roterende banner

zaterdag 7 december 2013

Verslag en partij vrijdag 6 dec.

Hieronder verslag en foto's van Chiel, en partij met analyse van Steve

Met maar liefst 12 interne partijen en een externe wedstrijd van ons vierde achttal, was het weer bommetje vol in de pastorie van de Vredeskerk en God zag dat het gezellig was. Over een half uurtje spring ik op de fiets naar mijn werk, dus ik moet dit relaas helaas (Sinterklaas!) wat beperken. De topborden van de interne leverden naar verwachting boeiende partijen op. Peter N. en Pieter, Bas en Steve en Peter H. en Niek hadden allen besloten hun huid duur te verkopen. Pieter, Steve en Peter H. bleken de dikste portemonnee te hebben en trokken met hun beretrotsvellen aan warmpjes huiswaarts. De andere drie bleven rillend achter. De pastoor beloofde onderdak, een deken en soep. Naar mijn inzicht was de aanvalspartij van Peter H. tegen Niek het interessantst en ik ben benieuwd wat de heren daar zelf over te melden hebben.

Wat verder nog te melden valt over de interne: Mark wist de boel met een stuk voorsprong tegen Har nog flink te comliceren. Har raakte echter in de war van zijn drie verbonden vrijpionnen en gaf maar op. Theo H. gaf pionnen weg en gaf maar op tegen Sanne. Theo B. gaf gelijk maar een heel stuk weg op zet negen en gaf op tegen mij. Ron Heeneman, net terug van een lange reis door Japan, leek Shogi te spelen waar Asha wél Westers schaak speelde. Net toen alles verloren leek voor Ron, met meer dan een toren achter, dook daar dat ene kleine pionzetje op: c4 en partij voorbij. Tenslotte was het mooi om te zien hoe aan de lagere borden Robin tegen Laurens en Tom tegen Rimme tot het eind van de avond bleven vechten. Geweldig om twee nieuwe leden zich zo vast te zien bijten in hun partij! Welkom jongens!

Nu nog even over de wedstrijd van het 4e (over 12 minuten moet ik op de fiets zitten...): Joost wist al snel met een verwoestende combinatie zijn jeugdige tegenstander te verpletteren. Die tegenstander zat de rest van de avond over zijn smartphone gebogen en speelde daarop eenvoudigere spelletjes... Een uurtje later tekenden Tony op bord 2 en Bert op bord 3 voor de 2-0 en 3-0. Albert schoof daarop remise en met 3,5-0,5 als stand en gelijke of beter stellingen op de borden, was er geen vuiltje aan de lucht. En uiteindelijk bleef de lucht ook strak blauw: 5,5-2,5 is een prima uitslag. Alleen Victor leed helaas een nederlaag. Maar was er dan niets spannends te beleven? Eigenlijk niet, nee. Maar het léék wel even zo, toen Arjan met tijdnood in een eindspel met ongelijke lopers kwam. Toen ik even naar de stelling keek, was het duidelijk dat een winstplan voor beide zijden ver te zoeken was. Toch presteerde Arjan het, met luttele minuten op de klok, het te doen lijken of er voor de tegenstander nog iets te halen viel. Meer dan eens kwam er een stelling op het bord weaarin Arjan enkel zijn loper heen en weer hoefde te schuiven om remise af te dwingen. Hij wist wel beter! Het publiek wil ook wat! Uiteindelijk werd er remise voorgesteld door Arjan (met nog 30 seconden op de klok). Zijn tegenstander ging even checken (!) of dat mocht. Het mocht. En zo kwam de partij tot het onvermijdelijke eind: een gedeeld punt.
Over twee minuten zit ik op de fiets!
Chiel

7 opmerkingen:

  1. Over mijn partij tegen Bas:voor de duidelijkheid (de interface kan geen evaluatietekens tonen) 55....Tg1+?? en 56.Kh2?? zijn blunders omdat 56.Kf3 tot remise leidt.

