roterende banner

maandag 11 mei 2015

Vrijdag groot snelschaakfeest

De oude Klaas
Vorig jaar was het snelschaaktoernooi van ENPS op een ongelukkige avond tussendoor georganiseerd en waren er maar 19 deelnemers. Daarom heeft het bestuur dit jaar besloten deze avond aan het eind van het seizoen te organiseren en dat is komende vrijdag. We willen dat het een groot feest gaat worden en dat er HEEL VEEL ENPS-ers komen. Dus ook die mensen die alleen extern spelen, laat je zien en doe vrijdag mee. En het allerliefst hoop ik dat ook Tony gaat komen, ik heb hem erg gemist dit seizoen.
De strijd vindt allemaal op 1 avond plaats. Er zijn eerst groepsfases en daarna finalerondes. Er wordt gespeeld volgens het doorschuifsysteem: 1 speler blijft als ankerpunt zitten en de anderen schuiven rondom hem langs de borden bij elke volgende ronde.

Dit jaar zijn er natuurlijk nieuwe kanonnen die voor de titel zouden kunnen strijden met maar liefst vier nieuwe 2000+ spelers. Het toernooi kan daardoor sterker zijn dan ooit. Wie zal de volgende zijn in het illustere rijtje van snelschaakkampioenen van ENPS? Een avond knallen en je hoort in het volgende rijtje:

Bert in 2006 kampioen
1938-1997 60x Klaas Mastenbroek (klopt dit Bert?)
2006 Bert Wijghel
2007 Bert Gijsbers
2008 Ben de Leur
2009 Ben de Leur
2010 Ben de Leur
2011 Peter Nitschke
2012 Sanne Visser
2013 Stefan Lehman
2014 Kees Bakker
2015 ?????

Enige citaten uit de verslagen van vroeger:
2006: Winnaar Bert kreeg een fles port als prijs
2008: Gisteravond werd voor de finale van de snelschaakcompetitie ruim een uur vergaderd. Er waren 17 man en we bespraken de toekomst van de club. Er werd gediscussieerd óf het nou slecht gaat met de club en zo ja hoe slecht. Kampioen Mark deed het goed maar liet teveel punten liggen. Kees en Ben eindigden gelijk bovenaan en de barage leverde Ben als winnaar op.
Ben: 2008 t/m 2010
2009: net als vorig jaar moest Ben er hard voor knokken en scheelde het zeeer weinig. Er was ook weer een barrage nodig, deze keer tegen clubkampioen Mark Hecker. In die barrage werd gespeeld tot er een winnaar was. Mark kwam 3-2 voor, maar afgesproken was dat er een even aantal partijen gespeeld moesten worden ivm met de zwart-wit verdeling. In die zesde partij kwam Mark een loper voor maar wist toch nog te verliezen. Ben won tenslotte met 5½-4½
2010: Het snelschaken bij ENPS werd gisteravond een zooitje. Maar het was wel erg gezellig.
De opkomst was boven verwachting: 21 man. Uiteindelijk werd besloten dat ieder een keer tegen elkaar zou spelen via een doordraaisysteem rond een ankerpunt. Probleem was dat we met 21 oneven waren, en dat probleem werd niet adequaat opgelost: Wie tegen het ankerpunt had gespeeld, kreeg eerst een ronde vrij. Een blunder! Na 17 ronden staakten we de strijd.
Hoera!
2011:De goede prestatie van Sanne valt op, hij stond zelfs na 6 ronden ongedeeld bovenaan! Een slechte finish van 0 uit 4 deed hem weer terugvallen.. Als Sanne zo doorgaat wordt hij snel een van vaste topspelers van ENPS! En het werd dus geen tripple voor Mark Hecker. (Peter N won).
2012: Ik (reporter Niek) speelde zelf ook een zeer belangrijke rol in het toernooi, en wel door idereen een goed gevoel te geven. Mijn score was zo slecht dat geen van de anderen het voor elkaar kreeg op een minscore te eindigen.
De huidige kampioen
2013: Zelden was er zo'n goed georganiseerde, zo'n drukke en zo'n gezellige avond als afgelopen vrijdag 24 mei. Voorzitter Rimme stak in een toespraak aan het begin van de avond de loftrompet op onze cupoverwinnaars en bood namens de club voor de rest van de avond alle consumpties gratis aan......Voor Mark Hecker waren de druiven zuur, hij stond in de allerlaatste ronde op het punt te winnen van Kees, maar hij liet zijn koning slaan op het moment dat Kees nog maar twee seconden op zijn klok had!
2014: Daarna begon het snelschaken. Voor een aantal clubleden niet hun favoriete cup of tea, Steve kwam binnen, zuchtte drie keer heel diep en zocht vervolgens de frisse buitenlucht weer op. Tijdens het snelschaken waren er alvast redelijk wat biertjes doorheen gegaan, dus de analyse was super gezellig en gaf een mooi tintje aan de avond.
2015: Een overweldigende opkomst.......

Tot vrijdag
Pieter

6 opmerkingen:

 1. Tering, ben ik een keer snelschaakkampioen geweest? Ik kan me er niks van herinneren. Snel m'n cv updaten....

  Sanne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Stja kan die Visser eindelijk iets goeds op z,n cv zetten vergeet ie het !

   Verwijderen
 2. Film over schaken/schakers.
  http://www.imaginefilm.nl/catalogue/item/703-the-dark-horse

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Is er nog iemand komen opdagen vrijdag? Hebben we een nieuwe blitzchamp? Vertel, vertel!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Kan je ook niet verder wat vertellen beste Chiel ! Was wel aanwezig maar niet zo helder ! Volgens mij was de enige deelnemer die niet dronken of stoned was blitzkampioen geworden ,een jongen van 17 jaar,terwijl de gemiddelde leeftijd bij ENPS + 40 jaar is,zijn naam Laurens Schilstra ( het kreng heeft wel 2 schalen met vlammetjes opgegeten,dat weet ik nog wel ! )

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Er waren maar liefst 26 deelnemers, ingedeeld in 4 groepen voor de voorronden: 3 groepen van 6 en een poule des doods met 8 spelers. De eerste 2 van elke groep plaatste zich voor de finale.

  In de finale stonden Arnth, Peter H, Peter N, gast Laurens Schilstra uit Zuketort-Amstelveen, ik (Steve), neef lid Gerrie, Mark en Kees. Er moet wel vermeld worden dat Kees zich op een heel dubieus manier heeft gekwalificeerd: Hij kon niet op tijd opdagen en miste de voorronden maar mocht toch van wedstrijdleider Pieter O voor Ronald, die zich reglementair voor de finale had geplaatst, invallen.

  Kees kon zijn titel dit jaar niet verdedigen want Laurens Schilstra won uiteindelijk, gefeliciteerd Laurens! De eindstand weet ik niet, misschien komt het nog.

  BeantwoordenVerwijderen