roterende banner

zaterdag 4 november 2023

Diagrammen oefenen: heeft het zin?

Zwart aan zet geeft mat

Ik vind dit geen moeilijk probleem. Als ik het op internet of in een boek tegen zou komen zou het eerste variantje dat ik uitprobeerde meteen al raak zijn. Maar de stelling komt uit mijn eigen partij van gisteren, Ron Heeneman - Niek Verweij. Ik heb in maximale concentratie naar deze stelling zitten kijken, minuten lang heb ik er op zitten zweten en ik speelde 35. ... Tg6? nog steeds is het een gewonnen stelling, maar de matvariant is het niet. Ik heb de sleutelzet niet eens overwogen.

Dat brengt me tot de volgende overdenking: waar slaat al dat geoefen in hemelsnaam op?? Als je tijdens de studie iets wel ziet, maar in de praktijk niet, waar ben je dan mee bezig? Werken, altijd maar werken zul je, in het zweet des aanschijns, maar je komt nooit ook maar één stap verder. IJdelheid der ijdelheden, alles is voor niets, het leven is zinloos, leeg en absurd.
 
Niek

PS Hier de partij. Ik sta vrijwel de hele partij (huizenhoog) gewonnen, Ron biedt taai weerstand en als hij op het einde min of meer remise voor het oprapen heeft maakt hij een grote blunder en kwam ik met de schrik vrij.

11 opmerkingen:

  1. "IJdelheid der ijdelheden, alles is voor niets, het leven is zinloos, leeg en absurd." Is dat niet het nut van schaken, dat het je tot deze wijsheden brengt? Schaken houdt ons nederig.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Arjen, wat is dat nu weer voor calvinistische gedachte dat iets NUT moet hebben?? 😜😄😄😉

      Verwijderen
    2. Ik los of probeer elke dag 50 schaakpuzzels op te lossen ,bij Lichess .com .Zag na enig kijken dat Dame x h2 wel erg sterk was ,zo niet alles beslissend .Deze puzzels zijn niet gemakkelijk ! Je moet je gewoon erg concentreren en het hele plaatje kunnen overzien .Heb nu bij chesspuzzle 2350 elo maar als je even niet gefocust bent zak je zo enige honderden punten ! Net als bij gewoon schaak GECONCENTREERD BLIJVEN !

      Verwijderen
  2. Zeg beste Niek, als ik de eval bar zie dan zou ik zeggen dat je wat je in je PS schrijft (Ik sta vrijwel de hele partij (huizenhoog) gewonnen) om het in juridische termen te gieten eigenlijk feitelijke grondslag mist.
    Overigens zou ik (en dat meen ik in alle bescheidenheid echt) die sleutelzet wel als eerste hebben overwogen, waar ik gelijk aan toevoeg dat ik niet direct het winnende gevolg zag, waar ik ook gelet op het tijdstip en de voor het klassieke concert van vanavond, in de pauze, de kroeg na afloop en alhier genoten alcoholische versnaperingen niet geheel meer energetisch gesproken toe in staat was....
    Er zijn voorts nog 2 dingen die mij fascineren: het eerste is hoe het mogelijk is dat je die sleutelzet niet eens overweegt!
    Het tweede is: het was natuurlijk geen blunder in de echte zin des woords, in dier voeg dat je door het missen van de matvariant niet opeens de partij verloor (zoals bij mij buurman Johan in de externe wedstrijd wel geschiedde).
    Dus om nu een klaaglied aan te heffen waar Job in het naar hem genoemde Bijbelboek nog een puntje aan kan zuigen?
    Hoe dan ook: fijn dat je een en ander met ons wilt delen.
    Ik zal in een afzonderlijk stukje nog een van mijn partijen op Guernsey laten zien waarbij vergeleken Oudgriekse tragedies simpele komedies zijn...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. hey Daan, tja daar gaat juist het hele stuk over, dat het bizar is dat je het niet ziet. Redenen waarom het gebeurde zijn denk ik:
      1 ik was niet onbevangen, mijn hoofd zat vol varianten die ik op de vorige zet en de zet daarvoor had uitgerekend
      2 ik was niet fris, de spanningen in de partij waren al een zet of 10 hoog, dus er was enige vermoeidheid
      3 itt tot een oefendiagram stond er onder mijn bord niet: "zwart geeft mat"

      maar dan nog blijft het vreemd

      Verwijderen
    2. Hoi Niek, ja ik snap de strekking van je stuk best.
      Met punt 3 heb je zeker een punt. Ik ben nu bezig met 1001 Chess Exercises for Club Players van Frank Erwig, en daar staat ook onder de diagrammen het thema aangegeven, behalve in het laatste hoofdstuk 11, met 150 diagrammen. Daar staat geen enkele aanwijzing onder....Ik zit overigens pas in hoofdstuk 1, dat past meer bij mijn huidige rating....

      Verwijderen
  3. Bekijk alle schaak- en slagzetten. Dan mis je nog alleen nog matten met stille zetten of mat in veel.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. https://www.youtube.com/watch?v=33BDD6vroJQ

    livestream experimenteel

    BeantwoordenVerwijderen
  5. https://view.livechesscloud.com/#be71c6e9-4e89-4205-a52b-e43f0f66946c
    Alexander P vs Tom B

    BeantwoordenVerwijderen