roterende banner

dinsdag 13 maart 2018

Johan redt

Vijfde achttal verovert belangrijk matchpunt

Ons vijfde achttal heeft in een verbeten gevecht een gelijk spel weten te boeken tegen het sterke derde achttal van Fischer Z. We zetten daarmee een flinke stap weg uit de degradatiezone. Johan van der Maas (1648) was de held van de wedstrijd in Cafe Batavia. Hij won van Lucie van der Vecht (1846).

Fischer Z 3 is op papier de sterkere ploeg. Hun vier middelste borden hebben ieder zo'n tweehonderd elopunten meer dan de onze. Maar het team kon de ratingpunten niet verzilveren. Wel gaven vanaf de opening twee borden reden tot verontrusting. Johan kreeg een furieuze koningsaanval te verstouwen die hem de dame kostte tegen een toren en een stuk. Eerlijk gezegd gaf ik geen cent voor zijn kansen. Invaller Rob Lange nam zijn Caro-Kan iets te optimistisch op en moest zich een partij lang verdedigen tegen een aanval van de witte loper en dame op Pd7.

De andere borden gingen tenminste gelijk op of lieten kansen voor ons zien, zoals bij Ronald Post. Marco Wielemaker en Daan Poldermans kwamen als eersten met hun tegenstanders remise overeen. Daarna moest Rob de vlag strijken en bereikten Martin Jones en Albert de Roo remise. 3-2 in het voordeel van de tegenstander.

De drie resterende partijen gaven hoop. Invaller Gerard Visser speelde de hele partij actief, maar was in een viertoreneindspel beland waarin hij een slechte loper had tegen een zwart paard. Om een of meer pionnen te winnen ruilde zijn tegenstander paard tegen loper, waarna een bloedstollend eindspel ontstond met wederzijdse vrijpionnen. Ronald had met een aanval van de zware stukken op de onderste rij twee vrijpionnen op de damevleugel verworven.

En Johan...Johan was overeind gebleven onder het geweld van zijn tegenstander. De dames en een stel torens waren van het bord. Hij had nu een stuk meer, maar een pion minder, toen twee pionnen minder, toen weer een pion minder... En de overgebleven stukken van zijn tegenstander oefenden flinke druk uit op de zwarte stelling. Maar Johan wist zich nauwkeurig spelend los te werken en een van zijn laatste pionnen naar de overkant te dirigeren. Een buitengewoon belangrijk punt, dat de stand op 3-3 bracht. En een spectaculaire revanche voor zijn ongelukkige nederlaag in de vorige wedstrijd.

Daarna was het Ronalds beurt om al even nauwkeurig zijn vrijpionnen tot gelding te brengen. De gelijkmaker was binnen. Jammer genoeg trok Gerard daarna aan het kortste eind in de pionnenrace waarin zijn partij was uitgemond. Maar een gelijk spel is en blijft een mooi resultaat tegen deze ploeg.

Victor, 13 maart 2018

Fischer Z 3       – ENPS 5          4 - 4
Arie van der Mark  1815 - Marco Wielemaker  1758 0,5 – 0,5
Henk van Ginkel   1823 – Ronald Post    1819  0 - 1
Elwin Boonstra   1721 - Daan Poldermans  1557 0,5 – 0,5
Lucie van der Vecht 1846 - Johan van der Maas 1648  0 - 1
Gijs Markus     1630 – Gerard Visser   1457  1 - 0
Jaap Snoep     1712 - Rob Lange     1384  1 - 0
Alfred Ranzijn   1532 - Martin Jones    1498 0,5 – 0,5
Bas Beekhuizen   1492 - Albert de Roo   1591 0,5 – 0,5

2 opmerkingen: