roterende banner

zaterdag 21 november 2009

ENPS 2 – Caissa 10

ENPS 2 speelde afgelopen vrijdag tegen een team van Caissa, het tiende maar liefst. Dat impliceert dat de 74 sterkste spelers van Caissa (een tiental in de 1e klasse KNSB en nog eens acht achttallen) niet mee mochten doen. Wat houden ze dan nog over, vraag je je af. Toch nog een heel behoorlijk team, ongeveer gelijkwaardig aan ENPS 3. Maar ja, wij stuurden ons voltallige tweede erop af en zagen de wedstrijd dus met vertrouwen tegemoet.

Niettemin was het eerste punt voor Caissa. Theo had een slechte dag en slaagde er niet in het degelijke spel te laten zien dat we van hem gewend zijn. Hierna regende het echter punten voor ons. Ronald was na een slap smoesje op het derde bord beland, waar hij naar ik dacht Tony Lith op een mataanval trakteerde maar het pakte iets anders uit, zij het wel winnend.
Regis speelde nu dus op bord een en hij kwam met een buitengewoon originele torenruil, waarna de twee overgebleven torens dezelfde kleur hadden als zijn overige stukken. 2-1.
Nieks koningsgambiet was Peter van der Werf te machtig. Zijn koning werd na een stukoffer van Niek naar het centrum gedreven en zijn poging de koning te beschermen, mondden uit in stukverlies en nog meer ellende. Zo was het vlot 3-1.
Martin was veel beter dan zijn tegenstander, maar het duurt altijd even voor dat tot uitdrukking komt. De stelling bleef lang gesloten, maar uiteindelijk won Martin wat pionnetjes, kreeg aanval en won met het thema overbelasting een stuk en de partij.
Het beslissende punt werd binnengehaald door Ron, die al zo vroeg een stuk voor stond dat ik hem al voor 1-0 had geteld, maar hij worstelde in het vervolg met allerlei problemen zoals penningen, verdekte dubbele aanvallen en verre vrijpionnen. Alle problemen werden overwonnen en toen de vrijpion op de zevende rij verloren ging, vond Ed Leuw het welletjes en gaf hij toe er nooit in geloofd te hebben. "... al toen hij Ron Heeneman tegenover zich zag." voegden wij er grappend aan toe.
Marco verslikte zich in Wim Suyderhoud, die het evenwicht in de stelling wist te herstellen, toesloeg toen Marco in een vorkje ging staan en daarna geen problemen meer had.
Peter Kersten tenslotte speelde het eindspel tegen oude bekende Huib Vriens op heerlijk subtiele wijze uit. Hij won liefst drie pionnen en maakte Huib zijn overige stukken door ruil afhandig. Toen Huib nog alleen een gelijke loper over had, begon Peter te haperen. Hij ging niet voor simpele promotie, en weigerde zelfs mat in een te geven, waarna Huib zelf maar op gaf, mogelijk uit vrees door drie dames naar e4 of een ander veld gejaagd te worden waarop Peter hem mat wou zetten.

ENPS 2 is gezien het ratingoverwicht in de poule favoriet voor het kampioenschap, maar je moet het nog wel even doen! ENPS 2 heeft nu de volle winst uit twee wedstrijden, maar dat geldt ook voor Tal/DCG 4 en De Raadsheer 3, onze volgende tegenstander op woensdag 16 december. Ik hoop dat we dan weer zo goed op dreef zijn!

ENPS 2 1764 – Caissa 10 1656 6 – 2

Regis Huc 1777 – Hans Uiterwijk 1770 1 – 0
Niek Verweij 1828 – Peter van der Werf 1688 1 – 0
Ronald Post 1889 – Tony Lith 1692 1 – 0
Marco Wielemaker 1777 – Wim Suyderhoud 1676 0 – 1
Peter Kersten 1777 – Huib Vriens 1555 1 – 0
Ron Heeneman 1709 – Ed Leuw 1702 1 – 0
Martin Rekelhof 1684 – Gerold Huter 1583 1 – 0
Theo Bakker 1668 – Pim Zonjee 1586 0 – 1

Bas

In aanvulling van het stuk van Bas hieronder mijn leuke partij van gisteren.
Zwart had volgens Rybka beter gestaan als hij 14. ... Le6! had gedaan ipv 14. ... Pd7.
Daarna had 15. ...Kd8?? direct verloren en 16. ... b6! had een half punt gered.


Niek

2 opmerkingen: