roterende banner

zondag 29 januari 2006

Kerstpuzzel 2005

Een beetje laat, maar toch nog net in Januari: de uitslagen van de kerstpuzzel 2005 (die Eddy Sibbing heel aardig ter beschikking stelde).
Er waren slechts twee inzendingen, en da’s niet veel, maar het enthousiasme waarmee Bas Jonkers en Mark Hecker hebben ingezonden maakt veel goed. De geïnvesteerde bloed, zweet en tranen druipt er letterlijk van af. Het is duidelijk dat aan alle vragen veel aandacht is besteed en Mark deed dat op sympathieke wijze wel met zijn broertje maar niet met een computer, getuige de volgende oplossing:


[8] Wit zet mat in vier zetten. Hoe?

“Fu*k hier heb ik zo lang naar gekeken, en zonder tip van Jan had ik hem denk ik ook niet meer gevonden. Oplossing is als volgt: sleutelzet is Th7 !!! vervolgens zwarte of witte witte loper op de 8e rij zetten (afhankelijk van de kant waarop koning op loopt) en dan Dame voor een van de twee lopers, om vervolgen op 1e rij mat te zetten. Tering wat een probleem.”

Mark bleef ondanks zijn sterke staaltjes (de retrograde was bijvoorbeeld goed!) steken op 7 goede antwoorden van de 13 vragen.

En dan Bas. Tot mijn grote verbazing heeft hij BIJNA ALLES goed. Hij deed dat misschien wel met een computer, maar toch razend knap, want traditioneel is de helft van de puzzel redelijk te doen, terwijl de andere helft varieert van bere-moeilijk tot extreem-moeilijk. Natuurlijk ook met een hoop vragen die niet door een computer zijn te kraken, anders is er natuurlijk geen wedstrijdelement meer. 11 uit 13 is zijn score, onvoorstelbaar, en de twee vragen die hij fout heeft waren toch een heel eind op de goede weg. Een waar talent die Bas!

Zie vraag 12 die te moeilijk was voor beide heren:


[12] Zwart geeft op de 8e zet mat met de pion van d7! Hoe?

“Dat kan toch helemaal niet! Dus maar gewoon: ... Txa3+ 2. Pxa3 Dxa3++.” zei Bas. Toch kan het: 1...,Txa3+ 2.Pxa3 Ta4+ 3.Lc3 Dxa3+ 4.Da2+ Kxc3 5.Dxa3+ Kd2+ 6.Ka2 Pb4+ 7.Kb3 Lc2+ 8.Kc4 d5# 1-0

Op vraag 13 (wat is het snelste mat vanuit de beginstelling door een loperpromotie) had Bas het elegante: 1. e4, d5 2. La6 dxe4 3. g4, e3 4. Kf1, Dd3+ 5. Kg2, e2 6.Df1 exf1L++.
En dat is slechts één zet later dan de goede oplossing, die overigens hier te vinden is, samen met alle andere antwoorden.

Bas krijgt vrijdag aanstaande een mooi boek als prijs!
Niek

Geen opmerkingen:

Een reactie posten