roterende banner

zaterdag 25 januari 2014

2e avond rapid

Afgelopen vrijdag was de 2e avond van het rapidtoernooi. En de 2e avond van het nieuwe initiatief om invulling te geven aan onze naam, Eerste Nederlandse Populaire Schaakschool.

Beide zijn een groot succes, de opkomst is hoog, mensen hebben het naar hun zin. Het is leuk op de club! We hadden al twee nieuwe leden, Tom en Robin, en ik denk dat er nog wat bijkomen!

De indeling van ronde 5 liet wel even op zich wachten:
Ik had de vorige keer alleen de 20 aanwezigen ingevoerd, bedenkend dat voor rapid vaak wat minder animo is. Het was niettemin al best veel werk, kan ik me herinneren. Gisteravond kwamen er liefst 15 namen bij op de lijst, dat zijn er in ieder geval veel meer dan ik had verwacht. Het kostte enige moeite om uit te zoeken wie er nog bij moest. Met hulp van Dirk is het gelukt. De ratings hebben we nog niet ingevoerd. Dat zullen we de komende maand herstellen, en dan zullen we een nieuwe lijst publiceren. Het lijkt zo raar, die nullen en die lage TPRs.

Grote consternatie was er in ronde 6. We waren nog maar net begonnen toen Kees vanuit de serre de zaal in kwam, grinnikend dat hij zichzelf getruct had. Kees had een stuk geofferd en pende toen de dame. Helaas was het pennende stuk alleen verdedigd door de dame, en twee keer aangevallen. O jee. Vervolgens moesten we nog een half uur Tony aanhoren die er niet over uit kon dat hij met een zet 2 stukken had gewonnen. "Ongelofelijk. Dit heb ik nog nooit meegemaakt. Twee stukken in een zet." Enzovoorts enzovoorts. Hij hield er maar niet over op. En Kees, regerend rapidkampioen en evengoed nog steeds lijstaanvoerder, en bovendien ook nog bezig aan een Tata-tienkamp was 14 potjes achter elkaar ongeslagen gebleven! Kees is onze held in Wijk aan Zee. De volgende ronde moest ik tegen Tony. "Maak je geen zorgen, Kees. Ik neem revanche namens jou." zei ik. Ik verloor echter een pion in de opening, dreigde een tweede te verliezen en besloot tot een stukoffer dat mijn vastgelopen pion bevrijdde. Na enig nadenken gaf Tony het stuk terug en ik belandde in een eindspel met 4 tegen 6 pionnen. Maar ik vocht terug, Tony gaf pionnen weg, we ruilden er ook twee en ik hield uiteindelijk 2 pionnen over en hij niet. Ik hield woord! Alsjeblieft, Kees.

In de drukte heb ik verder niet zo veel gezien. Daarom maar wat over mijn eigen partijen:
Zelf won ik van Pieter die zich verloor in een aanval met een paard en toren die mij wat pionnetjes op de tweede rij kostte. Hij had echter niet gezien dat ik mijn dame op e1, verstopt achter mijn paard op e6 naar zijn dame op e7 kijkend. Ik had nog een toren op de open f-lijn.
Pf8+ Kg7 Dxe7 Kg8 Dh7 leverde een artistiek matje op: dame en paard op paardensprong van elkaar en paard verdedigd door de toren.

Tegen zowel Johan als Sanne verknoeide ik enkele pionnen maar wist me te redden in een eindspel met ongelijke lopers. Johan had  3 "verbonden vrijpionnen", maar wel allemaal op de f-lijn. Sanne speelde lang en zinloos door. Achteraf bleek dat ik geen remise aanbood omdat hij beter stond en hij niet omdat hij dacht dat ik erop speelde dat hij weinig tijd had. Maar hoeveel tijd heb je nou helemaal nodig in zo'n halfdood eindspel waarin je je koning goed neerzet  en dan je loper heen en weer speelt. Sanne was de ster van de avond met 3 ½ uit 4. Ik wou nog grappen. "Je dacht dat je weer een tijdje van me af was he?" Vorige week verloor hij namelijk een lange partij tegen mij. Hij heeft een afschuwelijk slechte score tegen me, maar ook echt altijd zwart, op een keer na, heel lang geleden. Ben benieuwd hoe het me vergaat als ik weer eens zwart heb tegen hem!

Volgende week speelt het tweede in de Oranjekerk en het vijfde in de Vredeskerk. We hebben wat minder ruimte, maar al wordt het druk, het gaat vast passen, dus kom gerust. De week daarna moet het eerste twee keer spelen, op woensdag tegen Boven IJ en op vrijdag thuis tegen Raadsheer. Dan wordt veel meer duidelijk over onze kansen ons te handhaven in de promotieklasse. Spelers, doe je uiterste best, anderen, kom supporteren, wij hebben nog wat punten nodig!

Bas

Ronde5 - Ronde6 - Ronde7 - Ronde8 - Ranglijst - Kruistabel

2 opmerkingen:

  1. Leuk verslag Bas en inderdaad was het gezellig en druk. Fijn dat er veel nieuwe mensen waren.
    Volgende week geef ik mijn eerste les en ik ga het over zwakke pionnen hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. dank je wel voor een prachtig verslag, het was idd opperdetop!
    forza ENPS
    Kees

    BeantwoordenVerwijderen