    Steve

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank voor een mooi verslag, ik kon de tijddruk voelen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. idd geslaagd, de avond & het verslag. ik bedoel maar: eerst de huid duur verkopen, de dikste portemonee, en dan die berenvellen met rillende achterblijvers. alles in 30 min en ik zie het helemaal voor me! het hart van de pastoor maakt een sprongetje bij het lezen van zulke beeldspraken.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik speelde inderdaad een heel erg leuke partij tegen Peter, een goede aanvalspartij van hem, en ik hield het lang vol. Voor degenen die dat leuk vinden hieronder het PGN. Bijzonderheden: na de wedstrijd dachten zowel Peter als ik dat 10. ... Ph5 niet zo sterk was. Beter zou bijvoorbeeld 10. ... De8 zijn. Rybka dacht dat ook, maar na een minuutje rekenen kwam toch Ph5 definitief als beste zet boven drijven. Kijk, daar ben ik toch best trots op! Op zet 24 mis ik nog een kans op tegenspel. Extra jammer dat ik het niet zag, want ik had op dat moment een grote tijdvoorsprong op Peter. Had ik nou maar wat langer gedacht denk je dan achteraf... maar ik was misschien al een beetje moegepuzzeld, het was nogal een taktische toestand. Ik speel vervolgens veel te lang door, maar Peter had zo weinig tijd dat ik het nog de moeite vond.

    [Event "ENPS, Interne"]
    [Date "2013.12.06"]
    [Round "13"]
    [White "Peter Hoekstra"]
    [Black "Niek Verweij"]
    [Result "1-0"]
    1. e4 g6 2. d4 Bg7 3. Nc3 d6 4. Be3 Nf6 5. h3 O-O 6. Nf3 b6 7. e5 Nfd7
    8. e6 fxe6 9. Bd3 Nf6 10. h4 Nh5 11. Qd2 Nd7 12. Ng5 Ndf6 13. Qe2 Nd5 14. Nxd5
    exd5 15. O-O-O Nf6 16. h5 Bg4 17. f3 Nxh5 18. Rxh5 Bxh5 19. g4 Bxg4 20. fxg4
    Rf6 21. Qh2 h6 22. Nh3 Qf8 23. g5 Rf3 24. gxh6 Rxe3 (24... Bxh6) 25. hxg7 Qxg7
    26. Rg1 Re6 27. Nf4 Rf6 28. Nxg6 Rf7 29. Nxe7+ Rxe7 30. Qh7+ Kf8 31. Rxg7 Rxg7
    32. Qh8+ Rg8 33. Qf6+ Ke8 34. Bb5+ 1-0

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Spannende partij inderdaad, ingewikkeld! Ik snap 50 percent van de zetten eigenlijk niet.
    Volgens de computer is er niet zoveel aan de hand voor zwart, maar in de praktijk is het lastig, zwart moet een reeks "only moves" vinden. Mijn Houdini geeft bij voorbeeld 15...Lh6 (evaluatie 0.00!), een zet dat moeilijk te begrijpen is!

    Het is interessant te noteren dat 18.Txh5 eigenlijk een blunder is, want wit verliest het initiatief. Na 18.fxg4 Pg3 19.De1 Pxh1 20.Dxh1 moet zwart Dxh7 en Pe6 pareren, terwijl in de partij alleen Dxh7 een dreiging is.

    19..Lxg4 is een menselijk zet,zwart lijkt redelijk veilig te zijn maar ook een blunder volgens mijn engine, dat het onmogelijke lijn suggereerd: 20.fxg4 Tf6 21.Pxh7!! Kxh7 22.g5!! (de pointe, onzichtbaar voor een normale mens, wits aanval is beslissend).
    24...Txe3 schijnt de beslissende fout te zijn ,na 24...Lxh6! 25.Lg5 (only move!) Dc8! staat zwart zelf beter omdat hij het initiatief overneemt, maar ja, dit vinden achter het bord is natuurlijk iets anders.

    Steve

    BeantwoordenVerwijderen
  6. over zet 10, mijn Houdini zegt niet 10..Ph5 of 10..De8 maar negeert wits aanval en speelt gewoon 10...c5 met een plusje voor zwart :)

    Steve

    BeantwoordenVerwijderen