roterende banner

maandag 3 juli 2023

Nu we toch excuses aan het aanbieden zijn

Op de middelbare school had ik een geweldige economieleraar, meneer Jan Hoek. Zijn lessen hadden een vaste indeling: het eerste halfuur kregen we (zijn) levensbeschouwing, de tweede helft was voor het noodzakelijk kwaad, de Economieles - en die gaf ie ook voortreffelijk. In een van die eerste halfuurtjes zei hij: Als je jong bent en niet links heb je geen hart. Als je oud bent en nog steeds links dan heb je geen verstand. Dat gold niet voor mij, ik was destijds een beetje rechtsig. Omdat al mijn vrienden links waren vond ik het kennelijk nodig een beetje tegengas te geven. Ik heb zelfs een keer (1x) VVD gestemd. Uit pure opstandigheid natuurlijk.

Dat zal me nu niet meer gebeuren, ik word linkser en linkser. Tegenwoordig staat voor mij de VVD symbool voor principiële slechtheid en eindeloos egoïsme. Een VVDer is tegen delen, ongeacht hoe goed hij het heeft. En onvoorstelbaar goed hebben we het, allemaal.

Nu, 40 jaar na meneer Hoek, kunnen we de balans opmaken. Als je de politieke geschiedenis van 1970 tot 2010 bekijkt, kun je toch wel met zekerheid zeggen dat links zich hard maakte voor natuur & milieu. Rechts daarentegen zette het zogenaamde verstand voorop, economische welstand kwam op de eerste plaats. Al die linkse domoren met hun dure hobby's vergeten dat er ook nog geld verdiend moet worden!

Met de kennis van nu stel ik vast dat links groot gelijk had, en rechts er flink naast zat. Wat me dus dwars zit is dat daar nooit naar verwezen wordt. Van alle schuldigen aan de wereldwijde klimaatcrises (dat zijn wij allen) staat de VVD (en al hun buitenlandse equivalenten) voor mij bovenaan. EN NIEMAND ZEGT DAAR WAT VAN!! De VVD zelf zwijgt het hardst natuurlijk. Daarom vind ik dat de VVD excuses moet aanbieden. Aan ons en aan de hele wereld. Niet één keer, maar heel vaak. En verplicht op elke toekomstige verkiezingsposter moet, net als op een pakje sigaretten, zwartomkaderd en vet gedrukt staan: 40 JAAR LANG WILLENS EN WETENS HARD TEGEN HET KLIMAAT GEVOCHTEN

En meneer Hoek had het dus fout. Als je links bent (toen en nu, jong en oud) heb je een groot hart én een groot verstand. Nou ja, dit is nogal ubersubjectief en verder een simpel stukje misschien, maar toch. Toen ik er over nadacht vond ik het gek dat de VVD er nooit op wordt aangesproken en zich er niet voor hoeft te verantwoorden.

Maar! Over schaken gaat dit niet, dus nog even snel: Kampioen Ardin speelde het HSG open en deed het heel goed! Hij won o.a. van Machteld van Foreest
Het was vorige week, oud nieuws dus alweer, sorry Ardin dat ik er zo laat pas over begin.

Niek

25 opmerkingen:

  1. Geweldig goed stuk Niek, uit mijn hart gegrepen. En een leuke overwinning van Ardin, dank voor het delen!
    Kees

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Geen probleem natuurlijk Niek! Leuk artikel, bedankt voor de vermelding

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Ja nu we toch excuses aan het aanbieden zijn !"" Ik eis excuses van Anish Giri voor het feit dat hij nog geen Wereldkampioen is geworden .Verder eis ik excuses van ene Niek V te L ( dicht bij Amsterdam ) omdat die sukkel nog steeds geen Grootmeester is ,ondanks het feit dat hij spectaculair opent met Pc3 ! Beide heren ga je schamen ! 😜🤪😎 Ook bied ik zelf excuses aan voor deze ontzettend domme reactie maar ja er wordt niet geschaakt ,het is dus pruimentijd !

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het origineel van die uitspraak lag niet bij dhr Hoek maar bij churchill.
    Doe een find op "30" na klikken op onderstaande link.

    https://www.azquotes.com/author/2886-Winston_Churchill/tag/politics


    Doe

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Meneer Hoek was de eerste van wie ik het citaat hoorde, maar ik wist/vermoedde altijd wel dat het om een citaat ging. Ik wist alleen niet van wie het afkomstig was, van Churchill dus, erg leuke info Johan!

      Verwijderen
    2. Ik zit nog ff na te kijken, maar ook Churchill had het weer van iemand anders staat hier: https://www.amjmed.com/article/S0002-9343(16)30193-0/pdf

      Verwijderen
  5. Tja die Winston heeft zoveel opzienbarende uitspraken gedaan ! Een van de leukste was deze : Pinnige oude tante tegen Winston "" Als u mijn man was geweest had ik vergif in uw thee gedaan ! Waarop Winston gevat antwoordde "" Als u mijn vrouw was geweest ,had ik het opgedronken !""

    BeantwoordenVerwijderen
  6. " I have made more out of alcohol, then alcohol have made out of me "
    Zal de gem ENPS er ook wel kunnen bekoren.
    Winston hield wel van een slokje.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Volgens mijn zus is de VVD 'een partij voor egoïsten', en voor het lezen van dit stukje vond ik dat wel een beetje veel van het goede, maar erna moet ik zeggen dat ze echt wel een punt heeft: ze willen ook op de gezondheidszorg bezuinigen, zo van als je ziek en niet rijk bent heb je pech en zoek je het maar uit! Ik vind de VVD na het CDA de ergste van de grote partijen. Een (groot) deel van hun kiezers stemt op hun omdat ze zich te goed voelen om op de PVV of FvD te stemmen, maar hebben eigenlijk dezelfde opvattingen.
    En nog gefeliciteerd Ardin!

