roterende banner

zaterdag 14 januari 2006

Statistieken

In mijn honger naar schaaknieuws (opgewekt door het aanstaande Corustoernooi) zat ik wat in het rond te surfen op het net en kwam ik de volgende geweldige site tegen: http://xaa.dohd.org/rating/. Dit is een site bomvol met statistieken van alle nederlandse schakers en schaakclubs.

Onze club staat op de pagina: http://xaa.dohd.org/rating/clubs.php?club=80014
De leden zijn gesorteerd op speelsterkte, en dat is beter dan de alfabetische volgorde waarop de KNSB de lijsten weergeeft. Onderaan de pagina staat de Elo-historie van de club. Daarop zie je dat we gemiddeld behoorlijk sterker zijn geworden de afgelopen jaren.

Leuk zijn ook de individuele historische Elo-overzichten, ik kijk in zulke gevallen altijd direct naar de ratingprogressie van Kees Bakker, en ook hier (http://xaa.dohd.org/rating/spelers.php?lidnr=7880950&listid=36) zien we een geruststellende stabiele curve over de jaren heen. Die 2000 Elo van Kees, nee, daar maak ik mij inmiddels geen enkele zorg meer over. Die wordt duidelijk niet gehaald.

Ook de categorie onzinnige statistieken is gelukkig vertegenwoordigd. Zo zijn alle nederlandse schakers netjes gesorteerd op geboortedag. Tot mijn verrassing zag ik dat ik mijn verjaardag deel met Ron Heeneman (22 juli) en dat Steve Michel bewijst uit het goede hout gesneden te zijn door als ware kampioen op de enige echte schakersverjaardag te zijn geboren: 13 april. Dat is gelijk met Garry Kasparov, Tim Krabbe en Alexander Munninghoff.
Zoek zelf eens uit of je je verjaarg deelt met mede enps-ers of andere schaakgrootheden!

Niek Verweij

1 opmerking:

  1. Misschien is er nog hoop voor mij: ik ben geboren op 30 januari 1961, Boris Spassky op 30 januari 1937.

    BeantwoordenVerwijderen