roterende banner

zondag 17 mei 2015

Laurens Schilstra snelschaakkampioen ENPS

Om 8 uur waren er 26 enthousiastelingen aanwezig, voor zo ver ik weet een record. Naast de personen die regelmatig de interne bezoeken was Ronald Post er, Gerie was gekomen en ook Laurens Schilstra was uitgenodigd, 17 jaar oud en misschien toekomstig lid.

Winnaar Laurens Schilstra, op de foto vorig jaar tegen Bert
Bas en ik deden de indeling en met behulp van het doorschuifsysteem en een handig spreadsheet hadden we het goed voorbereid, maar de praktijk is toch weerbarstig. Er waren 3 poules van 6 en 1 poule van 8 en er was beloofd dat de eerste twee zich zouden plaatsen voor de finaleronde. Dat is natuurlijk een beetje oneerlijk voor de groep van 8, maar ja wat kun je? We hadden de spelers op elo verdeeld over de poules en hadden aan de poule van 8 twee niet heel sterke spelers toegevoegd, zodat de sterkere spelers toch een even grote kans hadden op een finaleplek. Maar wat te doen bij een gelijke stand? Een barrage dan maar. En laat dat nou net in de poule van 8 gebeuren, waarop de poules van 6 toch al moesten wachten! Om hoeveel partijen dan? Eentje dan maar anders kost het wat veel tijd. En bij remise? Tsja dan de speler met de laagste elo maar. Sanne en Gerie moesten spelen en Sanne verloor.

Dan was daar nog het geval Kees, de kampioen van vorig jaar. Kwam hard terug rijdend naar Amsterdam van een bruiloft en was te laat voor de poule fase. Ronald Post wilde zijn plaats in de finalepoule afstaan, laten we dat toe? Het is ook natuurlijk ENPS, dus het werd toegestaan. De finalepoule was interessant met Steve, Peter N, Peter H, Kees, Gerie, Arnth, Mark en de nieuweling Laurens Schilstra. Lange tijd was het spannend en waren er vele kanshebbers. Het zat Laurens niet tegen in de laatste twee ronden en hij won het toernooi. Maar is geen lid, dus kan dat dan? Op de gedeelde tweede plaats waren Peter H en Arnth geeindigd. Ik stelde een barrage voor van twee partijen, maar Arnth had daar weinig trek in. De eerste partij werd toch gespeeld en toen Arnth zijn koning verplaatste naar een aangevallen veld en dus onreglementair verloor, gaf hij ook de tweede partij zonder te spelen op. Dus Peter H is van de aanwezige leden kampioen geworden.

De avond werd nog opgevrolijkt door twee vriendinnen van Sanne en de vlammetjes van Bert. Het was wat mij betreft een superleuke en gezellig avond. In het spreadsheet staan alle uitslagen.

De komende vier weken is er zomerschaak bij ENPS: een les/lezing van een uur en dan een partij met een uur bedenktijd pp. Aanvang van de les gewoon om acht uur. Komende week zal Kees de les doen en de week daarna het bekende koppel Steve/Ron. En langzaam op naar de apotheose, de bekerfinale op 26 mei. De data van de rapidcompetitie heb ik ook op de SGA site zien staan. Dus nog genoeg te beleven in de komende maand.

Pieter

2 opmerkingen:

 1. PS Sanne geloofde niet dat hij ooit snelschaakkampioen was, maar moet toch maar terugkijken naar het verslag van 1 juni 2012. Ik neem aan dat daarin de juiste kampioen werd genoemd.
  Verder heb ik Tony nog gebeld of hij mee wilde spelen, maar het lukte niet. Het gaat wel goed met hem, hij is hard aan het werk en heeft daardoor minder tijd om te schaken, maar hoopt volgend seizoen weer te komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wat goed dat tony er volgend jaar weer bij kan zijn!
  Overigens is het thema van aankomende vrijdag: de vork

  groet,
  Kees

  BeantwoordenVerwijderen