roterende banner

zondag 29 november 2009

Verslag Probleem 1 - ENPS 1

Op 26-11 mochten we tegen een andere nieuweling in de promotieklasse spelen. Het verschil was echter dat zij uit de 3e klasse KNSB kwamen en wij uit de eerste klasse SGA.
Voor de competitie dacht ik dat het probleem, net als wij kans zouden hebben om qua rating te degraderen. Een belangrijke wedstrijd dus voor ons. Wij hadden echter al een potje gewonnen, probleem stond met 0 uit 2 gedeeld laatste.
Zoals we weten, het liep allemaal geweldig!
Als eerste was Jan op 6 klaar,
Zie bijgaand potje. Het leek allemaal heel snel te gaan, maar na 2 uur spelen.... waren ze pas op zet 10 of zo. Zorgen om het pionnetje op d5. Ach speel maar na, een model potje siciliaans!


Erik (7) daarentegen had na 5 minuten al minimaal 10 zetten gedaan in een voor hem bekend systeem. Hij leek ook wat initiatief te hebben.... Totdat de tegenstander met de loper op h2 kon inslaan, daarna werd het moeilijk. Pion achter, lopers van gelijke kleur, de tegenpartij de verre vrijpion....
Maar of Erik verdedigde zich geweldig, of de tegenpartij deed iets niet goed.... het werd een zwaarbevochten remise
   1,5-0,5
Bas (5) kreeg remise aangeboden ook Roel (1) kreeg een remise bod.
Beiden leken ooit beter te hebben gestaan dan nu, en remise leek niet gek. Bij Roel pakten we het gelijk, Bas heb ik nog even gevraagd om nog even een kwartier te wachten met spelen want hij had nog zoveel tijd. Gezien de stand van zaken aan de anderen borden pakten we ook bij Bas een halfje
   2,5 – 1,5
Want Mark en Bert stonden beter (tot gewonnen) terwijl Kees verloren leek te staan tegen een van mijn maatjes van het Kroeglopers toernooi, Paul Scheermeijer. Paul werkt vanaf 1993 mee aan dat toernooi! Gerie, Marike en ik overigens vanaf 1992, Paul blijft dus onze beginner! Verder hadden we Peter, een onbegrijpelijke stelling, maar Peter vertelde mij dat ie wel blij was met de witveldige loper ruil een tijdje terug.
Mark haalde het net niet en moest remise toestaan, Bert speelde rustig door en won na een eerste pion, nog een pionnetje of wat tegen een kwaliteit. Het eindpel speelde hij heel overtuigend, vette zege Bert!
   4-2
Kees werd toch niet definitief de nek omgedraaid en spartelde door. Zo zelfs dat ie mede dankzij tijdnood van Paul met een halfje weg kwam! Hiermee werd ie zelfs matchwinner!
   4,5-2,5
Blijft Peter, nou speel die partij maar na maar, het was een overwinning in grandioze stijl. Stond ie ooit verloren na Ld4.... ben eigenlijk wel benieuwd wat of we daar van vinden. In ieder geval was het niet vreemd dat Peter een beetje in tijdnood leek te komen. Maar vanaf het moment dat ie nog iets van 7 minuten had... speelde ie echter wel erg koelbloedig!


Mooi luitjes, dit was een nuttige zege! De degradatiegrens hebben we een eindje achter ons, kunnen we naar boven kijken.... wie weet! Eerst moeten we tegen het sterke Oosten – Toren. Zij hebben wat sterke spelers van de opgeheven schaakclub Donner erbij. Ik denk dat zij de favoriet zijn voor de titel in de promotieklasse.
Maar... ze komen eerst nog bij ons!

1. Zukertort Amstelveen 4 3 5 14½
2. Oosten-Toren 1 3 5 13
3. Caissa 6 3 4 16
4. ENPS 1 3 4 14
5. VAS 3 3 4 11
6. Caissa 7 3 2 8½
7. Laurierboom-Gambiet 1 3 0 11
8. Probleem 1 3 0 9

Echter... ik kijk voorlopig toch eerst even nog naar beneden.
Er degraderen er 2, voor Probleem gaat het moeilijk worden. Maar... Laurierboom is gewoon te sterk om te degraderen. Die komen dus wel terug.
Voor die 2e degradatieplek zijn dus volgens mij nog vele kandidaten.... We hebben zeker nog wat puntjes nodig dus!

Ronald

2 opmerkingen:

  1. Heerlijke partijen, opvallend is dat beide partijen heel thematisch zijn voor respectievelijk de siciliaan en het konings-indisch.

    Knappe overwinning mannen!

    Sanne

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Overigens was Peter de matchwinnaar, ik was als laatste nog aan het spelen, dus die eer komt hem ook nog eens toe.

    BeantwoordenVerwijderen