roterende banner

donderdag 16 november 2023

ENPS 2 verslaat de favoriet

Het tweede achttal heeft de favoriet voor de titel in de eerste klasse B verslagen. Het team scoorde 4,5 punt tegen De Raadsheer 1, in een zinderende uitwedstrijd.
Het eerste achttal van De Raadsheer heeft een hele serie spelers die dicht tegen de elo 2000 aan zitten en maar liefst drie er (ver) boven. Het team is vorig seizoen gedegradeerd uit de Hoofdklasse en wil er alles aan doen daarnaar terug te keren. Een geduchte tegenstander, al met al.

Hoopgevend
Ons tweede was vastbesloten niet over zich te laten lopen en een uurtje of anderhalf in de wedstrijd was duidelijk dat dat ook niet zou gebeuren. Bas Jonkers liet de eerste uitslag aantekenen, een hoopgevende remise tegen voorzitter en meervoudig clubkampioen Olaf Cliteur. Bas weerde een aanval tegen f7 koelbloedig af en hield een goede loper over tegen een vijandelijk exemplaar met beperkingen.
Invaller Boudewijn van Beckhoven schoot flitsend uit de startblokken maar verbruikte allengs meer en meer tijd. Hij bestreed het middengambiet van zijn tegenstander met succes en bereikte een gewonnen stelling. Helaas, die ging in hevige tijdnood alsnog verloren.

Hernieuwde dreigingen
Eerstebordspeler Stefan Lehmann trok de stand recht. Het leek er aanvankelijk op dat zijn koningsaanval weerlegd zou worden door een zwarte tegenaanval in het centrum, maar hij kon de dreigingen tegen de zwarte koning hernieuwen met een actie van zijn torens over de c-lijn, gesteund door zijn dame.
Mark Hecker bestreed een Pirc met een aanval op de damevleugel. Zij a-pion rukte op naar de zesde rij, een toren dreigde binnen te vallen op b7. Zijn tegenstander verdedigde zich actief en weigerde een remiseaanbod. Daarna won Mark en stonden we met 1,5 - 2,5 op voorsprong - voor vriend en vijand een verrassende ontwikkeling.
Steve Michel verwierf uit een Siciliaan met 2 c3 een kansrijke koningsaanval, met een vrijwel open schootsveld voor zijn dame en loperpaar. Een operatie over de e-lijn en de verzwakte donkere velden in het zwarte kamp brachten hem de overwinning.
Stand: 1,5 - 3,5. Maar we waren er nog lang niet. De stellingen op de resterende borden waren hoogst onzeker tot verloren.

Spektakelstuk
Michiel Smit speelde de spectaculairste partij van de avond, tegen de oersterke Tobias Kabos (elo 2305). Michiel, aan het tweede bord met zwart, koos voor het tweepaardenspel (1 e4 e5 2 Pf3 Pc6 3 Lc4 Pf6) en zag zich geconfronteerd met de agressieve reactie 4 Pg5. Michiel kwam een stuk voor maar drie pionnen achter - de hem overgebleven pionnen zwierven als verdwaasde infanteristen over het bord. Wit viel een paard aan, zwart liet het instaan en slaan en bedreigde en sloeg met de dame de toren op a1. Wit dreigde de dame te vangen, maar zwart voorkwam dit met een dubbele aanval op Pc3. Geleidelijk kreeg wit de overhand, met een dameschaak over de g-lijn tegen de op de tocht staande zwarte koning. De stand: 2,5 - 3,5.

Hartslag
Kees Bakker bediende zich gewoontegetrouw van het Siciliaans, maar zag al snel de dames geruild worden. Er verscheen een geïsoleerde zwarte pion op d5 en een zwarte loper op e4. Na enige verwikkelingen kon Kees bogen op een actieve toren, die opwoog tegen een sterk wit paard. Mark Hecker kwam bezorgd naar me toe. Hij had een steelse blik op Kees zijn smartwatch geworpen en gezien dat Kees hartslag tot olympische hoogte gestegen was. Het ging gelukkig goed. Wit wist een vrijpion te kweken, eerst op d4 en toen die onschadelijk was gemaakt op c5, maar Kees hield het remise.
Het gelijkspel was binnen, al een heel mooi resultaat. Maar Bert Wijchgel speelde nog: oude rot tegen het snel en voortdurend sterker wordende jonge talent Jeroen Goedhart. Bert had het moeilijk. Hij verzeilde in een dame-eindspel met twee pionnen minder. Maar dat zijn exact de omstandigheden waaronder Bert nog eens even de rug kromt, vastbesloten om niet te verliezen. En ja, hij zag kans het materiële evenwicht te herstellen, remise te bereiken en de wedstrijd voor ons te winnen.
Een prachtig resultaat, dat veel belooft voor de komende krachtmetingen. Onze volgende wedstrijd is tegen Oosten Toren 1, ook met drie spelers boven elo 2000 en een hoofdmacht die daarvoor weinig onderdoet. De ploeg is er klaar voor.
Victor Bartman, 16 november 2023

21 opmerkingen:

