roterende banner

donderdag 4 april 2019

ENPS 5 verliest eervol

Het vijfde achttal heeft eervol verloren van topteam De Raadsheer 2. De ploeg beperkte het verlies tot 5-3 en scoorde twee volle punten en twee remises.

Een prachtige prestatie leverde Gerben Wieldraaijer door aan het eerste bord de geduchte Jack Smith te verslaan. In een een pionneneindspel met wederzijds een paard voerde hij zijn vrijpion onverstoorbaar naar de overkant. Een mooie scalp, want Jack is hard op weg naar het clubkampioenschap van De Raadsheer.

Al even verdienstelijk was de overwinning van invaller Allard de Liefde op houwdegen Arnold Smallegoor. Een ingewikkelde tactische slagwisseling leverde hem een dame op.

Adrienne Cramer en Gerard Visser bereikten remise. Om een angstgegner te vermijden had Adrienne invaller Wijnand Wortelboer met de haar eigen onweerstaanbaarheid verzocht met haar van bord te ruilen. Onder lichte aandrang van zijn teamcaptain, die het voordeel van een tactische opstelling onderkende, stemde Wijnand toe en offerde zich op aan het tweede bord. Een verraderlijke aftrekaanval kostte hem een toren. Adrienne dwong aan het laatste bord remise af met eeuwig schaak. Gerard speelde de langste partij van de avond. Hij moest een loperpaar en een toren op de zevende rij bestrijden en zag zijn inspanningen beloond met een half punt.

Het scoreverloop had de Raadsheren licht ongerust gemaakt. Halverwege de avond stond het 2,5-2,5: duidelijk niet helemaal wat ze in gedachten hadden gehad. Ze slaagden er echter in de wedstrijd naar zich toe te trekken.

Haydar Kilinc was in een vroeg stadium op dwaalsporen geraakt en probeerde hardnekkig er het beste van te maken. Tegen de trefzekere Rinus Koevoets moest dat mislukken. Martin Jones maakte het zijn tegenstander lastig, maar kreeg uiteindelijk een aanval op de koningsvleugel over zich heen die een paar lichte stukken terugwierp op de achterste rij, waar zij de bewegingen van koning en torens belemmerden. Hij moest opgeven. Daan Poldermans was uit een Italiaan terechtgekomen in een eindspel met ongelijke lopers, een pion minder en 1 minuut op de klok, tegen zijn tegenstander 10. Dat ging mis.

Het is jammer dat het vijfde De Raadsheer 2 geen matchpunt heeft kunnen ontnemen. We hopen van harte dat onze clubgenoten van het derde morgenavond Amsterdam West 8 verslaan, zodat zij in de race voor het kampioenschap blijven en wij aan degradatie ontkomen.

Victor, 4 april 2019

De Raadsheer 2       – ENPS 5              5 - 3
Jack Smith           – Gerben Wieldraaijer 0 - 1
Hans Radder          – Wijnand Wortelboer  1 - 0
Wim Postema          – Daan Poldermans     1 - 0
Rinus Koevoets       - Haydar Kilinc       1 - 0
Harmen van der Ploeg – Martin Jones        1 - 0
Douwe-Jan Veltheer   – Gerard Visser     0,5 – 0,5
Arnold Smallegoor    – Allard de Liefde    0 – 1
Rob van Slooten      – Adrienne Cramer   0,5 – 0,5 

1 opmerking:

  1. Deelt ENPS bij de ledenvergadering ook prijzen uit voor de beste verslaggever van het jaar? Ik stem op Victor!

    BeantwoordenVerwijderen