roterende banner

zaterdag 13 september 2014

Steve verslaat Peter N én de tweede ronde

Het was weer een gezellige avond.
Ik speelde vanavond tegen Peter N en hij ging vaak lang in de denktank, ik had dus de tijd om te kijken wat er op de andere borden gebeurde.

Van tijdgebrek heeft Laurens meestal weinig last, hij speelt namelijk vaak zetten a tempo en het pakte vanavond niet goed uit. Sander was dus net als vorige week als eerste klaar maar met een winst deze keer.

Het ging ook vrij snel tussen Pieter O en Har. Pieter kreeg een ontwikkelingsvoorsprong en heeft kennelijk gebruikt van gemaakt. En tussen Albert en Eric. Albert wordt door Eric weggespeeld in een Nimzo­Indische partij.

David tegen Goliath. Goliath won. Leo verloor kansloos van Aran.

Leo-Aran: meer dan 800 Elopunten verschil
Alle partijen van de eerste ronde waren beslist, in ronde 2 kwamen de eerste remises: Jan de V - Dirk en Tom K­ - Theo B. Jan had misschien een plusje dankzij een betere pionstructuur in een eindspel Toren en Paard tegen Toren en Loper. Plus remise voor Tom K ook, hij had lang een ontwikkelingsvoorsprong.

Niek speelde met wit tegen Chiel. Hij was zeer ontevreden met zijn zet h3, een tempoverlies en misschien en positionele fout omdat het zijn zwarte velden verzwakte. Dit zwakte wordt later benadrukt als Niek zijn zwarte loper moest ruilen tegen een paard. Hij had ook een zwakke pion op d3 en verloor. Mooie positionele, technische winst van Chiel.

René­ - Tom B wordt tactisch beslist. René dacht dat hij een pion kon winnen met Lxh6 maar Tom geeft niet zomaar een pion weg en won snel daarna, hoe precies zag ik niet. Wat mij opviel in deze partij waren de notatieformulieren van beide spelers. Tom noteert zijn zetten in het russisch(ik geloof dat Van der Wiel dit ook doet) en René noteert in het engels! Ikzelf noteer in het frans, omdat ik in mijn moedertaal nadenk als ik schaak. Ik heb de formulieren van iedereen gecontroleerd, de rest schrijft gewoon keurig in het nederlands, zelfs Asha.

Ik (Steve) was ook bezig op mijn eigen bord. Ik was blij dat ik Peter N kon verrassen in de opening. Wij hebben al jarenlang een discussie in de Grünfeld, de laatste twee keer verloor ik. Ik speelde een zijvariantje, Pieter dacht lang na en gambiteerde een pion. Hij kreeg echter niet genoeg compensatie voor en offerde een tweede pion, en die had ik volgens de computer niet moeten accepteren want Peter had een kans om terug te komen. Peter lag achter in tijd en de computervariant was moeilijk te vinden. Met het idee om zetherhaling te krijgen door mijn dame aan te vallen offerde hij een derde pion maar overzag dat ik mijn dame kon offeren, met gewonnen stelling.

Bas­-Bert was een lange partij. Engelse opening uiteraard, het was spannend toen Bas zich vergis en twee stukken moest inleveren voor een toren en de rest was techniek.

Jan V heeft gewonnen gestaan heb ik begrepen maar wordt door Mark geswindeld. Eric, Jan en ik discussieerden over de partij en Eric merkte (terecht!) op dat je 3 keer van Mark moet winnen.

Asha­-Robin was een nog grotere swindel. Ik heb de partij met Asha geanalyseerd, Robin speelde te passief en Asha had een goed aanvalsplan bedacht. Toch maakte zij een tactische fout, zij had een cruciale centraalpion moeten verliezen maar dat gebeurde niet. Wat wel gebeurde is dat Robin in totale verloren stelling (halfbord achter in materiaal) zijn laatste poging deed: zijn dame offeren. Asha pakte de dame, Robin mocht mat in een uitvoeren.

Last but not least: Nieuw lid Daan tegen Duck (welkom terug!). De laatste partij van de avond was echt spannend. Daan rokeerde lang, Duck kort en beide gingen in de aanval. Er wordt lange tijd weinig materiaal geruild en dit is een lange partij geworden. Daan stond de hele partij veel achter in tijd, kwam in tijnood en had nog iets van 10 seconden toen Duck sportief opgaf. Hij stond ook verloren, Daan had twee damen gericht op zijn koning en een mataanval.

Tot de volgende week. 
Steve

Partij René - Tom B
1. e4 e5 2. Nf3 Nc6 3. Bc4 Be7 4. c3 Nf6 5. d3 O-O 6. Bb3 d5 7. Qe2 Re8
8. Nbd2 h6 9. h3 Bc5 10. Nf1 Be6 11. Ng3 a5 12. Bc2 Rb8 13. Nh2 Qd7 14. Qf3 Rbd8
15. Bxh6? dxe4 16. Nxe4 Nxe4 17. Ng4 Bxg4 18. hxg4 Nxf2 19. Rf1 e4 20. dxe4 Ne5 0-1

11 opmerkingen:

  1. wat een mooi weetje, ik voel we direct een stuk beter met mijn huidige elo. Steve dank voor je verslag, zeker als je er niet bij bent geweest is het een feest om te lezen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Er is een sleuetlbos gevonden in de speelzaal, is iemand zijn sleutels kwijt?
    Groet,
    Kees
    06-50898290

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Opmerkelijk: in de diagramstellingna 15. Lxh6 vindt de engine 15.. Pb4 de één na beste zet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is inderdaad opmerkelijk. Ik vind de stelling zeer onoverzichtelijk. Is de variant misschien 16. cxb4 Lxb4+ 17. Ld2 Lxd2+ 18. Kd2 dxe4 19. Pxe4 Pxe4 20. Dxe4 en Lf5 met aanval op de witte koning en stukwinst met gxh6?

      Verwijderen
    2. @Tom: 15...Pb4 is inderdaad een spectaculaire zet maar het geeft zwart geen voordeel ! Tjong jonge ik ben 15 minuten op zoek naar een winst geweest...

      @Pieter: in jouw lijn staat de loper niet meer op h6 (17.Ld2) maar jouw variante klopt verder, volgens de computer is de stelling gelijk ook als wit steeds een stuk voor staat. Voor een mens is het erg moeilijk te beoordelen.

      Verwijderen
    3. Steve, je hebt natuurlijk gelijk. Maar het was meer dat ik dacht, nee dat kan niet waar zijn, wit doet Lxh6 en zwart Pb4 en dat is niet eens totaal belachelijk.

      Verwijderen
  4. Ik vind het wel heel leuk dat Chiel bovenaan staat. Toen ik voor het eerst in de schaakwinkel kwam dacht ik dat hij heel erg goed kon schaken. En dat denk ik eigenlijk nog steeds! Nu wordt dat maar weer eens bevestigd. Ik hoop dat hij het lang volhoudt. Hij heeft wel 3 achtervolgers uit het eerste team.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vind het ook leuk voor Chiel dat hij nu bovenaan staat maar ik hoop niet dat hij het lang volhoudt :p

      Verwijderen
  5. Hoe is het trouwens met Klaas Mastenbroek afgelopen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. over Klaas Mastenbroek: http://schaakclub.blogspot.nl/2011/04/klaas-mastenbroek-de-grootste-enps-er.html

      Verwijderen