  1. Mooi geschreven Victor ! Dit zijn natuurlijk mooie wedstrijden voor een teamcaptain ! Ja je team begint op alle borden met een elo achterstand ,behalve op 1 bord ( bord 7 ) maar die speler heeft al 4 jaar geen externe wedstrijd meer gespeelt ! Het grootst was het elo verschil op bord 2 precies 387 punten .Misschien had de Raadsheer dat ENPS 2 wat onderschat ,weet het ook niet zo .Een overwinning van de Raadsheer had meer voor de hand gelegen .Spelers als Stefan en Steve zijn eigenlijk ook sterke 2000 spelers .Steve zit een klein beetje in een dipje maar als hij zo blijft spelen als tegen de Raadsheer ,komt het wel goed ! Ook Stefan is volgend jaar weer een 2000 speler .Naast mij speelde Boudewijn aka Boudy ,dat ging best wel goed ! Ik dacht bij mijzelf "" Zo die gaat tenminste de eer voor ENPS redden "" Ik had er dus niet zo veel vertrouwen in ! Maar spelers als Bas ,Kees en Mark staan bekend om hun vechtlust .Gery zei na afloop de laatste 4 borden waren wel gelijk maar hun grootste teleurstelling kwam van de kopborden .Jong Zwitsers / Duits talent Dornieden moest het loodje leggen tegen een zeer ervaren Fransman .Terwijl Simon Groot op bord 1 ,de koning kon omleggen tegen een eveneens zeer ervaren Duitser van ENPS .Dat hadden die Raadsheer spelers eigenlijk niet verwacht maar o.k de competitie is nog lang en de Raadsheer zal zich wel weer herpakken ! Victor kon na afloop best wel lekker zijn bed induiken ! Zijn tweede team had het toch maar weer geflikt !

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk verslag Victor, en leuke reactie natuurlijk Bert, en geweldig hoe ja alsnog remise bereikte vanuit bedenkelijk ogende stelling!
      Boudewijn

      Verwijderen
    2. De partij van Mark was geen eigenlijk geen Pirc. Zijn tegenstander speelde een systeempje: d6,c6,e5,Dc7,e5,Le7 .De volgorde en wat speelt wit maakt niets uit.
      Goed dat Mark won want systeem spelers moeten gestraft worden .
      Steve

      Verwijderen
    3. @ Boudewijn : bedenkelijk ogende stelling ? Nou die stelling was niet bedenkelijk ! Mijn tegenstander had 3 vrijpionnen ! Die stelling was 1000% verloren voor mij ! Maar ja ik ben zo gek als een deur ! Ik verloor eens tegen Gery Opgenhaffen ( De wedstrijdleider ) na 8 zetten mijn dame ,ging gewoon door en won alsnog ! Gery razend ! "" Je had gewoon moeten opgeven Bert !"" Er komen 2 woorden niet in mijn woordenboek voor ! En dat zijn ? Opgeven en remise aanbieden ! Trouwens ik kon zelf op het eind nog een dame halen ,maar dat wilde ik Jeroen niet aandoen ! Nam dus ZIJN remise aanbod aan !

      Verwijderen
    4. En passant: Gerie, niet Gery!

      Verwijderen
    5. Had dus een klein foutje gemaakt ! Na dat remise aanbod van mijn tegenstander ,had ik even moeten overleggen met teamcaptain Victor maar ja aangezien dat halve punt voldoende was om de wedstrijd te claimen dacht ik dat dat niet nodig was .! Hoort wel dat overleggen want die teamcaptain loopt er ook niet voor de kat z,n kut rond ! Sorry Victor !

      Verwijderen
  2. Hier is mijn partij: https://lichess.org/Kj0H2UMQ
    Steve

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooi verslag, Victor! En heren van ENPS 2: gefeliciteerd!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. https://lichess.org/study/VChzIdqw

    hier ook mijn partij, tot op dit moment min of meer foutloos. Hierna begon het foutenfestijn aan beide kanten met een eind goed al goed remise.

    vraagje: wat levert in elopunten meer voor een bijna 1900 speler op winnen van 1840 of remise tegen 2150?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Winnen van 1840 is 10 punten, remise tegen 2150 is 8 punten.
      Ik maak hiervoor gebruik van Bereken je rating van de Groninger Combinatie:
      https://www.groningercombinatie.nl/bereken-je-rating/
      Daar wordt wel op hele cijfers afgerond maar ik vind het wel een handige site.

      Verwijderen
    2. Dank je wel! (Kees)

      Verwijderen
  5. https://www.youtube.com/watch?v=5JM1zlK5bo4
    Livestream ENPS 17-11-023 zolang het duurt experimenteel

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ging net zitten kijken... schuift precies op dat moment iemand de gordijnen dicht!?! 😂

      Verwijderen
    2. Ik heb ze voor je open gedaan. Maar goed dat er geen geluid was.

      Verwijderen
    3. wordt nu gestopt.

      Verwijderen
    4. De privacy waakhond (woef!) had het kunnen doen, maar ik was er vanavond bij wijze van uitzondering niet....

      Verwijderen
    5. Gordijnen zijn dichtgemaakt door Keesie , hij wilde de ENPS bankgeheimen niet en public tonen ! Ik zei nog tegen hem "" Hou toch op Kees ,de belasting weet al lang dat we de boel belazeren ! Gelukkig hebben we een goede jurist in huis , die de boel kan rechtbreien !

      Verwijderen
    6. Net een slapstick met in de hoofdrollen Rob L die het gordijn steeds dichtdeed tegen het geroezemes, en ene Johan vd M die het gordijn geërgerd weer opendeed (en ook nog een late aanbeller "wat nou weer?") :D
      Boudewijn

      Verwijderen
  6. https://view.livechesscloud.com/#8d4f04bd-1da4-493e-8a31-0d0dcc0a3f9b
    Gerard S - Gerard V

    BeantwoordenVerwijderen