roterende banner

zaterdag 15 december 2018

ENPS 5 lijdt kleine nederlaag

Het vijfde achttal heeft uit een nipte nederlaag geleden tegen VAS 9. Met twee gewonnen partijen en drie remises veroverde het team 3,5 bordpunten. Geen slecht resultaat tegen een van de sterkere teams uit de poule.

De twee volle punten kwamen voor rekening van twee invallers, Dick de Graaff en Rob Lange. Dick opende de score. Hij had een zeer open stelling met een geisoleerde vrijpion op d5. Lastig, maar bij snel slinkende bedenktijd tot winst gevoerd. Daarmee stonden we op 1,5 punt, want Haydar Kilinc had zijn partij aan het derde bord een week eerder vooruit gespeeld en remise gemaakt. Dat was een partij met sterk wisselende kansen geweest, die elkaar uiteindelijk in evenwicht hielden in een zeer dynamische stelling met wederzijds racende vrijpionnen die probeerden te ontglippen aan bewegelijke torens.

Adrienne Cramer joeg aan het eerste bord op het paard van de Aljechin-verdediging (1e4 Pf6). Dat stond uiteindelijk sterk op d5, met witte pionnen op c5, d4 en e5. Een actie van de witte dame op de damevleugel, onder meer tegen de zwarte dubbelpion op c6 en c5, had geen succes en Adrienne moest opgeven.

Gerard Visser bracht de tweede remise in. Hij bestreed een Franse verdediging waarin zwart kon bogen op een half open f-lijn en een sterk centrum en bereikte uiteindelijk een stelling waarin beide partijen weinig meer konden beginnen. Dat bracht de stand op 2-2.

Rob Lange had met wit steeds het initiatief gehad en veroverde na een uitgebreide afruil een pion met Txa7, wat hem tenslotte een vrijpion opleverde. Een zwarte tegenaanval met toren en loper keerde zich tegen zwart zelf toen Rob de zwarte toren kon opsluiten. Een mooi gezien offer van de witte toren tegen de zwarte loper liet de zwarte koning kansloos tegen de vrijpion - zwart gaf op. 2-3.

Invaller Robin Blenderman stond vanaf het begin moeilijk en onder zware druk. Na verloop van tijd moest hij de dame geven voor twee lichte stukken. Zijn tegenstander begon een nietsontziende aanval waaraan geen ontsnappen mogelijk was. Martin Jones speelde met zwart het tweepaardenspel, en kreeg te maken met alle verwikkelingen die voortvloeien uit de aanval van loper en paard op f7. Daarin struikelde hij. Daan Poldermans tenslotte zag in een moeilijk te beoordelen stelling en groeiende tijdnood zijn remiseaanbod geaccepteerd door zijn 1850-tegenstander.

Victor 14/12 2018

VAS 9                 – ENPS 5                4,5 – 3,5
Chris van Bockel 1807 – Adrienne Cramer  1605   1 – 0
Rob van Dongen   1859 – Daan Poldermans  1562 0,5 – 0,5
Dick Paulis      1852 – Haydar Kilinc    1747 0,5 – 0,5
Benno Drewes     1691 - Martin Jones     1499   1 – 0
Jaap Jung        1734 – Gerard Visser    1481 0,5 – 0,5
Tejo Hagen       1579 – Robin Blenderman 1176   1 – 0
Jeffrey Hamburg  1735 – Rob Lange        1315   0 - 1
Bart Romijn      1725 - Dick de Graaff   1511   0 - 1

23 opmerkingen:

  1. Dankjewel weer voor het mooie verslag, Victor! Verder verdient vooral Rob een compliment, tegen een tegenstander van dik 400 Elo meer en dan op het laatst ook nog dat mooie offer! Petje af! Ook mooie winst voor Dick!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk offer inderdaad, de zwarte toren is ingesloten en de b pion loopt door!

      Verwijderen
  2. Zit een verslag van het 2de er nog in of is dat een pijnlijke vraag gelet op de uitslag?
    Ik zag op de site van de SGA dat Niek de eer heeft gered met een halfje...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het verslag zal je op de website van Amsterdam West moeten lezen denk ik Daan.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. ha ha ha we gaan toch geen verslag maken over die partij E2 - Nw West 4 en als je toch zo gek bent om het te doen dan eentje met een zwarte rand erom heen en de plechtige tekst erbij "" Heden de PIJP uitgegaan ons geacht team E 2 moge ze rusten in vrede ""

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Look at the bright side Bert, het eerste gaat ook degraderen en wij gaan volgende jaar klokjes winnen in de eerste klasse!

      Verwijderen
    2. Het eerste gaat NIET degraderen. Spelers die met deze instelling aan de wedstrijd beginnen, dienen terstond uit het team te worden verwijderd.

