roterende banner

zaterdag 18 september 2010

22 spelers telde de derde ronde van de interne competitie gisteravond.
Onder wie oude bekenden Bert, Chiel en Martin (leuk dat jullie er weer waren!), nieuwe onbekende Pieter Oldenhof, twee Heckers en twee Mar(k)(c)en.
Toch wel typerend dat Mark van alles het meeste moet zijn.

Dat Mark een een winnaarsmentaliteit heeft kwam gister weer duidelijk naar voren in zijn partij tegen Tony.
In een ingewikkelde stelling met nog drie minuten op de klok voor Tony zette Mark a tempo toen zijn tegenstander uit het zicht was op weg naar de wc. Ik hoop dat hij moet poepen zei Mark.
Snel ging hij weer in een denkhouding zitten in de hoop dat Tony bij terugkomst niet direct door zou hebben dat hij al aan zet was.
Het pakte goed uit en Tony verloor op tijd na lange tijd goed tot beter gestaan te hebben in weer een 1. ..f6 opening. Mark op drie uit drie en nu ongedeeld eerste. (1-0)

Chiel en Marc waren als eerste klaar in een partij met Chiel zijn geliefde 1. f4 snel voordeel kreeg en het makkelijk uitspeelde. (1-0)

Ook Amédée pakte tegen Sander voordeel uit de opening hoewel hij het op drie al beter had kunnen aanpakken: 1. d4 Pf6 2. c4 d5?! en nu is 3. Pf3 gevolgd door 4. e4 sterk. 4. Pf3 is nodig omdat 3. e4 Pf6 en 4. ...e5 minder duidelijk is.
Amédée speelde 3. Pc3 en de partij kwam weer terug in normale Slavische wateren waarin Amédée zich beter thuisvoelde en vrij simpel won. (1-0)

Martin speelde tegen Bert een hele goede partij en won in het Londen systeem (1. d4 d5 2. Lf4) een kwal en de partij. bert gaf tercht op in een stelling waarbij Martin zijn drie overgebleven stukken in de beginpositie stonden. (1-0)

Ik speelde tegen Pieter en kwam goed goed weg met een zwaarbevochten remise. Met wit speelde ik elf zetten theorie in een versnelde draak en stond op zet dertien aangekrant. (schiet lekker op he, die openingen bestuderen) (0.5-0.5)

De mooiste partij van de avond was die van Arjan tegen Duck.
Arjan ontwikkelde zijn stukken klassiek en plantte een paard op e5. na een stukoffer lokte hij zijn tegenstander zijn koning naar het midden en na een tweede stukoffer stond Duck mat met zijn koning op e5 (1-0)


Commentaar Arjan: "Duck heeft flink meegewerkt aan het mat! Pxd4 op de 18e of 19e zet was beter geweest. Gelukkig is Duck geen computer (Bas misschien wel, die keek meteen naar Pxd4) en werd er een mooi mat mogelijk, midden op het bord, met een pionzet."

In Jord-Har kwam Jord aardig uit de opening in een soort konings-indisch maar verloor ongelukkig een toren . (0-1)

Joost pakte de Philidor opening van Roeland bescheiden aan (1. e4 e5 2. Pf3 d6 3. Lb5 waar 3. d4 kritiek is) maar kwam toch snel twee pionnen voor. Na een fout moest hij toch eeuwig schaak toelaten (0.5-0.5)

Nog meer drama was er in Arnaud-Bas. Arnaud heeft al een aantal keren bewezen met wit voor iedereen gevaarlijk te kunnen zijn. Na een flinke fout van Bas maar ook een paar krachtzetten van Arnaud verloor zwart een stuk zonder compensatie. Uiteindelijk blunderde hij het stuk terug en verloor een beetje onverdiend van zichzelf. (0-1)

In Niek-Steve pakte wit de siciliaan nogal apart aan met Lc4 en Pg5. Niek kwam niet slecht te staan en miste zoals hij zelf al liet zien ergens remise.
Steve op twee uit twee. Kijk maar uit Mark! Steve gaat heus niet naar de wc als hij drie minuten heeft. (0-1)

Theo stond tegen Albert de hele partij wat beter maar moest uiteindelijk in remise berusten. (0.5-0.5)

Kees speelde een externe vooruit tegen Joris de Windt (2139) van Wachter 1. Na zetverwisseling kwamen ze in een variant van de draak waarbij Kees een parchtig schijnoffer op f5 om zijn oren kreeg. Zijn tegenstander liet niet meer los en won overtuigend. Na afloop was vooral Mark onder de indruk van de partij " Hij bleef maar goede zetten doen!" (1-0)
Met op het hoogtepunt van de avond 24 ENPS'ers (Ronald kwam ook nog even kijken) was het de drukste avond in tijden.
Als we met dit soort aantallen ook nog een externe wedstrijd thuis spelen komen we misschien wel tafels en materiaal tekort.
Prachtig toch?
Sanne Visser

5 opmerkingen:

  1. ENPS heeft dus zijn eigen Toiletgate! :)

    Over mijn partij tegen Niek: Volgens mij (Ik weet dat Niek een andere mening daarover heeft :)) had ik vroeg gelijk spel met zwart en stond positioneel gewonnen naar de 20ste zet. Wel moest ik mijn stelling nauwkeurig verdedigen, want Niek gooide al zijn stukken naar mijn koning toe!En dat bleek moielijker dan ik dacht. Verdedigen is veel lastiger -en minder leuk- dan aanvallen! Uiteindelijk heb ik geluk dat Niek van mijn foute zet (29...e5) niet wist te profiteren .Leuke partij in ieder geval.

    Steve

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Alweer een mat midden op het bord, het lijkt een trend te worden. Wederom prachtig!
    P. Amstelvliet

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Beste schakers van ENPS

    Hartelijk dank voor de leuke schaakavond die ik afgelopen vrijdag mocht beleven. Ik vond de ontvangst hartelijk en de sfeer uitstekend: een leuke mix van serieus schaken en gezellig. De verslaggeving op deze site vind ik ook heel stimulerend.

    Ik ben van plan lid te worden; kan komende vrijdag niet, maar daarna zullen jullie me regelmatig zien.

    Pieter Oldenhove

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Van harte welkom Pieter,iedereen die punten afsnoept van Sanne is een aanwinst voor de club!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Fijn verslag weer Sanne. Dit is met recht een waardevolle invulling van de rol van intern wedstrijdleider. Zowaar inspirerend. Wie weet ga ik ook weer aan de bak...

    BeantwoordenVerwijderen