roterende banner

donderdag 12 januari 2006

ENPS 2 - Amstel 2

Amstel 2 krijgt punt cadeau
Ronald laat zijn team in de kou staan.

Drie invallers waren nodig voor de uitwedstrijd tegen Amstel 2. Tegenover het debuut van Marike dit jaar stond de afwezigheid van Mark, die een slecht geplande vakantie aan het vieren was. Er is overigens goede hoop dat “basisspelers” Clive en Raf de volgende wedstrijd voor het eerst hun opwachting zullen maken. Een hele opluchting!

Invallers zijn moeilijk te vinden zo aan het begin van het jaar. Ronald beloofde te zullen meespelen en bovendien voor het vervoer naar het verre Uithoorn te zorgen, maar voor de rest was afzegging troef. Uiteindelijk deed ik maar een beroep op mezelf en op Sander, die constateerde dat ik wel heel wanhopig was.
Sander en Johan zouden met eigen vervoer komen, en Tony en Ronald zouden ons (Rahmat, Arjan, Marike, Bas) ophalen bij Quibus, maar met Tony wist je dat niet zeker, zo zei hij, want hij vergat nog wel eens wat. Ik moest hem helpen herinneren.
Dat wou ik wel doen, maar hij nam zijn telefoon niet op! Aargh! Toen we met zijn vieren al een tijdje aan het blauwbekken waren, kreeg ik hem toch te pakken. “Ja, ik ben er bijna!” En Ronald dan? Ronald komt toch wel! Toch maar even bellen. Niet thuis. Wat nu? Hij had zelf gezegd: “Kwart over zeven is te laat, laten we om zeven uur afspreken.” Nog even gewacht. Dan toch maar met zijn allen in Tony`s autootje. Nog een geluk dat er twee op eigen houtje gingen...
Ronald op het werk gebeld. “Hij is even weg, maar komt weer terug.” Huh???
Om acht uur verontschuldigde Ronald zich met “Druk druk druk. Helemaal vergeten. O wat erg.” En zo bleef bord 2 leeg.
Neemt er iemand vrijdag pek en veren mee naar de club?

Gelukkig zijn er ook invallers waar je wel wat aan hebt. Sander bijvoorbeeld. Voor hem had ik een klusje op bord 8 in gedachten, en hij klaarde het voorbeeldig, met een spetterende mataanval vroeg op de avond. Zo ga je om met spelers van Amstel 2!

Jan van Ommeren - Sander Schoonderwoerd
1. Nf3 d5 2. d4 Bg4 3. c3 e6 4. e3 Nf6 5. Bd2 Nbd7 6. Be2 c5 7. Qa4 a6 8. dxc5 Bxc5 9. b4 Bd6 10. Qd1 Rc8 11. a4 Ne4 12. Nd4 Qf6 13. O-O

13. ... Bxh2+ 14. Kxh2 Qh4+ 15. Kg1 Ne5 16. Bxg4 Nxg4 17. Nf3 Qh5 18. Be1 Ng5 19. Nbd2e5 20. g3 Qh3 21. e4 Rc6 0-1

Marike is van plan met Corus mee te doen, maar verslikte zich in J. Smit, die wat kordater optrad dan zij: Schaak den koning!

Tony is niet in vorm. Hij speelde vanaf het begin op remise. Maar de tegenstander wil nog wel eens een handje helpen. J. van Willigen gaf pardoes een stuk weg en gaf voor het gemak meteen op. 2-2 en spanning!

Bas maakte in het middenspel een slippertje dat een klein gestaag plusje veranderde in een klein gestaag minnetje, dat transformeerde naar een eindspel met een goede tegen een tijdelijk slechte loper. Toen Dawood Asfar (naamgenoot van de broer van Rahmat) een pion weggaf door een onhandige ruil, maakte Bas de partij koelbloedig af. Hij won nog een pion, stoomde door naar promotie en winst. 3-2. We gaan alsnog winnen!

Wij hadden de pech dat Arjan tegen D. Bouterse moest spelen, een oude man met een initimiderend hoge rating. Had ik hem nou maar aan bord 2 gezet! Arjan voelde zich niet zo lekker, maar viel dapper aan, waarbij hij zijn eigen linies verzwakte. Hij kwam tot een mat-in-1 dreiging, maar had zijn zwartveldige loper misschien even moeten terugtrekken. Bouterse kon in het vervolg counteren en raapte allerlei pionnen en stukken op, totdat Arjan het beu was. 3-3.
Ik had vooraf op Rahmat en Johan gerekend aan bord 6 en 7: Minstens anderhalf punt! Johan trok meteen fel van leer en zou gaan winnen, maar zijn aanval liep stuk op de taaie Steunebrink. Hij ging stiekem akkoord met remise, toen ik even niet oplette! Foei Johan, altijd even overleggen. Ze maken nog wel eens fouten!

Rahmat moest dus de eer van ENPS redden. M. Spook leek me wel een kolfje naar Rahmats hand. Niets bleek minder waar. Rahmat wist de goede zetten (Le3!) maar niet te vinden en belandde in een hopeloos eindspel: Een loper en vier pionnen tegen een loper en een paard en drie pionnen.
In de tijdnoodfase ging ik noteren. Dat was nog niet gemakkelijk: Rahmat zette tot twee keer toe zijn loper actief in de hoek, en het enige wat Spook junior nog zag, was het trucje “Dubbele aanval met het paard”.
Hij leerde nu een ander lesje: In deze gewonnen eindspelen moet je zuinig zijn op je pionnen! Ongetwijfeld komt dit lesje in het volgende clubblad van Amstel. De partij eindigde met 58. c8D! En Spook moest de dekking van zijn laatste pion op f3 loslaten na 58... Lb7xc8. Loper tegen pion. “Dat is niet genoeg, he?” Nee, sukkel! Remise.

Het is niettemin wel heel zuur om zo een punt te verspelen. Zo totaal onnodig. En dan zie je de volgende dag de uitslag van VAS 5 – Pion 1: 4-4!

Als we hadden gewonnen, hadden we alleen bovenaan gestaan, Ronald!
En nu? We hebben het nog in eigen hand, tegen VAS en Pion.
De volgende wedstrijd krijgen we VAS 5 op bezoek. We ontvangen ze met 8 basisspelers, he Clive, Raf en Mark? Daar verheug ik me nu al op. Het zal me toch niet gebeuren dat dan Johan, Arjan en Rahmat gaan afzeggen?


Amstel 2 1655 ENPS/Quibus 2 1633 4-4
Dawood Asfar 1718 Bas Jonkers 1702 0-1
IJsbert van Hoorn N.O. 1-0
Jan van Willigen 1630 Tony Slengard 1708 0-1
Dies Bouterse 1836 Arjan van Tuijl 1545 1-0
Jeroen Smit 1602 Marike Dokter 1619 1-0
Martin Steunebrink 1630 Johan van der Maas 1687 ½-½
Michiel Spook 1575 Rahmat Rahmati 1625 ½-½
Jan van Ommeren 1592 Sander Schoonderwoerd 1547 0-1

Bas Jonkers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten