roterende banner

maandag 24 september 2012

Partij Ruud - Steve

Ik ging weer voor een czech benoni opening tegen Ruud. Deze opening is vreemd genoeg niet zo populair. De roemeen Nisipeanu speelt het het vaakst op GM niveau. De laatste keer had Ruud de doorbraak f4 te vroeg uitgevoerd en kwam in problemen omdat hij de controle over het cruciale veld e5 verloor. Opmerkelijk is dat Fritz 13 deze opening niet begrijpt en een voordeel van bijn 1.0 (!) aan wit geeft terwijl de stelling theoretisch goedgekeurd is.

Na 27.Pe6 dacht Ruud dat hij gewonnen stond, veegde plotseling de stukken van het bord weg en kondigde tegelijkertijd remise aan. Een vriendelijke gebaar! Ik was geschockt dat ik de partij zomaar weggaf, maar was niet zeker of ik verloren stond of of ik nog rommelen kon dankzij mij vrije c pion. Volgens Houdini is de stelling nog houdbaar voor zwart na bijvoorbeeld 27...c3 28.Pxf8 Kxf8 29.Txf7 Kg8. Remise was toch de terechte uitslag!
Steve Michel

5 opmerkingen:

  1. Dus Ruud gaf per decreet remise..! Wat zou Piet hier van vinden?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Onze 6-2 overwinning kwam iets moeizamer tot stand dan de einduitslag doet vermoeden. We kwamen weliswaar al snel op 3-0, maar het stond tot ver na elven 4-2. Gelukkig kwam alles goed...

    Tot mijn schrik bemerkte ik net dat ik drie uur heb zitten ploeteren tegen een 1400-speler. Ik heb zelfs glad verloren gestaan. Ik twijfel ernstig aan mijn capaciteiten als schaker. Vrijdag tegen Bas ook al twee keer de meest voor de hand liggende reactie van de tegenpartij over het hoofd gezien. Niet dat ik Bas wil vergelijken met een 1400-speler, althans, dat is een vergelijking waar hij glansrijk uit tevoorschijn zou komen.

    Nu ja, we zien het maar als warmdraaien voor een verder soepel te verlopen seizoen, met vele ratingpunten in het verschiet.

    Niek, kun je nog wel 'vind ik leuk' doen op Feesboek? Zonder gekheid: hoop dat je er snel weer bovenop bent!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik zie alleen maar een leeg bord of een lege rechthoek(view PGN). Moet er nog iets extra's worden binnengehaald op de comp ?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @chiel: gedaan! @Johan: hij doet t gewoon, probeer eens een andere browser of doe een browserupdate. @iedereen: vragen/verzoeken/bijdragen zoals die van Chiel zijn welkom, ik hoor graag jullie wensen

    BeantwoordenVerwijderen