roterende banner

vrijdag 20 mei 2022

ENPS 3 verliest laatste wedstrijd

ENPS 3 heeft zijn helletocht door de eerste klasse A volbracht. De laatste wedstrijd, uit tegen koploper VAS 2, ging met 6,5 - 1,5 verloren. We begonnen met twee punten achterstand, want anders dan alle vorige wedstrijden lukte het deze keer niet om een volledig team bij elkaar te krijgen.

Mischa de Rue scoorde snel een vol punt. Zijn tegenstander speelde Hollands, sloeg roekeloos met zijn dame pion g2 en kreeg daarna links en rechts het ene schaak na het andere om zijn oren.
Marco Wielemaker was goed voor het halve punt. ‘Ik zet maar’, aldus Marco tijdens de partij. ‘In dit soort stellingen heeft het weinig zin veel te rekenen. Laat mijn tegenstander dat maar doen, dan komt hij in tijdnood.’ En inderdaad, aan het eind van de avond had Marco nog een minuut of twintig en zijn tegenstander een snel slinkende drie minuten. Wel dreigde de vijandelijke dame een reeks pionnen op te eten, maar Marco wikkelde met vaste hand af naar eeuwig schaak.
Maarten Mellegers speelde een scherpe partij met wederzijdse koningsaanval. Hij dreef de vijandelijke koning naar het midden van het bord, maar kwam net slagkracht te kort. Toen kon hij zich niet meer verdedigen tegen mat met dame en toren langs de tweede rij.
De andere drie partijen kwamen voor rekening van onmisbare invallers. Onder wie Pieter Oldenhove, die op zeer korte termijn bereid was tot spelen, ook al heeft hij het schaken even op een laag pitje gezet. Jammer genoeg konden hij noch zijn mede-invallers Martin Rekelhof en Gerben Sloot voor verrassingen zorgen.

Leve de invallers

Tja, het seizoen van ENPS 3. Alles verloren, met forse cijfers. Zestien bordpunten de karige oogst. Met frisse moed naar de tweede klasse.
Dat het moeilijk zou worden was vanaf het begin duidelijk. De poule telde vele ijzersterke teams. Maar dat we zo’n zwaar beroep op invallers zouden moeten doen, was een tegenvaller. Van alle 64 partijen is de helft door invallers gespeeld, niet alleen afkomstig uit ENPS 4, maar ook uit ENPS 5. Uit die 32 partijen scoorden ze ook bijna de helft van het totaal aan bordpunten, namelijk 7,5. Een opmerkelijke prestatie, tegen tegenstanders met vaak honderden elopunten meer. Gerben Sloot springt eruit, met 2 uit 4. Uit de basisopstelling heeft niemand al zijn acht partijen gespeeld. Marco en Mischa waren steunpilaren, met zeven optredens.

Victor, 20 mei 2022

2 opmerkingen:

  1. Hulde dat je in dit moeilijke seizoen toch elke keer voldoende spelers heb weten te vinden, Victor!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. https://view.livechesscloud.com/#2cff46fe-7b2f-4ada-8df2-449cafa48508
    ridens b vs daan Z

    BeantwoordenVerwijderen