Morgen krijg ik al de uitslagen en standen van Bas, maar nu alvast een korte update van een boeiende avond. De uitslagen van de topborden: Mark won van Theo Bakker, Kees won van Pieter, Johan won van Bas en Sanne won van Amédée. Maar de partij van de avond was weer die van Tony. Hij mocht met wit tegen Martin, die zich had voorbereid op het 'alle-pionnen-op-de-derde-rij-systeem' van Tony. Hij speelde zelf namelijk ook het systeem! Zie de foto:
Toch kreeg Tony het weer voor elkaar om het betere spel te krijgen. Na een boel verwikkelingen vroeg Tony op een gegeven moment na een zet van Martin: “wat heb je gezet?”. Kees zat ernaast en greep kordaat in. Hij zei geagiteerd: “Dat kan je niet vragen Tony!”. Daar bleef het bij voor wat betreft Tony. Maar Martin, altijd in voor een grap, pakte Tony terug. Tony stond beter en had aanval maar veel minder tijd. Ik geloof dat Martin nog 10 minuten had en Tony slechts twee, toen Martin in Tony’s denktijd vroeg “Zeg, Tony, wat heb je gezet?” en hard ging lachen... een paar zetten later stond Tony desondanks geweldig, maar had nog weer minder tijd, nog 23 seconden, en Marin 7 minuten. Tony bood remise aan en deed een zet, Tg6-f6 schaak. Ik voelde dat er wat in de lucht hing en ik begon te filmen. Martin had niet in de gaten dat hij schaak stond, deed een illegale zet en iedereen ging zich er mee bemoeien:
Gerie, kan jij uitleggen wat er hier goed en wat en wat er niet goed ging? In ieder geval had iedereen (vooral ook ikzelf) beter zijn mond kunnen houden..
... later meer ...
Niek PS aan iedereen: pgn van leuke partijen graag opsturen!
Dit klopt denk ik niet. Martin doet een illegale zet na het remise aanbod van Tony. De regelementen schrijven dan toch voor dat je de zet moet terug nemen en - indien mogelijk - met hetzelfde stuk opnieuw een zet moet doen ? Aanraken is zetten. Als dat niet mogelijk is moet er met een ander stuk worden gespeeld. Martin had dus door moeten spelen nadat Tony 2 extra minuten had gekregen.
Johan heeft gelijk. En Huib, het remise-aanbod kwam te vervallen op het moment dat Martin een stuk aanraakte om er mee te zetten. Uiteraard had Martin een reglementaire zet kunnen doen en dan remise aan kunnen bieden :-)
Volgens mij moeten we nog één stapje terug: "Tony biedt remise aan en deed een zet, Tg6-f6 schaak." Dat lees ik in het verslag van Niek. Dat is toch niet een juiste volgorde? Is het dan wel geldig als aanbod? Ik zie ook een sluwe Tony voor mijn geestesoog, die met een juiste timing van het aanbod, de aandacht van de fysieke zet afleidt. Martin mist in alle spanning het beslissende aftrekschaak, waarschijnlijk al eerder in varianten al gezien, maar op het moment supreme vergeten. Aangeraakt is inderdaad zetten. Het remise aanbod was niet geldig. Maar ja, de heren hebben de handen geschud, het leven gaat verder.
Trouwens geweldig om via een filmpje de sfeer van de club nog even te kunnen opsnuiven. Vaker doen, Niek!
...het remiseaanbod komt toch te vervallen op het moment dat het wordt afgewezen? Het is toch niet zo dat iemand 20x 'nee' kan zeggen, vervolgens "ja" en dan toch remise krijgt (alvorens hij gezet heeft).
Huib, dat klopt. Martin wijst het aanbod af door een stuk aan te raken. Tony zat dus niet meer vast aan zijn remiseaanbod en had het dus kunnen weigeren.
Chiel, een speler kan op elk moment remise aanbieden. Officieel moet je inderdaad eerst een zet doen, remise aanbieden en dan de klok indrukken (de nette manier), maar een remiseaanbod op een ander moment is ook gewoon geldig en kan niet worden ingetrokken. Het kan wel worden beschouwd als het hinderen van je tegenstander, maar het remiseaanbod blijft staan. De tegenstander kan natuurlijk wachten met reageren op het aanbod tot er een zet is gedaan door de aanbieder, maar zou ook meteen kunnen accepteren.
Dit klopt denk ik niet. Martin doet een illegale zet na het remise aanbod van Tony. De regelementen schrijven dan toch voor dat je de zet moet terug nemen en - indien mogelijk - met hetzelfde stuk opnieuw een zet moet doen ? Aanraken is zetten.
BeantwoordenVerwijderenAls dat niet mogelijk is moet er met een ander stuk worden gespeeld.
Martin had dus door moeten spelen nadat Tony 2 extra minuten had gekregen.
Mooie historische beelden trouwens.
BeantwoordenVerwijderenMooie uitslag, toch!
BeantwoordenVerwijderen....maar inderdaad, Gerie, is het remiseaanbod, dat in eerste instantie afgewezen was, na een illegale en teruggenomen zet nog/weer geldig?
Fijne neus voor het nieuws, Niek!
Johan heeft gelijk. En Huib, het remise-aanbod kwam te vervallen op het moment dat Martin een stuk aanraakte om er mee te zetten. Uiteraard had Martin een reglementaire zet kunnen doen en dan remise aan kunnen bieden :-)
BeantwoordenVerwijderenVolgens mij moeten we nog één stapje terug: "Tony biedt remise aan en deed een zet, Tg6-f6 schaak." Dat lees ik in het verslag van Niek. Dat is toch niet een juiste volgorde? Is het dan wel geldig als aanbod? Ik zie ook een sluwe Tony voor mijn geestesoog, die met een juiste timing van het aanbod, de aandacht van de fysieke zet afleidt. Martin mist in alle spanning het beslissende aftrekschaak, waarschijnlijk al eerder in varianten al gezien, maar op het moment supreme vergeten. Aangeraakt is inderdaad zetten. Het remise aanbod was niet geldig. Maar ja, de heren hebben de handen geschud, het leven gaat verder.
BeantwoordenVerwijderenTrouwens geweldig om via een filmpje de sfeer van de club nog even te kunnen opsnuiven. Vaker doen, Niek!
Sander,
BeantwoordenVerwijderen...het remiseaanbod komt toch te vervallen op het moment dat het wordt afgewezen?
Het is toch niet zo dat iemand 20x 'nee' kan zeggen, vervolgens "ja" en dan toch remise krijgt (alvorens hij gezet heeft).
Huib, dat klopt. Martin wijst het aanbod af door een stuk aan te raken. Tony zat dus niet meer vast aan zijn remiseaanbod en had het dus kunnen weigeren.
BeantwoordenVerwijderenChiel, een speler kan op elk moment remise aanbieden. Officieel moet je inderdaad eerst een zet doen, remise aanbieden en dan de klok indrukken (de nette manier), maar een remiseaanbod op een ander moment is ook gewoon geldig en kan niet worden ingetrokken. Het kan wel worden beschouwd als het hinderen van je tegenstander, maar het remiseaanbod blijft staan. De tegenstander kan natuurlijk wachten met reageren op het aanbod tot er een zet is gedaan door de aanbieder, maar zou ook meteen kunnen accepteren.
Jongens, het is nu zondagavond, het filmpje staat nu twee dagen online, en het is al 51 keer bekeken! Leuk hoor, zulke goede kijkcijfers.
BeantwoordenVerwijderenNiek