roterende banner

donderdag 11 oktober 2007

Die jeugd van vroeger!

ENPS 2 volgt goede voorbeeld eerste.

Aan Amstel 2 hebben wij niet zulke goede herinneringen. Vorig jaar ging de eerste wedstrijd tegen dit team met liefst 2-6 verloren, met winst voor Gary en Raf aan bord 1 en 2. En twee jaar geleden kwam chauffeur Ronald niet opdagen voor de vorige uitwedstrijd in Uithoorn! Deze keer hadden we goede hoop. We stonden al 1-0 voor (Klaas had vooruitgespeeld) en we waren op sterkte. Alleen Regis ontbrak, en werd vervangen door Martin. Kijk eens naar dit team: twee 2 keer(ex)-voorzitters, Erelid, twee teamcaptains, Mr. ENPS en twee internwedstrijdleiders: Team ENPS!

De wedstrijd begon met een al te gemakkelijke stukwinst voor Ronald: pion b5 opspelen, Lxb5??? en vervolgens Da5 schaak, en dag loper. Maardaarmee was Ronald er nog lang niet.

Gek genoeg was Duck, ons egeltje, als eerste klaar. Hij speelde een uiterst vreemde partij. Eerst zette hij zijn stekeltjes op en maakte wat vorderingen op de koningsvleugel. Op een lange rokade liet hij Kd7, Lxc6+ Kxc6?! volgen. Erg eng! Gelukkig wist Duck in het vervolg de stelling nog even redelijk gesloten te houden en daarna dameruil afte dwingen. Daarmee was het gevaar eigenlijk geweken en toen hij remiseaanbood, stond hij eigenlijk al ietsje beter.

Jan, bij uitzondering aan bord 1 omdat 1 clublid hem de beste vindt (wie o wie), trof het weer eens niet met zijn tegenstander. Deze Carel Kok had ooit KNSB gespeeld, maar al 15 jaar niet meer geschaakt. In het begin was hij wat onwennig, maar toen Jan wat enthousiast met zijn dameop a7 insloeg, sloeg hij dubbel zo hard terug en kreeg twee verbonden vrijpionnen die de zege binnenhaalden.

Kees aan bord 2 zat behoorlijk te prutsen in het middenspel (twee zetten verwisseld?), wat een pion op f6 kostte en zijn tegenstander een goed plan opleverde: Mataanval! Deze Spook, over wie in het verleden op deze plek nog geringschattend werd gesproken, maakte het bekwaam af. Kees kon alleen mat voorkomen door een dame te geven voor een toren. De les van Bert Wijchgel ("Houd de nul zo lang mogelijk van het bord!") volgde hij tot Jan opgaf. 2½ - 1½! We staan achter!!!

Niek liep rond. Hij speelde koningsgambiet tegen Smit en die wist het niet. (Ik zei tegen hem: "Als hij wat opschoot, was je al 10 zetten verder geweest.") Niek kwam een pion achter, maar Smit wist het nog steeds niet, kwam in tijdnood, verloor een stuk en wist het vlak voor zijn vlag viel: Ik moet opgeven!

Sanne speelde de Franse opening behoedzaam, of beter: langzaam. Later bleek hij wel een goed plan te hebben: lange rokade en koningsaanval! Dat wierp zijn vruchten af: een kwaliteit, een hoop pionnen (Dxh6!) en een dame voor twee torens. Maar toen begonnen de problemen. Zijn tegenstander beet van zich af en joeg de dame terug, dreigde aftrekschaak met damewinst en later zelfs mat! Sannes voorlaatste zet was bedrieglijk slecht en ontlokte zelfs een remiseaanbod. Maar onmiddellijk won Sanne de toren met een stiekem schaakje! 2½ - 3½. Ik geef toe dat deze afloop enige opluchting teweeg bracht.

Martin is een oude bekende in Uithoorn. Hij ging er vroeger naarschool. Ik hoorde fluisteren: "Ik speel tegen Martin Rekelhof. Ken je die nog? Jazeker!" Ja, Martin kan een potje breken daar in Uithoorn. Hij deed dat dan ook. Eerst ging het erg gelijk op. De klok had het zelfs over 1:11 – 1:11! Na wat Slavisch geschuif won Martin een pionnetje (thema overbelasting), en toen zijn vrijpion eindelijk ging lopen, kwam Martin al gauw een hele dame voor. Pa Veldhuijzen, die 11 dagen eerder de teloorgang van zijn zoon had bijgewoond, had moeite te erkennen dat het vonnis geveld was: 2½-4½!

En Ronald is nog steeds bezig. Gelukkig besloot zijn tegenstander nu eindelijk remise aan te bieden. Dan is de blunder niet ver weg. Ja hoor, een paardschaakje met aftrekaanval op de dame! 2½-5½.

De Amstel 2         1598 – ENPS/Quibus 2     1746 2½ – 5½
Carel Kok – Jan deVries 1603 1 – 0
Michiel Spook 1618 – Kees Bakker 1918 1 – 0
Simon Veldhuijzen 1627 – Klaas Mastenbroek 1851 0 – 1
Jan Röling 1522 – Ronald Post 1884 0 – 1
Jeroen Smit 1624 – Niek Verweij 1828 0 – 1
Jan van Willigen 1680 – Duck Wals 1676 ½ – ½
Henk van Lonkhuyzen 1522 – Sanne Visser 1574 0 – 1
Joop Veldhuijzen 1592 – Martin Rekelhof 1630 0 - 1

Bas Jonkers

1 opmerking:

  1. Mooi verslag van een gezellige en produktieve avond.
    Martin's partij was trouwens een caro-kann.

    Even iets anders: Ik ben een beetje ziek en omdat ik in de nacht van vr. op za. naar Griekenland ga , kan ik morgen niet op de club zijn. Kan iemand anders de indeling maken?
    Ik mail Kees en Bas ook nog wel even hierover.
    Succes in de cup morgen!

    Groet,

    Sanne

    BeantwoordenVerwijderen