    Boudewijn

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik weet nog steeds niet hoe ik een stukje moet sturen naar de blogspot, maar ik heb een zo ter zake opmerking dat ik em via deze omweg maak. Een boerin toen ze nog jong en knap was voor een koe op een verkiezingsposter? Ja, als jong dan links is en oud rechts kan het niet anders dan dat de dame in kwestie Caroline vd Plas is.

    En had ik deze al met je gedeeld? De verkiezingsoverwinning van de BBB helpt het nederlandse stikstofbeleid van de wal in de plas…

    (ik kreeg dit bericht via de e-mail - NV)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ha ha ha die Gerben ! Caroline is geboren in 1967 en die poster is van 1971 .Die blote dame was Saskia Holleman geb 1945 -2013 op 68 jarige leeftijd dus overleden .Het mooie was dat Saskia niet eens wist dat haar foto zo gebruikt zou worden enfin de zaak werd in de minne geschikt voor 1250 gulden .Saskia werd later strafrecht advocaat .Caroline heeft een Ierse moeder is ook wel te zien .Caroline is geboren op het platteland en was vroeger lid van het CDA ( zoals bijna alle plattelanders ) Nou weten we dus dat die blote dame overleden is ,is de vraag wat is er met die koe gebeurd ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De koe woont samen met Elvis anoniem op een Caribisch eiland.
      Kees

      Verwijderen
    2. Kijk! Die Bert heeft genminste echt verstand van vrouwen!

      Verwijderen
  10. Beste mensen, ik vind eigenlijk dat dit soort onderwerpen helemaal niet op deze site thuis horen. We zijn een schaakclub en politieke issues snijd je maar op een ander medium aan.
    Humor mag, ik las in een van mijn kranten dat iemand het bericht dat Rusland zichzelf met het opblazen van de dam schaak zette erg geestig vond.
    Daar moet het wat mij betreft bij blijven.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. hey Daan, in principe heb je helemaal gelijk. Twee dingen: 1. Ik had ooit bedacht dat het enpsblog voor en door ENPSers moet zijn. Als een ENPSer iets buiten het schaken te melden heeft: prima, geen enkel probleem, ga je gang. Dus wat dat betreft moet het kunnen. 2. Alleen ... politiek is misschien toch wel de uitzondering. Tijdens het schrijven al voelde ik nattigheid, voor een VVDer is het niet zo leuk natuurlijk. En onder de ENPSers zijn natuurlijk ook (hele lieve) VVDers. Vandaar dat ik door het woord übersubjectief te gebruiken nog probeerde te relativeren.

      Dit stukje is misschien meer iets voor GeenStijl.nl , een site waar het ENPSblog liefst zo min mogelijk op moet gaan lijken wat mij betreft. dat brengt me op een idee: ik ga het een beetje herschrijven en aan GeenStijl sturen. Ik zou het wel stijlvol vinden als ze het plaatsen! Tegelijk ben ik natuurlijk benieuwd naar de reacties. Of rechtse mensen met zinnige tegenargumenten kunnen komen of dat ze toegeven dat de observatie & redenatie klopt. Meest waarschijnlijk is denk ik dat ze gaan honen en afserveren, maar ook dan ben ik benieuwd hoe ze dat doen gaan. wordt vervolgd ... buiten dit blog :)

      Verwijderen
    2. Anekdote ! : Het was de dag der verkiezingen in Nederland .Na afloop van de clubavond zat heel alcohol minded ENPS in de Plakhoek wat na te hijgen ! Onderwerp van gesprek ? De verkiezingen .Robin op wie heb jij gestemd ? Antwoord VVD ! Ha ha we lagen allemaal in een deuk "" Zo weten we nu wie er in dat LINKSE Bolwerk DE PIJP op de VVD had gestemd ,dat was er precies eentje !

      Verwijderen
    3. Trouwens blij dat dat Kabinet gestruikeld is door toedoen van die CU ! Dat zijn een stelletje conservatieve Ayatollahs hier een voorbeeld : Prijs van sigaretten / shag moet omhoog naar 40 euro p.p ,Sportkantines moeten stoppen met verkoop van alcohol ,dat geldt ook voor verstopte keukens in kerkgebouwen ! Als het aan Staatssecretaris ( VWS) Maarten Van Ooijen ( 33 jaar ) ligt mogen schakers alleen maar chocomelk en karnemelk drinken .

      Verwijderen
    4. Hahaha! Klopt Bert! Ik kan er nu maar nog 1 ding op zeggen! Klik op de link om te horen wat -> https://youtu.be/bDJRR6Hqva4

      Verwijderen
  11. Vreselijk grappig dit: https://youtu.be/nX_o_0hjBiQ 😂😂😂

    BeantwoordenVerwijderen
  12. 22 reacties op een topic dat niets maar dan ook niets met schaken van doen heeft ! Toch knap van die web master !

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zet voortaan bij elk artikel een blote vrouw!

      Verwijderen
    2. @Ik zet voortaan bij elk artikel een blote vrouw !"" Aldus de ENPS webmaster anno juli 2023 .Wat zou die ENPS oprichter september 1936 de geachte heer C.C SLOP hierover te zeggen hebben gehad ? Volgens C.C Slop komt ENPS daardoor in het slop ! Waar staat dat C.C voor ? Cocaine ,Cannabis ? Ach ENPS komt voort uit Anarchistische Werkloze arbeiders kringen .moet kunnen !

      Verwijderen