roterende banner

donderdag 5 januari 2006

Het vierde dec 2005


Schaak is een serieuze zaak, het wordt daarom tijd dat de leden worden ingelicht over de wederwaardigheden van het vierde team. Tot op heden was dat er nog niet van gekomen, terwijl er toch wel een paar interessante dingen te vertellen zijn.

Om te beginnen een korte schets van de situatie. Het vierde eindigde vorig jaar op een verdienstelijke zesde plaats in de derde klasse C. Het was voor het eerst dat onze club een vierde team op de been bracht, en vantevoren stond vast dat het niet makkelijk zou worden. Maar dankzij de hechte teamgeest, het doorzettingsvermogen en de inspirerende leiding van K. Bakker presteerde het team boven verwachting. Dat schept verplichtingen voor het huidige seizoen, maar ook nu lijkt het geen eenvoudige opgave te zijn.

Neem om te beginnen het feit dat nogal wat spelers zijn gewisseld. Rahmat, Arjan en Sanne spelen dit jaar voor een ander team en Marcel verliet het land om zijn kersverse promotie in Neurenberg te gaan verzilveren. Uiteraard kwam er ook versterking voor in plaats: Victor, Martin, Duck, Jan, Cornelis en reserve Michael sloten zich bij het vierde aan waarmee er opnieuw een sterk team op de been gebracht kan worden. Gemiddeld komt het team daarmee op een vijfde plaats uit tussen de ratinggemiddelden van de poule.

En hoe is het nu dan, na drie rondes? Nou, het laat zich nog niet echt voorspellen. De eerste partij van het seizoen eindigde in een gelijkspel tegen Isolani 3. Een ploeg waartegen we vorig seizoen nog dik wonnen: 1-7. Ik moet er bij zeggen dat ik het gezicht van de meeste Bijlmerschakers niet herkende van de vorige keer, ook zij hebben hun team gewijzigd en klaarblijkelijk niet in nadelige zin. Na het gelijkspel in de eerste ronde volgde een uitwedstrijd tegen ODI 1, onder de rook van de molen van Sloten. Ondanks dat het volledige team de weg naar dit verre oord had weten te vinden, bleek de tegenstander toch te sterk. 2,5 punt hebben we uit het vuur gesleept, er had misschien meer in gezeten maar winst leek uitgesloten.

Hoe het met het vierde in de derde ronde tegen Het Grasmat 2 is vergaan staat nog te bezien, ondanks dat de speelronde officieel al achter de rug is. De heren kwamen namelijk maar met vier man opdagen op de geplande vrijdagavond en de spelregels bepalen dat een wedstrijd dan moet worden overgespeeld (!). Niet vier bordpunten voorsprong en rustig uitspelen dus, maar overspelen op een nieuwe datum. Het Grasmat krijgt een disciplinaire korting van twee volle matchpunten. Knarsentandend hebben we ons hier bij neer gelegd, inmiddels is bekend dat op 13 januari zal worden overgespeeld. Aangezien er ondanks de beperkte opkomst toch nog vier partijen zijn gespeeld, is er wel een tussenstand (2,5-1,5). Met een beetje meewind slepen we de hele winst dus binnen. Dat zou een hele goede zaak zijn overigens, we stijgen dan meteen door naar een vierde plaats.
Temeer daar Grasmat twee matchpstrafpunten heeft gekregen, zou het team dan in redelijk veilig vaarwater terecht komen en goed uitzicht hebben op behoud in de derde klasse. Bij verlies ­ -ik moet er niet aan denken- ­ komen we uit op de zesde met evenveel matchpunten als Isolani, maar een paar bordpunten meer. Voor Het Grasmat wordt het sowieso erg moeilijk dit jaar, zij staan nu met een saldo van -1 matchpunt stevig onderaan, en lijken daarmee de aangewezen degradatiekandidaat te zijn.

Rimme Rijpkema

2 opmerkingen: