roterende banner

maandag 19 mei 2014

Externe 2013/2014, een terugblik

Wie waren de helden van dit andermaal zeer memorabele ENPS jaar?

Het vijfde
Geen team eindigde hoger dan ENPS 5 (Okay, ons cupteam evenaarde de helden van het vijfde, dat wel). Deze jongens werden glorieus 2e, en ze hebben goed meegedaan in de strijd om de eerste plaats. Er kleeft wel een smetje aan hun seizoen. Ze verloren namelijk één potje, uit tegen Boven-IJ, met slechts 2½-1½. Dat had best anders kunnen zijn want ENPS stelde in die wedstrijd slechts 3 spelers op en kreeg één reglemetaire 0. Een dure misser! De Grote Beul van deze klasse was topscorer Har Lesmeister op bord 1 met 7,5 uit 8 en tpr 1899.

Het vierde
Team werd derde, en dat was op basis van de gemiddelde elo ook de verwachting. Toch waren ze bijna eerste geworden, de top drie eindigde namelijk heel, heel, erg dicht bij elkaar. Bert, de voor het vierde eniszins overgekwalificeerde champagneschenker, scoorde op het eerste bord 6 uit 7 en een tpr 1919.

Het derde
Dit team eindigde ontzettend in de middenmoot, met een exacte 50% score op zowel match- als bordpunten. Zelfs topscorer Johan v.d. Maas, scoorde 50%, namelijk 4 uit 8. Alleen invaller Tony onderscheidde zich flink met 3 uit 3 en een tpr van 1948.

Het tweede
Teamprestatie: matig, matig, matig. Geen ENPS-team eindigde zo laag als wij van het tweede, nl op de 5e plek. Topscorer werd Niek met 4 uit 7. En verder was opmerkelijk dat de jongens met de laagste elo's de hoogste TPR's hadden: Ron heeneman Elo 1753, TPR 1917 en Chiel Reemer Elo 1744, TPR 1897.

Het eerste
ENPS1 werd 3e en is gepromoveerd. Dat is een wereldprestatie die zijn weerga in onze lange, lange clubhistorie niet kent. Maar zo goed hebben we het niet eens gedaan, alle basisspelers scoren zo'n beetje op of onder hun Elo-verwachting. Zo had Peter Hoekstra de hoogste tpr, 2033, en da's knap, maar die tpr is toch onder zijn elo van 2087. Steve en drie invallers uit het tweede (Jan, Bas, Sanne) scoorden allen slechts 50% maar qua Elo wel boven verwachting. Vooral invallers Bas en Sanne waren positieve uitschieters. Ruud van Caspel werd de topscorer met 4,5 uit 7

Het cupteam
Van de vijf ronden die we speelden eindigden drie wedstrijden in een 2-2 gelijkspel. En dat in een knockouttoernooi, een unicum als je het mij vraagt! Dit toernooi, met de helaas N I P T verloren finale, was een van de hoogtepunten van het seizoen. Dat vonden onze tegenstanders ook. Een van de zukertorters schreef in een mail aan onze secretaris: "Ik heb genoten van de cupfinale tegen ENPS, gedeeltelijk omdat we wonnen, maar wellicht nog meer vanwege de fantastische sfeer die ENPS daar neerzette. Ik vind het een voorbeeld van wat een vereniging moet zijn. Het gaf zelfs wat ambivalente gevoelens over onze winst. Ook de tractatie op champagne van Bert Wijchgel was erg bizonder." Het is wat, ambivalente gevoelens bij je eigen cupwinst! Topscorer en held van het team was zesvoudig oud-kampioen Steve Michel, met 3½ uit 4 en een TPR van 2276. Maar ook de andere spelers (beide Peters, Kees, Sanne, Ruud, Pieter en Mark) verdienen respect, hulde en veel dank voor weer een uitermate vermakelijk, spannend en productief jaar!
Cuphelden Peter H, Peter N, Steve, Sanne en Kees

Conclusie: je kunt een topseizoen beleven zonder echt veel topprestaties neer te zetten. Het is natuurlijk weer eens de bekende teamgeest die ENPS heeft doen opstuwen tot grote hoogtes.

En dan nog een kleine prognose voor volgend jaar: dan wordt alles anders en nóg beter. Ik denk dat er drie teams kampioen worden. Dat is niet alleen positivisme, ik denk het echt. Wedden?

Niek

Update
De hierboven ook al bejubelde Steve en Tony wonnen resp. groep 1 en 2 van het Kattenburger Open met huizenhoge TPR's! Steve stuurde me vannacht een partij met analyse, ik zal die vanavond online zetten.

4 opmerkingen:

  1. Prachtig verslag ! Mooi dat commentaar van Zukertort ! Zou helemaal te gek zijn ,als bij KANJER van het jaar even ook en vooral naar Har Lesmeister wordt gekeken ! De oudste van de club ! en dan zo,n resultaat petje af ! Altijd de bescheidenheid zelfe ! O ja ! Johan ben er a,s vrijdag om 19.30 of eerder om effe wat bier en zo te halen ! Aardig leeggezopen die handel gr Bert

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi stuk.
    Har scoorde het allerbeste en ben het dus met Bert eens.

    In de tussentijd winnen Steve en Tony respectievelijk de A en B groep van het Kattenburger Open. Laatstgenoemde met een tpr van 2015!

    Sanne

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Leuk overzicht, Niek. Inderdaad zijn we dit seizoen sterk in de breedte, met weinig uitschieters. Dat betekent dus dat we alleen maar sterke schakels hebben in de ketting die onze club is!

    En Steve en Tony natuurlijk gefeliciteerd met de mooie overwinning!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Schitterende score Har. Chapeau! En Bert 6 uit 7 is zeker ook niet misselijk op het eerste bord. Verder vond ik dat Mark erg goed terug kwam in de 2e seizoenhelft. Tevens denk ik dat Johan zonder zijn welhaast gebruikelijke ongelukkig bokken (ik meen me iets met Lg5 en dameverlies te herinneren) zeker een degelijke plusscore had kunnen halen. De "oudjes" van het tweede moeten volgend jaar gewoon even wat meer intern gaan spelen zodat ze weer eens fatsoenlijke scores kunnen halen.

    BeantwoordenVerwijderen