roterende banner

zaterdag 2 mei 2015

Interne ronde 14

Johan was oneven en maakte noties
voor het verslag.
Het was qua opkomst één van de rustigste avonden. De partijen gaven echter aanleiding tot veel rumoer. Robin verrijkte de theorie van het Boedapester gambiet (gespeeld door Leo) door met wit op de derde zet deze niet aan te nemen i.p.v. 3. dxe5 speelde hij 3. e3. Na afloop werd dit nieuwtje dan ook door velen hartstochtelijk en vooral Steve geanalyseerd. Mark paste voor het eerst van zijn leven k.i. toe, Har werd het slachtoffer. Er volgde afruil waarbij Marks koning de pionnen van har opat. Bas en Jan kwamen in een toren eindspel, een pion van bas stond de gehele partij gevaarlijk op f6, voldoende voor de winst was het echter niet. Duck tegen peter H kon zijn loper niet meer uit een penning halen waardoor hij eigenlijk een stuk achterstond. Bij de partij van Theo en Tom K de G viel op dat beide spelers lang rokeerde, Theo wist met een combinatie een stuk te winnen via ik meen een "octopus" veld. (Paard op zesde rij, middelste vakken, bestrijkt dan maximum aantal velden op vijandelijk gebied) Albert zorgde voor de verrassing van de avond door Peter N op de rand van de afgrond te brengen, al vroeg in de opening won hij een pion en later nog 1. Dat ging echter ten koste van zijn ontwikkeling waardoor Peter sterk terug kwam en remise kon forceren via een dreiging op de koning. Laurens en Daan speelden Pirc Laurens viel wel aan over de h lijn maar het evenwicht werd niet doorbroken. Roeland speelde het agressieve Morra tegen Victor maar ontwikkelde zijn loper te tam, deze tegenstrijdigheid en doordat zijn loper na een combinatie ongedekt stond werd hem teveel.
Stond Steve verloren? Bekijk
het hieronder zelf!
De spannendste partij was die van Ron tegen Niek. Niek 's stukken stonden lang actiever en Niek viel verwoed aan. Hij verloor echter een pion en kwam in een toreneindspel terecht. Zoiets hoeft niet fataal te zijn, Niek moest echter met alleen een toren een vrijpion met koning tegenhouden. Daar is geen beginnen aan. Steve's partij tegen Tom A stond al snel on-line, mogelijke stimulans voor deze snelle publicatie was dat ik dreigde te schrijven dat Steve na zijn 20e zet verloren stond. Door deze winst staat Steve meer dan 60 punten los van de rest en kan hem weinig meer gebeuren.
Johan van der Maas

Partijen - Ranglijst - Scores per speler - Kruistabel

Steve analyseert zijn partij tegen Tom Anthonie. Tom bood onze voormalige en aanstaande kampioen knap weerstand, petje af!

UPDATE zondag 3 mei, nav de commentaren:

8 opmerkingen:

 1. Correctie: na 21...Ld5 gaat zwart een pion winnen, niet verliezen. Wanneer heb ik ik verloren gestaan Johan?? :)

  Leuk verslag. De partij tussen Ron en Niek vond ik ook het spannendste maar ik had echter het gevoel dat Ron de hele tijd beter stond, Niek had zwakke pionnen en velden aan de damevleugel en dit bleek fataal. Misschien wordt deze partij ook gepubliceerd?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat je zelf al aangaf na 20. f5 kan wit de boel compliceren met 21. f4 . Winst is er toch niet zie ik nu. Ben wel benieuwd of Niek in het toreneindspel een remise kans heeft gemist.

   Verwijderen
  2. Ik heb misschien een klein kansje gemist. Na 51 a5 (?) loopt mijn nadeel van 1,5 terug naar 0,75 als ik Kc6 had gespeeld. Maar ik weet niet of dat een echte remise kans was.

   Verwijderen
  3. Voortaan niet zo bang zijn voor een paard op b5, maar aan je eigen pluspunten in de stelling denken. Na cxd5 heb je volledige controle over het centrum wat al een duidelijke plus zou moeten opleveren. De extra bonus is nog eens de zwakke opstelling van de witte damevleugelpionnen (a4,b3 en c2 ) wat de stelling nog meer pluspunten oplevert. Ik kwam op het moment voor cxd5 kijken, even later keek ik weer en stond je zomaar een pion achter.

   Verwijderen
  4. Helemaal waar Peter, ik zie het nu ook. Maar ja da's achteraf he... boehoe ;-(
   Ik zal voortaan nooit meer bang zijn voor paarden op b5.

   Verwijderen
 2. Ik dacht echt wel een tijdje beter gestaan te hebben hoor. Maarja dat denk ik altijd. Eigenlijk wilde ik 'm vergeten die partij, maar nu heb ik wat te bewijzen Steve! ik zal hem morgen invoeren er wat over vertellen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooie strijd. Ik zag inderdaad weinig van de opening, ik dacht dat Ron een comfortabel plusje had na 16...Pxd5?!, ik zag niet genoeg compensaties voor je zwakte velden c5 en c6.

   Verwijderen
 3. Johan is trouwens goed bezig de laatste dagen, hij schreef ook al een artikel (een draak van een partij) op de website van Caissa!

  BeantwoordenVerwijderen