      Verwijderen
  5. Wat een blamage van het tweede zeg. Van
    Mat geveegd. Niet een beetje maar compleet. Ik zou me te pletter schamen!! Maar goed om het "enigszins" ingedeukte zelfvertrouwen te herwinnen en het moreel weer op te krikken stel ik voor -als laatste redmiddel- een therapeut in te schakelen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gewoon een uitslag waar dit team een keer tegenaan kan lopen in de hoofdklasse, eigenlijk een klein wonder dat het niet al eerder is gebeurd. Dit soort stemmingmakerij dient helemaal nergens toe.

      Verwijderen
    2. Spelers met deze instelling dienen in het tweede team te spelen!

      Verwijderen
    3. Het lijkt mij meer een realistische conclusie, die weinig met mijn (onze) instelling te maken heeft: tot nu toe was het tweede in alle veertig partijen rating-underdog en vaak niet zo'n klein beetje ook. We vechten hard, hebben in de eerste vier matches boven verwachting gepresteerd en lopen nu een keer tegen een zeperd aan. Van het eerste team wordt nu eenmaal meer verwacht dan van het tweede, Steve. Veel succes aanstaande donderdag!

      Verwijderen
  6. Zo is dat Jildo !! Het was gewoon een incident wel een naar incident ,dit is mij ook nog nooit overkomen ,laat de tijd er maar even over heen gaan en ons hervatten !

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. We moeten de top vier nog krijgen, maar we gaan er alles aan doen Bert!

      Verwijderen
  7. Het tweede krijgt er nog vier van kaliber Nw West? Tja, en nu? Ik adviseer alle tweede teamleden de bijbel er bij te pakken er liggen er zat op de club.. En drie keer ( een keer is niet genoeg) het verhaal na te lezen van David en Goliath. En voor de niet gelovigen helpt het verhaal van de smurf en de olifant......

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben gelovig, Jeannot, en ken het verhaal van de smurf en de olifant niet. Vertel eens, als je wil.

      Verwijderen
  8. Het "" Voordeel "" van zo,n grote nederlaag is dat je nu zwaar onderschat wordt .Ze denken nu die van ENPS kunnen nog geen paard van een loper onderscheiden ,ja dan is E 2 op zijn best want we hebben ervaring genoeg alleen op deze avond ging alles fout wat mezelf betreft ik zat meer in de keuken dan aan het bord bij een uitwedstrijd kan ik me alleen focussen op het bord zoals het hoort en nog i ding geld onze 2 1900 spelers ontbraken .

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Jaja, David won van Goliath en Fortuna in de Kuip van Feyenoord en Leicester is een paar jaar geleden kampioen van Engeland geworden en Feyenoord in 2017 van Nederland en die stomme Belgen wereldkampioen hockey en ik heb met 300 punten minder tegen Rob van Dongen geremiseerd enz. enz.
    Maar alle gekheid op het spreekwoordelijke stokkie: ENPS2 heeft tot dusver ratinggewijs boven verwachting gepresteerd en zo'n nederlaag kan gebeuren, maar kijk naar hoe het tot nu toe ging, bijv. bij Caissa uit: ofwel FORZA ENPS!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Daan mee eens "onze jongens" gaan het flikken!! Als ware kamikaze piloten zullen ze onvervaard de strijd aangaan. E4 is verplicht. Aanvalluhhh

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik zie weinig commentaren van andere E 2 spelers behalve Jildo ,vraagje maar LEVEN ZE NOG ?? Ik kan me voorstellen dat je zelfmoordneigingen hebt namelijk ,Boudewijn B schijnt ook al uit het raam gesprongen te zijn ,gelukkig woont ie begane grond ,dus de schade viel mee maar Jan V woont op 10 hoog ,nou ja laten we hopen dat 2 maanden revalidatie tot 14 februari 2019 voldoende is om ons zelfvertrouwen te doen herwinnen en het liefst zonder die bijbels van Jeannot .

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik leef nog Bert!
      En tegen die top vier beginnen we gewoon weer met zestien stukken dus kom maar op!

      Verwijderen
  12. AW 4 was op papier het op een na zwakste team. Gemiddeld 80 ELO meer dan wij (als we compleet zijn). Op papier was wellicht 3 a 3,5 punt dan normaal geweest. We hadden ook wel wat meer kunnen halen afgelopen vrijdag. Zo zag ik Boudewijn en vooral Jan best redelijk staan. Dan kom je al in de buurt van 3!

    Tegen Caissa en ENPS1 hadden we uitzicht op matchpunten. Tegen Fischer Z en A'west 4, scoorden we denk ik bijna normaal.

    Verder is het een feit dat we met de basis van 1890 terug gevallen zijn naar 1840. En dat in een versterkte hoofdklasse. Als we een potje zouden weten te winnen... zou al heel aardig zijn. Alleen vrees ik dat we de gemakkelijke tegenstanders al hebben gehad,

    BeantwoordenVerwijderen
  13. kop op, na regen komt zonneschijn.....

    BeantwoordenVerwijderen