roterende banner

zondag 28 september 2014

Verslag eerste bondswedstrijd van ENPS

ENPS - RSR Ivoren Toren 2

Heel lang dachten we er al aan, 27-9 was de dag, ons debuut in de KNSB competitie. Zouden we er MP aan over houden?
Wat niemand had gezien, het was eigenlijk een verjaardags feestje. We waren jarig! 78 jaartjes oud inmiddels. Helaas waren de verder vriendelijke Rotterdammers niet zo van cadeautjes. Behalve dan cadeautjes voor de gemeente Amsterdam, ze waren met 6 auto’s. Heeft zeker 100 EURO aan parkeergeld gekost.
Op onze verjaardag kregen we met dat mooie weer, ook aardig wat supporters op bezoek.
Rotterdamse kalligrafie
We hadden natuurlijk Mieke en Bert voor de broodjes/tosti’s, heb Albert, twitteraar Niek, wedstrijdleider Sander, E2 spelers Arnth en Tom gezien. Maar ook Johan, Dirk, Theo, Victor en Jan (zal vast nog wel iemand missen)
We speelden de eerste ronde t/m bord 6 “op rating”. Pieter wilde graag zwart
Opstelling, nieuwkomer Aran, Peter H, Steve, Peter N. Mark, Kees, Pieter en Erik.
Als eerste was eigenlijk klaar, Mark. Hij had Lxh7 niet optijd gezien. Hij kon eigenlijk gelijk opgeven, maar ploeterde nog wat uurtjes door. Het bleef voorlopig nog 0-0.
Via Steve kregen we het matige bericht dat hij vond, dat alle zwart spelers slecht stonden (Aran, Steve, Mark en Pieter) Bleek gelukkig niet helemaal waar te zijn, want Aran sloeg in het verre middenspel toe. Met dank aan het hele nuttige verdedigende paardje op f8, het beestje was hard nodig! 1-0
ENPS staat voor in de KNSB! Yessssssss
Heel lang konden we hier niet van genieten. Pieter werd in de eindfase van de opening vervelend aangepakt. Kon daar eigenlijk nooit meer van herstellen. 1-1
Erik deed iets niet helemaal goed in de opening. Hij had een dubbelpion, een pion minder, maar wel het loperpaar. Na heel wat uurtjes hielp het loperpaar om wat spel te krijgen. Was voldoende voor remise. 1,5-1,5Hoewel Mark niet gelijk mat ging…. Was het uiteindelijk toch niet te redden.
1,5 – 2,5
Bij Kees was alles dichtgeschoven. Uiteindelijk zat er slechts remise in. Hoewel… de tegenstander dacht dat Kees ergens de dame had kunnen winnen… Was dat zo? 2-3
Nog 3 partijtjes over, Steve stond de hele tijd slecht (pion achter) maar leek wat tegenspel te hebben, Peter H had een soort van aanval. Maar de tegenstander een setje lopers richting gedeelte koningstelling waar ooit pionnen stonden. Peter N had inmiddels een gewonnen stelling, maar moest er met weinig tijd nog wel voor spelen. 4-4 leek nog te kunnen.
 2-4. Bij Peter H werden de lopers toch heel vervelend. Uiteindelijk kwam hij in een slecht eindspel terecht. Eeuwig schaak wellicht…. De koning kon uiteindelijk ontsnappen naar h6. 2-5 Hadden we nog Peter N, hij speelde aan onze kant een prima partij. Na veel gedoe kwam hij in het verre middenspel op veel voordeel. Ergens koos hij niet de beste voortzetting, het werd helaas weer een partij. In het verre eindspel ging het uiteindelijk mis 2-6. Sneu want Peter had meer of veel meer verdiend!
Het tegenspel bij Steve viel tegen, want ook de tegenstander mocht zetten doen. Ging dus niet
Na afloop met een klein groepje, toch heel vrolijk naar de Thai gegaan, lekker gegeten zou ik zo zeggen!
Een aantal gingen daarna nog naar de Laurierboom…. Latertje werd het hier en daar vrees ik!

Beste mensen, we hebben verloren, maar het is slechts een schrammetje. Volgende wedstrijd is onze verste uitwedstrijd, Arnhem.
We hebben wellicht een enkel plekje voor een supporter in de auto. Dus als je mee wilt… meld je dan bij mij aan!

