roterende banner

maandag 12 maart 2018

ENPS1 - Amsterdam West 3 5½ - 2½

Meestal houdt men de opstelling voor een externe wedstrijd vooraf angstvallig geheim i.v.m. een eventuele voorbereiding van de tegenstander; zo niet in het treffen afgelopen vrijdagavond in de Vredeskerk tussen ENPS 1 vs Amsterdam West 3. Er waren maar liefst twee gevalletjes van matchfixing (legaal!).
Op bord 1 Jeroen van den Berg tegen Tom Bottema, alsmede op bord 4 Peter Hoekstra met wit tegen Jan Winsemius. Zij wilden juist graag tegen elkaar spelen en zorgde er voor dat dat ook zou gebeuren.
Magnus tussen twee helden
Tom en Jeroen kennen elkaar al lang en hebben in de afgelopen maand januari drie weken lang top schaak georganiseerd in Wijk aan Zee, Tom dienstdoende als perschef met elke dag mooie en interessante interviews na elke ronde met de beste schakers ter wereld, Carlsen, Giri, Mamediarov. En Jeroen als zijnde de toernooidirecteur.
Verder spelen zij ook al jaren bij de Amsterdamse vriendenclub SamenOpPadSpelenWijEenPotjeSchaak


Peter Hoekstra en Jan Winsemius kennen elkaar ook van ontmoetingen in Wijk aan Zee als deelnemers aan de 4-kampen en een gezellig biertje na afloop. Zij speelden een Siciliaanse opening: 1.e4 c5 2.Pc3 Pc6 3.f4 g6 4.Pf3 Lg7 5.Lb5 Pd4 6.0-0 Pxb5 (Peter heeft veel ervaring met de zwarte zet 6....e6 en heeft daar tegen een paar mooie partijen gewonnen)7.Pxb5 d5 8.exd5 Ph6!?(een interessant voorbereid idee,meestal speelt men 8...a6 9.Pc3 Pf6)9.c4 0-0 (Zie diagram)
Een lange termijn pionoffer met zoals bleek kansrijke compensatie voor zwart. Na op een gegeven moment de draad een beetje kwijt te zijn geraakt kon Peter met een kwaliteit minder het eindspel nog remise houden; knap!
De strijd op bord 1 kwam goed opgang nadat Tom al heel snel zijn koningspaard naar h6 ontwikkelde om even later met f6 een gaatje voor het paard op f7 te maken.Geen opening die je kan zien in de A of B groep van het TATA, maar toch heel redelijk speelbaar. Het was de partij die het laatste nog bezig was en in het verre eindspel verkeerd afliep voor Tom; Jeroen de toernooidirecteur kan dus zelf ook goed schaken!.


Ondergetekende snoepte reeds op de 4e zet de giftige(?) pion op b2 en kreeg daar geen spijt van...Steve Michel,Peter Nitschke en Mark Hecker speelden goeie partijen waar ik alleen op grond van de foto's die Niek maakte op twitter iets over zou kunnen zeggen. Jildo Kalma liep zo te zien tegen kwaliteitsverlies aan en heeft het niet kunnen houden.
Francisco was als eerste klaar met wederom een indrukwekkende overwinning op bord 2 (zie partij vorig artikel)

We staan na deze ronde weer (even) bovenaan,maar dat is een vertekend beeld want Suikertaart 3 heeft een wedstrijd minder gespeeld...het blijft spannend.
Aran

4 opmerkingen: