een benoni pionnenstructuur moet zwart dynamisch spelen. Het is hem niet gelukt en Eric kwam uit de opening met een betere stelling dankzij zijn ruimtevoordeel en actievere stukken. Er was actie aan de damevleugel maar hoe Eric won weet ik niet precies.  

Mark- Johan 1-0 Italiaans. Johan laat een kwaliteitsoffer toe (26.Txb4!) . Mark krijgt 2 pionnen voor terug en het initiatief. Hij dwingt een gunstige eindspel met toren en loper tegen 2 torens af, met veel pionnen op het bord. Hij staat in feit gewonnen maar vergist zich met 42.f5?? Het veld f5 moest vrij blijven voor de koning. Het juiste plan was Lb3 (alles staat verdedigt) en Kf2-f3-g4-f5 of xh4. De stelling was na de partijzet 42.f5 gelijk volgens de computer maar zeer moeilijk te spelen voor Johan; Mark speelde voor twee uitslagen. Na de doorbraak 59.e5! was er alleen maar een goede zet: 52 61..Tg2! Met het idee Txc2 en zwart kan f6 niet verdedigen maar heeft tactieken zoals TxLc4 of e5-e4 om remise te houden. Lastig te vinden, zeker onder druk de hele partij en in tijdnood. Mark won een mooie technische partij. De partij: https://lichess.org/Tm4252jz#0  

Kees – Steve 0-1: Damegambiet. Kees heeft risico's genomen door rokade uit te stellen. Hij mist een kans (14.Dxc7) en zwart is in de problemen. Eenvoudig maar totaal gemist door allebei, ook in de analyse :-/ ). Ik speel goed tot zet 27 (...Txd1?! - tijdnood!). Ik moest de spanning houden ipv afwikkelen naar een - toch gunstig- eindspel. De computer vindt een taaie verdediging voor wit (30.Kf1!) maar na de partijzet 30.Dc2? Dxh2 31.Tg3 Dh1 32.Ke2 Td8 belandt Kees in zugzwang. De partij: https://lichess.org/I94tbz9C#0  

Michiel – Peter 1.g3 (the Hungarian Opening - also known as the Benko's Opening) dixit Lichess. Het kan alle kanten op en het wordt snel scherp. Peter offert maar liefst een kwaliteit en 2 pionnen voor een grote ontwikkelingsvoorsprong. Alle zwarte stukken doen mee terwijl alleen de dame is ontwikkelt bij wit en zij staat op g2! De dreiging g5-g4 (zie partij) lijkt dodelijk maar de stelling is volgens de computer nog houdbaar na 17.Df1! Met een truc: 17...g4? 18.Pd4! en wit is ok! Materiaal teruggeven was een anderee idee: 17.d3!? g4 18.e4 gxf3 19.Dxf3 De zet in de partij17.g4? Werkt niet, 3 zetten later wint Peter. De partij: https://lichess.org/C7MNMhZK#0  

Rob – Haydar Opening weet ik niet. De laatste partij. Voor mij een onbekende pionnenstructuur na de opening:wit heeft pionnen op d4 en e5, zwart een op e6. Op d5 staat en zwart paard, ik dacht de stelling uit een c3 siciliaans of frans zou komen. Maar wit heeft geen f pion meer en zwart geen c pion. Veel stukken worden snel geruild en Rob en Haydar kwamen vroeg in een eindspel met allebei een witte loper en pionnen aan beide vleugels. Haydar won er wel een en had een meerderheid op de damevleugel (a en b pionnen tegen b pion). Alleen het potentieel promotieveld a1 is zwart, de witte loper is dus de verkeerde. Rob houdt Haydar op remise.  

Steve

dinsdag 10 september 2024

VERSLAG EERSTE RONDE

Na de Algemene ledenvergadering van vorige week met een enigszins tumultueuze afloop was het dan afgelopen vrijdag zover en konden we weer invulling geven aan het in artikel 3 van de Statuten omschreven doel van onze vereniging: SCHAKEN!!
De opkomst viel verhoudingsgewijs enigszins tegen (vorig jaar begonnen we de eerste ronde met 9 partijen, deze keer waren het er maar 6).
Zelf was ik erg verheugd over de aanwezigheid van een goedgemutste Johan, al had hij al bij voorbaat aangegeven niet te spelen maar zich met de computer bezig te houden. Wat betreft de uitslagen de volgende kanttekeningen.

  • Allereerst was daar natuurlijk de eerste partij van Bas in zijn hoedanigheid van kampioen. Hij deed zijn titel eer aan door Arjen tamelijk overtuigend van het bord te schuiven.
  • De overwinning van Stefan met zwart tegen Haydar was op zich niet verrassend, maar hij (Stefan) kreeg het niet cadeau.
  • Peter had 18 zetten om het punt tegen Rob binnen te halen en dat was ook niet echt verrassend.
  • De remise tussen Michiel en Jildo was evenmin verrassend, hoewel ik daar inhoudelijk verder niets over kan melden.
  • Opmerkelijker daarentegen waren de resultaten van de resterende 2 partijen. Good old Victor wist Niek een half punt af te snoepen en
  • ondergetekende kwam met wit na 74 zetten in een Franse Winawer met Mark remise overeen. Als mijn herinnering mij niet bedriegt hebben we driemaal tegen elkaar gespeeld, en het was driemaal Frans en ik had driemaal wit. De eerste keer ging Mark ten onder door een blunder in de ruilvariant, vorig seizoen werd ik tamelijk hardhandig van het bord gezet in een Winawer en nu was het een remise.
    Aanleiding voor een nieuwe aflevering in de serie beschouwingen over het Frans! Maar die moet ik nog schrijven…

Daan Poldermans

zaterdag 7 september 2024

Uitslagen Eerste Ronde

Arjen   - Bas      0-1
Niek    - Victor   ½-½
Haydar  - Stefan   0-1
Michiel - Jildo    ½-½
Daan P  - Mark     ½-½
Peter N - Rob      1-0
toeschouwer: Roeland
oneven: Johan