Ronald
 na 28.f5
Peter Torczynski - Aran Kohler
1. d4 Nf6 2. c4 e6 3. Nc3 d5 4. cxd5 exd5 5. Bg5 c6 6. e3 Be7 7. Bd3 O-O 8. Qc2 g6 9. Nge2 Nh5 10. Bh6 Re8 11. h3 b5 12. g4 Ng7 13. Ng3 Na6 14. Qd2 Ne6 15. O-O-O Qa5 16. Kb1 b4 17. Nce2 c5 18. dxc5 Naxc5 19. Bc2 Bf6 20. Nd4 Nxd4
na 30.Lf6
21. exd4 Ne6 22. Be3 Ba6 23. h4 Rac8 24. h5 Bc4 25. b3 Ba6 26. hxg6 hxg6 27. f4 Rc3 28. f5 (diagram links) Nf8 29. Bg5 Bxg5 30. Qh2 Bf6
(diagram rechts) 31. g5 Rxc2 32. Qxc2 Bxg5 33. fxg6 fxg6 34. Rdg1 Rc8 35. Qd1 Rc1+ 36. Qxc1 Bxc1 37. Rxc1 Bd3+ 0-1

8 opmerkingen:

  1. Alle supporters en speciaal de cateraars Bert en Mieke, organisatoren Ronald en Sander, twitteraar Niek enorm bedankt. Door jullie was het toch een geslaagde dag. Ik heb zowaar nog twee biertjes inde Laurierboom gedronken en wat partijen geanalyseerd. We kwamen tot de conclusie dat ik, Peter, Steve en Marc allemaal ondermaats hebben gepresteerd. Waar het aan ligt weten we niet, maar we kunnen en moeten beter volgende keer. Ondanks deze teleurstelling gaan we er volgende keer helemaal voor. En het zal altijd ondanks de nederlaag een speciale dag blijken te zijn geweest.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jammer van het resultaat maar het was wel een gezellige zaterdagmiddag & avond.
    Ik zelf was niet tevreden over mijn spel en dan voornamelijk over de middenspelbehandelig waar ik een paar tempi verloor door een profylactisch zetje teveel. Na totaal (-10) verloren te hebben gestaan heb ik tot overmaat van ramp ook nog wat opgelegde kansen op remise gemist. Dit zou misschien teveel van het goede geweest zijn.
    Mark had een zware dag en zal niet zo vaak meer al te snel kort rokeren als er een loper op h7 gericht staat. De stelling na het loperoffer was welliswaar heel goed voor wit maar hij nog wel heel wat te bewijzen. Hij deed het volgens miij ook niet goed waarna Mark volgens mij een makkelijke remise had kunnen bereiken.
    Na Dg4 had Mark gelijk op e5 (paard d7) kunnen slaan waarna Dg3- Kh5 Dh3-Kg6 Dg3 de remise binnen is. Een poging om nog te winnen loopt niet goed af door de vele stukken van zwart die toch nog actief staan. Dd3+ was veel nauwkeuriger geweest van de tegenstander waarna hij zijn voordeel vasthoudt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Aran heeft de eer van de club gered gisteren, mooie partij! 31.g5 was fout, 31.fxg6 is remise volgens de computer: 31...fxg6 (31...Pxg6 komt op hetzelfde neer) 32.Lxg6 Pxg6 33.Dh7 Kf8 34.Dxg6 met een vrij chaotische stelling maar Houdini's beoordeling is 0:00!

    Ik heb zelf gisteren echt slecht gespeeld. Ik ben te creatief geweest in de opening en stond verloren na zet 10. Ik dacht een pion alleen maar tijdelijk te offeren maar ik kreeg hem nooit terug. Ik kwam toch redelijk goed terug in de partij met een eindspel met Damen, Torens en ongelijke lopers en probeerde tegenspel te creëren tegen de zwakke pionnen van mijn tegenstander. Dat deed ik niet nauwkeurig genoeg, in de analyse bleekt dat ik taaier had kunnen verdedigen. Toen ik dacht dat ik eindelijk mijn pion terug kon winnen wordt mijn koning in een matnet gevangen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het was best spannend daarom deed ik het rustig aan, misschien iets te rustig. In de analyse leek met mijn tegenstander dachten we dat ik zijn dame kon insluiten, al constateerden we dat het lastig was helemaal zeker te zijn. De computer was glas helder, de dame kan niet worden gevangen, helaas, maar gelukkig ook niets gemist.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het was weer gezellig druk en ondanks de nederlaag hebben de supporters zich volgens mij prima vermaakt. De broodjes en tosti's waren lekker en een heel goed idee! Ik had, op het gebruikelijke praatje aan het begin na, gelukkig niets te doen en kon dus lekker heen en weer pendelen tussen de speelzaal, de tuin en de laptop met de twitterberichten. Supporters waren er namelijk ook buiten onze speelzaal. Zo heb ik op twitter onder andere Chiel, Marike, Caïssiaan Dennis Breuker (een trouwe volger) en vanuit Chicago Stefan gezien. Stefan is nog steeds een groot fan ENPS, hij was om 6.00 uur opgestaan om onze wedstrijd te kunnen volgen!!

    We heten niet voor niks ENPS, en geen ENS!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hier staat trouwens het verslag van de tegenstander: http://www.rsrivorentoren.nl/nieuws_team2_20140928.htm

    BeantwoordenVerwijderen
  7. En toch, hè, hoe gezellig, betrokken en sportief het ook allemaal was, vind ik het jammer dat we hebben verloren...

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Jammer is een understatement Chiel!

    BeantwoordenVerwijderen