roterende banner

zaterdag 1 april 2017

Ronde 11 - met onmogelijke rochades

Uitslagen- Stand - kruistabel

De aanvoerder van de interne ranglijst van ENPS, Mark Hecker, werd ingedeeld tegen Aran Köhler. Maar de indeling moest opnieuw worden gemaakt, want de aanwezige Johan vd Maas was even aan de aandacht van WL Jan de Vries ontsnapt. Vervolgens werd Mark ingedeeld tegen Johan. Dat scheelt ruim 500 Elopunten, en daar kon Mark onmogelijk ontevreden over zijn.

Hét moment van de avond. Wit
geeft remise, in een stelling waarin
zwart niet één redelijke zet meer heeft.
Maar ontevreden werd Mark uiteindelijk toch. Op een volkomen idiote manier. Johan werd compleet overspeeld. Er was nog even hilariteit toen Johan kort wilde rocheren. Rocheren was op dat moment reglementair onmogelijk, maar Johan dubbelcheckte het voor de zekerheid nog even bij Steve. Zoiets doet Johan natuurlijk luidruchtig, zodanig dat het geen van de aanwezige ENPSers het kon ontgaan.

Maargoed, later onstond de stelling op de foto en het diagram. Meer gewonnen kan wit niet staan, zwart heeft geen enkele zet meer. De toren op h8 gaat er af waarna de zwarte koning ook nog eens vrijwel mat staat. Maar Mark, met wit, kreeg een bizarre kortsluiting. Hij dacht dat hij na de lange rochade van zwart verloren zou staan. In een stelling waar Johan op zou moeten geven, bood Mark remise aan. Maar lange rochade is hier reglementair onmogelijk!!

Ondanks deze geweldige blunder staat Mark nóg vaster op de eerste plaats. Hij loopt namelijk uit op nr.2, Pieter Oldenhove, die in tweede instantie werd ingedeeld tegen Aran en met harde hand van het bord werd gezet.
Niek

Mark Hecker - Johan van der Maas (met analyses van Johan)
1. d4 f5 2. c4 Nf6 3. Nc3 e6 4. g3 d5 5. Bg2 c6 6. c5 g6 7. Bf4 Bg7 8. Qa4 {Ik meende dat wit hier uit was op pionwinst op a7.} 8... Bd7 9. Bd6 {Deze zet had ik gemist , wit staat prima.} 9... Na6 10. Nf3 Ne4 {Hier was het moment waar ik aan steve moest vragen of er gerokeerd mocht worden als de "rokade toren" staat aangevallen, ik wist dat niet goed meer.} 11. Nxe4 fxe4 12. Ne5 Nc7 13. O-O Nb5{En deze zet had wit gemist.}
Slotstelling, zwart aan zet, remise gegeven
14. f3 Nxd6 15. cxd6 exf3 16. Rxf3 Bxe5 17. dxe5
{Dit was mijn bedoeling met de dame op pionnen jacht. Helaas beoordeel ik de stelling helemaal verkeerd.} 17... Qb6+ 18. e3 {Niet goed Kh1 is beter.}18... Qxb2 ?? {Na deze zet is zwart verloren , zwart had lang moeten rokeren.}19. Raf1 ? {Wit had hier mat in 5. En had zijn volgende zet nu al kunnen (moeten) spelen.} 19... Qxe5 {Hebzucht , ik meende 3 pionnen en de partij te winnen. Met g5 had ik nog wat kunnen tegenspartelen.} 20. Qh4 Qxd6 21. Qf6 {En met het uitvoeren van deze zet bood Mark remise aan. Wat ik direct aannam. Als Mark remise aanbiedt staat ie in de regel verloren maar hier maakt ie een kolossale vergissing. Hij meende , ten onrechte dus, dat ik me met de lange rokade kon redden.} (½-½)

11 opmerkingen:

  1. en ohja, er was natuurlijk ook nog de training van Steve. echt interessant, bedankt!
    alvast voor de liefhebbers, er komt weer summerschool, vanaf (uit mijn hoofd) 19 mei. vier opeenvolgende vrijdagen met trainingen door Tom B, Pieter O, Kees & Steve. zet in je agenda!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Uhm Johan het gaat erom dat de koning niet over velden heen gaat die worden aangevallen of een toren wel/niet staat aangevallen doet er niet toe.

      Verwijderen
    2. Misschien iets voor een komende lezing.

      Verwijderen
    3. Lijkt me zonde van de lezing Johan:

      De rokade mag niet worden uitgevoerd als:
      -er al een zet met de koning gedaan is,
      -er al een zet met de betrokken toren is gedaan,
      -er een stuk tussen de koning en de betrokken toren staat (het is dus niet mogelijk met de rokade een stuk te slaan)
      -de koning schaak staat,
      -de koning tijdens het rokeren een veld passeert dat door een vijandelijk stuk bestreken wordt,
      -het resultaat zou zijn dat de koning na de rokade schaak komt te staan (maar dat spreekt vanzelf).

      Verwijderen
    4. Tjonge jonge !En dat speelt in een team met kampioen -aspiraties (E4) Je weet toch wel dat een toren allen schuin mag slaan ?

      Verwijderen
  2. Dit is geen kortsluiting van Mark maar een complete verstandsverbijstering !

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Beter lezen Niek. Het boek wordt in het artikel genoemd.

    Der letzte Fehler: 128 irrtümlich aufgegebene Schachpartien , Klaus Trautman. uitgavejaar 2004


    https://www.amazon.de/letzte-Fehler-irrt%C3%BCmlich-aufgegebene-Schachpartien/dp/3931192148
    Johan (onder anoniem profiel)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. zeg, ff wat anders...
    komende vrijdag maarliefst 2 externe wedstrijden (vierde + cupteam).
    ik herinner mij de laatste cup match, die ook tegelijk met een externe wedstrijd werd gespeeld. de cup bleef tot het eind aan toe vreselijk spannend (oa. lesje eindspel schaken op increment door Aran), en extern vocht Tom K tot het allerlaatste snikje om een verlies van zijn team te voorkomen. beide liep goed af.
    almetal een van de spannendste avonden bij enps ooit en dus zeer veelbelovend voor komende vrijdag!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Vrijdag weer frituurdag !Maar aangezien ik extern moet spelen zou het leuk zijn als Kees de snacks wilt frituren .ik doe dan de mise en place.

    BeantwoordenVerwijderen